Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / VAKFIKEBİR’E LİMAN PROJESİ HALKA TANITILDI

VAKFIKEBİR’E LİMAN PROJESİ HALKA TANITILDI

VAKFIKEBİR’E LİMAN PROJESİ HALKA TANITILDI26.04.2013

Trabzon’un Tonya ilçesinde kurulacak çimento fabrikasının yanı sıra Vakfıkebir’e yapılacak olan Vakfıkebir Limanı projesi halka tanıtıldı.


Vakfıkebir Sabri Bahadır Kültür Merkezi’nde Emba Trabzon Çimento San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mete Bülgün’ün katılımı ile yapılan bilgilendirme toplantısına halk da yoğun ilgi gösterdi. Limanın müşavirlik firması olan MGS Proje Mühendislik Müşavirlik Ltd. Şti. tarafından tanıtımı yapılan liman projesinde firma yetkilisi Özgül Özkan katılımcılara liman konusunda bilgi verdi.

Çimento fabrikası ve liman hakkında halkı bilgilendiren Emba Trabzon Çimento San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mete Bülgün, yapılacak yatırımlarla bölgenin istihdamına önemli ölçüde katkı sağlanacağını belirterek, bölgedeki göçlerin yatırımlar sayesinde önleneceğini söyledi. Yatırımın bölge ve ülke için hayırlar getirmesini dileyen Bülgün, “Kapasite çok hassas bir konu. Sayın bakanımıza ilk arz ettiğimiz zaman Vakfıkebir’e liman yapmak için müracaat ettik. Çimento fabrikası için bu fabrikaya ihtiyacımız var. Sayın Bakan’dan 2 milyon ton kapasiteli bir liman istedik. Sayın Bakan şehrin batıya kaydığını, Vakfıkebir’in lojistik üst olacağını söyledi. 5 milyon ton kapasite bile size yetmez dedi. 10 milyon ton kapasiteye çıkarın dedi. Biz de sayın bakana çimento fabrikasıyla birlikte yapacağız. 5 milyon ton kapasiteyle başlayalım. Sonradan büyüme yaparız dedik. Bu limanımıza büyüme projeleri yapıldı” dedi.

Yatırımın özel sektör yatırımı olduğunu ifade eden Bülgün, “Yatırım bir kamu yatırımı ya da yap işlet devret metoduyla yapılmıyor. Tonya’yla yapılacak çimento fabrikasıyla bağlantısına gelince fabrika 2 milyon ton/yıl kapasiteli olacak. O fabrikanın limanı olmakla beraber, hem kuru yük, hem sıvı yük hem de konteynır yapacak. Çimento fabrikası bunun 1 milyon tonunu kullanacaktır. 4 milyon ton kapasitesi umuma açıktır. Gümrük baş müdürlüğü, gümrük muhafaza müdürlüğü de limana gelecek. Liman inşaatıyla liman yapımının gerçekleşmesiyle ilgili hiçbir şüpheye kapılmayın. Fabrika ve liman aynı şirket olmasına rağmen ayrı yatırımlardır. Vakfıkebir limanı münhasır bir yatırımdır. Başlamak üzereyiz. İzinleri tamamladık ÇED süresindeyiz. Bunları tamamladık, sonundayız. Zerre kadar endişeye kapılmayınız. Tonya’daki çimento fabrikasının da yapımı hayırlısıyla gerçekleştiğinde çimento fabrikası da bu limanın önemli bir kullanıcısı olacak” diye konuştu.

 “YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI YOK”

Çimento fabrikası için yürütme durdurma kararı verilmediğini kaydeden Bülgün, “Fabrikayla alakalı mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermedi. Biz fabrikanın arsasını belediyeden ihale yoluyla satın aldık. Tapunun iptali için bize dava açıldı. Mahkeme inşaatla ilgili durdurmayı reddetti. Sadece arsanın 3. şahıslara devri ile ilgili yazı yazdı. Mahkeme bunun üçüncü şahıslara devretmemizi yasakladı. Zaten arsayı üçüncü şahıslara devretme gibi bir durumumuz da yok. İnşaatla ilgili kesinlikle yürütmeyi durdurma kararı yok. Mahkemenin vereceği kararı saygıyla bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 “Çimento fabrikasının temeli atıldığında bölgenin kaderini değiştirecek hayvancılık projesine başlayacağız” diyen Bülgün, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Bunun fikir babası Erdoğan Bayraktar’dır. Hayvancılık projesi Tonya, Vakfıkebir Beşikdüzü’nde üç merkezli yapılacaktır. Birinci ayağında Amerika’dan erkek besi danaları ithal edilecek. Bu danaları çiftçiye dağıtacağız. Kendi ziraat ve veteriner teşkilatımız olacak. Teşkilatımız, hayvanlar gelmeden önce köyleri ziyaret ederek, araştırma yapacak. Biz bu danaları çiftçiye canlı kilo tartarak ücretsiz vereceğiz. Yemlerini de vereceğiz. Çiftçi sadece kaba yemini temin edecek. Hayvanı otlatacak. 4 aylık süre sonunda hayvanları tekrar tartarak, ağırlığı kadar çiftçiye kilo başına ödeme yapılacak. Hayvanı canlı kilo verip canlı kilo teslim alacağız ve çiftçiyle sözleşme yaparak kaç para alacağını sözleşme de bilecek. İkinci ayağı ise 2 bin baş damızlık çiftliği. 4 ay damızlık besileri kendimiz bakacağız, sonrasında da çiftçimize 7 yıl vadeli vereceğiz. Erkek danalarımızı da sözleşmeli kapsamında çitçilere vereceğiz. Süt işleme tesisimiz olacak. Kendi sütümüzü işlediğimiz gibi bölge halkında da süt alacağız. Bunlardan da peynir, süt ve tereyağı yapacağız.”

Kaynak:Aktüel Deniz
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr