Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / THY CARGO, YENİ YATIRIMLARI İLE DEVLER LİGİNİ HEDEFLİYOR

THY CARGO, YENİ YATIRIMLARI İLE DEVLER LİGİNİ HEDEFLİYOR

THY CARGO, YENİ YATIRIMLARI İLE DEVLER LİGİNİ HEDEFLİYOR22.04.2013

THY, kargoda da liderliği kafasına koydu. Afrika ve G. Amerika için alacağı dev uçaklar, tehlikeli madde taşımacılığı ve depo yatırımları ise liderliğinin anahtarı olacak.


Türk Hava Yolları (THY), yolcu taşımacılığındaki başarısını kargo tarafına da taşımak için yatırım atağına geçti. Bir yandan yeni kargo uçaklarını filosuna eklemeye hazırlanan Turkish Cargo, diğer yandan yeni yatırımlarla depolama kapasitesini önemli oranda artıracak. Kargo taşımacılığında Afrika ve G. Amerika gibi yeni pazarlarda büyümeyi hedefleyen şirket, filoya ekleyeceği uçakların dışında bu ülkelere özel büyük kargo uçakları alacak. Yakın zamanda bünyesinde Özel Kargo Müdürlüğü de kuran ve bu alana yönelik altyapı yatırımlarına başlayan Turkish Cargo, tehlikeli maddeleri de kapsayan özel kargo taşımacılığına yoğunlaşacak.

 DÜNYA'ya konuşan Turkish Cargo Pazarlama ve Satış Müdürü Ömer Faruk Kılıç, "Turkish Cargo olarak 'devler ligi'ne çıkmayı hedefliyoruz ve tüm yatırımlarımızı bu hedefe yönelik yapıyoruz" dedi.

 Yeni pazarlar ve yeni uçaklarla % 22 büyüdü

 Turkish Cargo Pazarlama ve Satış Müdürü Ömer Faruk Kılıç, 2012 yılında başarılı bir yıl geçirdiklerini, Avrupa'daki krizi niş pazarlara yatırım yaparak bertaraf ettiklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl filosunu ve depolama kapasitesini artıracak önemli yatırımlara imza atan şirket, biri Airbus 310, diğeri Airbus 330 olmak üzere 2 adet kargo uçağının yanı sıra bir de Airbus 330-200F uçağını filoya dahil etti. Şirket, bu kargo uçaklarının oluşturduğu ek kapasiteyi yeni hatlar açarak ve frekans artışları ile değerlendirdi. Johannesburg, Accra, Erbil, Köln, Helsinki ve Hartum gibi yeni noktalarını uçuş ağına ekledi. Turkish Cargo, 2012 yılında toplam 465 bin ton kargo taşıyarak bir öneki yıla göre yüzde 22 artış sağladı. Mevcut kargo terminalinde depolama alanına ve kargo kabulünü kolaylaştırıcı bazı fiziki yatırımlar yapan Turkish Cargo, ısı kontrollü depoların kapasitesi yüzde 50 artırdı. 10 bin 500 m2'lik yeni ilave depolama alanı inşaatı başlayan şirket, yeni raf sistemi ilavesi ile transit kargo depolama alnı da yüzde 37 artırdı. Kılıç, yapılan bu yatırımlar sayesinde 2013 yılını operasyonel olarak daha rahat geçireceklerini ifade etti.

 2013'te filoya iki kargo uçağı geliyor

 THY'nin vermiş olduğu 117 yolcu uçağı siparişi, mevcut kargosunu yolcu uçakları ile taşıyan Turkish Cargo'nun taşıma kapasitesini de önemli oranda artıracak. Kargo şirketi, 2013'ün Mayıs ve Eylül aylarında olmak üzere iki adet Airbus 330-200F kargo uçağını filoya dahil ederek toplam kargo uçağı sayını dokuza çıkaracak. Şirket, yatırımına başladığı 50 bin m2'lik yeni kargo tesisini de 2012'de hizmete açacak.

 Ömer Faruk Kılıç, "Yeni kargo tesisimizin tamamlanması ile hem oparasyonel etkinliğimiz hem de kargo işleme kapasitemiz önemli oranda artacak. Önümüzdeki dönemde THY filosuna katılacak 45 geniş gövdeli yolcu uçağının bize sunduğu kapasite de büyümemizi hızlandıracak. Önümüzdeki yıllarda filoya yeni kargo uçakları da eklemeyi sürdüreceğiz. Nihai hedefimiz, THY'nin genel bütçesi içindeki kargo gelir payını önemli oranda artırmak" diye konuştu.
 
Özel projelerle kârlılığı artıracak

2013 yılında daha çok karlılığa ve gelir artışına odaklandıklarını belirten Kılıç, bu amaçla Turkish Cargo Özel Kargolar Müdürlüğü'nün kurulduğunu söyledi. Kılıç, bu kapsamda radyoaktif, değerli kargolar ile tehlikeli maddeler gibi özel işlem ve hassasiyet isteyen projelere yoğunlaştıklarını kaydetti. Kılıç, bu alandaki altyapı yatırımlarını da hızlandırdıklarını belirterek, "Mevcut soğuk hava depolama alanlarını ve VAL odamızı günün gerekleri doğrultusunda tekrar yapılandırdık" dedi.
 G. Amerika pazarı için büyük uçak bakıyor

 Yeni pazar arayışlarının devam  ettiği bilgisini veren Kılıç, özellikle Afrika pazarlarında daha etkin rol almak istediklerini kaydetti. Kılıç,  "Bu pazarda daha çok kargo uçakları ile büyüyeceğiz. Güney Amerika da hedef pazarlarımız arasında ancak, bu pazarda verimli çalışabilmek için mevcut filo yapılanmamızın dışında daha yüksek  kapasiteli ve bu kıtaya direkt uçabilen kargo uçakları üzerinde duruyoruz. Uygun bir opsiyon yakalarsak bu tarz bir kargo uçağını filoya dahil edeceğiz, bunun için araştırmalarımız devam ediyor" açıklamasında bulundu.

 Üçüncü havalimanı büyümeyi katlayacak

 Üçüncü bir havalimanın açılması ile THY Cargo'nun büyüme stratejisinin de destekleneceğini vurgulayan Kılıç, bu konuda ise şunları kaydetti: "Üçüncü havalimanın  inşasında kargo için de yeni ve yüksek teknolojili tesislerin yapılması planlanıyor. Bizim AHL'de ki en büyük sıkıntımız mevcut tesislerimizin kapasite olarak yetersiz kalması ve kargo elleçleme kapasitemizin büyümeyi zorlaştıracak ölçüde esnek olmaması. Yeni yapılacak havalimanındaki yeni ve yüksek kapasiteli tesisler ile THY Cargo'nun büyüme oranları katlanarak artacak."

 'Artan rekabet bizi canlı tutuyor'

 Türkiye'nin büyüyen ekonomisinin yanı sıra hava kargo alanındaki başarısının, sektöre olan ilgiyi de artırdığına dikkat çeken Kılıç, "Son yıllarda sektöre birçok forwerdar ve carrier şirketi girdi, girmeye de devam edecek. Biz rekabetten korkmuyoruz aksine rekabetin bizi daha canlı tutacağını, işimizi daha özverili ve hırslı yapmamız noktasında uyarıcı etkisinin olacağını düşünüyoruz" dedi.

 Türkiye hava kargoda 'hub' olabilir ama…

 THY ve Turkish Cargo'nun Türkiye'nin 2023 hedefleri ile paralel bir strateji izlediğini vurgulayan Kılıç, "THY'nin Afrika yatırımları bunun en büyük göstergesi. Yatırımcıları bakir pazarlara taşıyarak yeni iş ve ticaret imkanlarının oluşmasına yardım ediyoruz.THY Cargo olarak da bu pazarlarda sürekli kapasite artışı sağlayarak ihracatçılara lojistik destek veriyoruz" dedi. Sektörün 2023 hedeflerini yakalamasının uzak bir ihtimal olmadığını ancak, bunun için başta alt yapıyı iyi kurmak gerektiğini dile getiren Kılıç, şöyle konuştu: "Öncelikle kesinlikle yeterli kapasiteye sahip ve uzun vadeli beklentileri karşılayacak hava kargo tesislerinin oluşturulması gerekli. Bu tesislerde daha hızlı, etkin kargo işlemeye müsait esnek bir gümrük rejiminin oluşturulması gerekiyor. İstanbul, hava kargoda 'hub' olmak için çok müsait bir coğrafyaya sahip. Yeni yapılacak havalimanı ve yeni kargo tesisleri 2023 hedeflerini yakalamamızda kilit rol oynayacak. Kanal projesi, 3.havalimanı, 3.köprü ve çevre yolları bu hedefin yakalanmasında mihenk taşları olacak."

Kaynak:Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr