Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / FIATA BAŞKANI STANLEY LIM: “DÜNYA TÜRKİYE’Yİ KONUŞUYOR”

FIATA BAŞKANI STANLEY LIM: “DÜNYA TÜRKİYE’Yİ KONUŞUYOR”

FIATA BAŞKANI STANLEY LIM: “DÜNYA TÜRKİYE’Yİ KONUŞUYOR”04.06.2013
13-18 Ekim 2014 tarihleri arasında ikinci kez  UTİKAD’ın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilecek FIATA Dünya Kongresi kapsamında yürütülen çalışmalara katılmak amacıyla İstanbul’a gelen  Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu-FIATA Başkanı Stanley Lim, lojistik sektörü ve kongreye yönelik değerlendirmelerde bulundu.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin,Yönetim Kurulu Üyesi Hacer Uyarlar ve Kosta Sandalcı ile birlikte basın mensuplarının dünya lojistik gündemine yönelik sorularını yanıtlayan FIATA Başkanı Stanley Lim, “Türkiye ekonomik ve lojistik performansı ile tüm dünyada dikkat çekiyor. Dünya sizi konuşuyor” dedi.

Her yıl farklı bir kıtada yapılan FIATA dünya kongresinin 2014 yılında İstanbul’da gerçekleştirilmesinde Türkiye’nin performansın etkili olduğunu kaydeden Stanley Lim,  şöyle konuştu. “İstanbul’un Avrupa, Orta Doğu, Kafkaslar ve Afrika’nın kesişen noktası ve bağlantı yollarının üzerinde bulunması  kongrenin ikinci kez  İstanbul’da yapılması konusunda FIATA’yı cezbetti. Türkiye, yakın gelecekte tamamlanacak yeni ulaşım koridorları  ve gümrük geçişlerinin kolaylaştırılması ile birlikte çok ciddi  ve kullanıma hazır lojistik  potansiyele sahip bir ülke olacak.Türkiye, bugün dünyayı İstanbul üzerinden Karadeniz’e, Karadeniz’den de Kafkaslar ve Orta Asya’ya bağlıyor. Liman imkanları ve multimodal taşıma sistemleri alanında önemli çalışmalar yapılıyor. Yine multimodal taşımacılıkta liman ve demiryolu bağlantılarının çok güçlü olduğunu görüyoruz. İstanbul bütün bu özellikleriyle lojistik anlamda önemli fırsatlar sunan bir şehir. Bu kongre Türkiye’nin yakaladığı dinamizm ve büyümenin, lojistik alandaki fırsatların, artan yatırımların lojistik dünyasına aktarılması açısından önemli bir imkan sunacak. FIATA olarak, İstanbul’da bin 200’ün üzerinde katılımcıyı ağırlayabilecek çok geniş katılımlı ve çok güçlü bir kongre gerçekleştireceğimize  inanıyorum. İstanbul’un çok geniş bir hinterlandı var. Hemen yakınında Avrupa Birliği Ülkeleri, Kafkaslar  ve Afrika  ile çok geniş bir coğrafyaya açılıyor. Bu Türkiye ve Türk taşımacılık ve lojistik sektörü açısından büyük bir fırsat.”

ALTYAPI YATIRIMLARI VE PROJELER  İLGİ ODAĞI

Türkiye’nin inovasyon ve teknoloji açısından sürekli büyüyerek geliştiğini ve lojistik sektörünün paydaşları için son derece önem taşıyan altyapı yatırımlarıyla  dikkat çektiğini vurgulayan Stanley Lim, “Türkiye sadece ekonomisi ile değil ulaştırma alanına yapılan büyük yatırımlarla da dikkati çekiyor. Proaktif, girişken bir hükümet ve bakanlık var. Altyapı konusunda ciddi yatırımlar ve yeni projeler yapılıyor. Lojistik ekonominin en önemli unsurlarından biri oldu. Ekonomiler büyüdükçe lojistik sektörü de büyüyor. Ekonomik büyüme ile birlikte mutlaka lojistik altyapının çeşitlendirilmesi, inovasyona önem verilerek teknik altyapının geliştirilmesi ve dünya dinamiklerinin çok iyi takip edilmesi gerekiyor” dedi.



Küresel ekonomide yaşanan sorunların sektöre yansımalarını da değerlendiren Lim,  “2013 yılında dünyada bir  toparlanma ve az da olsa bir büyüme görüyoruz. Ancak bu durum günümüz için pozitif fakat hiçbirimiz için yeterli olmadığı ortadadır. Şu anda küresel ekonominin büyüyeceğine yönelik sinyallerin gelmesi ise bizleri geleceğe yönelik az da olsa umutlandırıyor.”şeklinde konuştu.

2023 HEDEFİNDE ANAHTAR:LOJİSTİK OLACAK

Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşması açısından lojistik sektörünün anahtar rol üstlendiğinin de altını çizen  FIATA Başkanı Stanley Lim, sözlerini şöyle sürdürdü:”Dünyada böylesine bir gelişimi gösterecek ülke sayısı çok az. 2014 yılında temel konu lojistikte büyüme dinamikleri olacak. Ağırlıklı olarak lojistikteki gelişimin devamlılığını konuşacağız, tartışacağız. Bütün bu dinamiklerin arkasında yatan ve bu hedefe ulaşmanın en önemli unsurlarından biri ise lojistik performansınız. Bu hedefe ulaşmak için birçok endüstrinin çok şey yapması gerekiyor. En başta emek yoğun endüstriler olmak üzere daha fazla katma değer üreten endüstrilere kayılması, ticaret ve ihraç mallarının değerinin artırılması, ülkenizdeki tüm üretim unsurlarının top yekün gelişme hamlesine girmesi gerekiyor. Bu hamleyi başarıya ulaştıracak en temel bileşenlerden bir tanesi ve en önemlisi ise lojistik olacak.”

“DUBAİ REKORUNU KIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Stanley Lim’in ardından 2014 FIATA Dünya Kongresi ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, 2007 yılında Dubai kongresindeki 1500 katılımcı rekorunu İstanbul’da kırmayı hedeflediklerini söyledi.

Erkeskin sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz 2002 yılında bu kongreyi düzenledik ve çok başarılı oldu. Bu kongre kalitesi anlamında bugün hala FIATA platformlarında en başarılı organizasyon olarak kabul ediliyor. Bu kongrelerin katılım olarak en büyüğü Dubai’ de 1500 katılımcı ile gerçekleştirilmişti. UTİKAD olarak bu kez  hedefimiz çıtayı biraz daha da yukarı çıkararak hem kalite hem de katılımcı sayısı açısından çok daha iyi bir kongre gerçekleştirmek. Bunun için de şu an her türlü olanak var. Türkiye lojistik alanında en fazla ve  en büyük yatırımlar yapan bir ülkelerden bir tanesi. Kara yolu altyapımız yenilendi, yenilenmeye devam ediyor. Demir yolunda çok ciddi bir dinamizm içindeyiz. Liberalizasyon ile birlikte demiryoluna çok miktarda yatırım bekliyoruz. Yeni havalimanları, köprüler, limanlar inşa ediyoruz. Bunlar sadece bizi değil, tüm dünyada faaliyet gösteren lojistikçilerin dikkatini çekiyor. Türkiye’ye karşı ilgileri artıyor. Türkiye genç nüfusu ile şanslı bir ülke. İyi bir büyüme oranımız var. Genç nüfus, hem üretim hem de tüketim potansiyeli anlamında önemli bir gösterge.  Çevremize  baktığımızda Kafkaslar, Ortadoğu ve  Afrika var. Bunlar büyüme ve yatırım vaat eden ülkeler.  Bu ülkeler açısından Türkiye’nin çok kritik ve jeostratejik bir önemi var. Biliyoruz ki, Çin bugün dünyanın fabrikası haline geldi. Çin den gelip Avrupa’ ya, Afrika’ya giden kara ya da deniz yolu taşımacılığı güzergahları Türkiye üzerinden geçiyor. Bunların hepsini bir potaya attığınızda sonuç,  lojistik aktivite ve lojistik büyüme olarak karşımıza çıkıyor.”

FIATA TARİHİN EN BAŞARILI KONGRESİ İSTANBUL’DA YAPILACAK

Türkiye’deki ekonomik büyüme ve lojistik aktiviteye dünyanın hiçbir ülkesinin kayıtsız kalmadığını dolayısıyla, İstanbul 2014 FIATA Kongresi’nin bütün bu fırsatların yerinde görülmesi, değerlendirilmesi, işbirliklerinin kurulabilmesi açısından çok önemli bir platform oluşturacağına inandıklarını dile getiren Erkeskin,”İstanbul kongresini başarılı yapacak en önemli gerçeklik işte bu büyüklük olacak. Bunun yanında Türkiye, büyük medeniyetlere, kültürlere ev sahipliği yapmış  bir ülke. İnsanlar bir dünya kenti olarak İstanbul’u görmek istiyorlar. Türkiye’deki fırsatları görmek isteyen dünya lojistik sektörünü burada buluşturacağız. Bunun için güçlü ve etkili bir kongre programı hazırlıyoruz. Konuşulacak konular ve konuşmacıların kimler olacağı ajandamızın en önemli konusu. Tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini planlıyoruz. Mümkün olduğu ölçüde FIATA federsayonuan bağlı tüm ülke derneklerini ziyaret edip onlara İstanbul kongresini anlatacağız, bilgilendirme yapacağız. 400 üyemizle birlikte, ülkemiz ve sektörümüzün gelişmesine katkı sağlayacak, 2014 FIATA Dünya Kongresi’nin bir kez daha FIATA tarihinin en başarılı kongrelerinden biri yapmak için çalışacağız” dedi.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr