Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TÜRKİYE VE FİLİSTİN ARASINDA GÜMRÜK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

TÜRKİYE VE FİLİSTİN ARASINDA GÜMRÜK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

TÜRKİYE VE FİLİSTİN ARASINDA GÜMRÜK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI18.04.2013

Türkiye ile Filistin gümrük idareleri arasında "Karşılıklı İdari Yardımlaşma Anlaşması" (KİYA) imzalandı.


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Türkiye ve Filistin gümrükleri arasında işbirliğini arttıracaklarını belirterek, "Filistin'in hem ticaretinin arttırılmasına hem de uluslararası yatırımcıların bu ülkede daha kolay ve hızlı yatırım yapmasına imkan sağlamış oluyoruz" dedi.

Ziya Altunyaldız, törende yaptığı konuşmada, iki ülke arasında birçok ortak değer olduğunu ve ilişkilerin son derece etkin şekilde yürütüldüğünü kaydetti.

Filistin Gümrük İdaresi Başkanı Ahmad Alhelo'ya "Değerli kardeşim Ahmed" diyerek hitap eden Altunyaldız, heyetin Türkiye'de misafir değil, ev sahibi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, her alanda Filistin halkının yanında olduğunu belirten Altunyaldız, "Filistin halkının üzüntüsü, bizim üzüntümüz olmuştur. Filistin halkının sevinci de bizim sevincimiz olmuştur" dedi.

Filistin'de yaşanan sorunun çözülmesiyle gelecek barış ve istikrar ortamının, bölgeye ekonomik kalkınmayla birlikte refah da getireceğine işaret eden Altunyaldız, "Biraz sonra imzalayacağımız KİYA ile iki ülke gümrükleri arasında etkin bir işbirliğinin temelleri atılmış olacak. Ayrıca, bu Filistinli kardeşlerimizin ekonomik seviyelerinin geliştirilmesi ve Filistin'in bir yatırım alanına dönüştürülmesi konusunda önemli bir altyapı ve platform oluşturacaktır" diye konuştu.

Türkiye'nin Filistin Devleti'ni ilk tanıyan ülkeler arasında yer aldığını hatırlatan Altunyaldız, Türkiye'nin Filistin'in uluslararası alanda tanınmış bir devlet olma doğrultusundaki çabalarına her zaman somut destek sağladığını söyledi.

-Filistinli gümrük personeline Türkiye'de eğitim-

Filistin'deki gümrük personelinin Türkiye'de eğitilmesi, risk analizlerinin yapılması ve buna ilişkin metodolojinin öğretilmesi dahil pek çok alanda işbirliği içerisinde olacaklarını bildiren Altunyaldız, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede, Filistin'e yapılan ziyaret sonrasında çalışma alanlarımız netleştirilmiş ve bir grup Filistinli gümrük idaresi personelinin ülkemizde eğitim alması kararlaştırılmıştır. Teknik cihaz desteği verilmesi konusunda da adımlar atılmış ve buna ilişkin süreç devam etmektedir. Ayrıca, Filistin Gümrük İdaresinin kapasitenin geliştirilmesi hususunda, özellikle kaçakçılığın önlenmesi ve etkin gümrük idaresi yönetiminin sağlanması hususunda işbirliği sağlanmıştır.

2005'te yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile karşılıklı olarak, sanayi ürünlerinde gümrük vergileri sıfırlandı. Bu çerçevede, aslında doğrudan oluşturulan ve bir anlamda sanayi ürünlerindeki serbest dolaşımın teminiyle birlikte, ticaretin artmasına yönelik altyapı, bugünkü anlaşmayla daha kolay, etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmeye başlayacaktır."

Altunyaldız, ülkelerin gümrük idarelerindeki bekleme süreleri ne kadar düşükse, kaçakçılığı önleme ne kadar başarılıysa, o derecede yabancı sermaye çekme cazibesinin arttığını belirterek, "Bu anlaşmayla Filistin'in hem ticaretinin arttırılmasına hem de uluslararası yatırımcıların bu ülkede daha kolay ve hızlı yatırım yapmasına imkan sağlamış oluyoruz" diye konuştu.
Filistin Gümrük İdaresi Başkanı Ahmad Alhelo da Türkiye'nin uluslararası siyasi ortamda Filistin'e gösterdiği yakınlık ve destek dolayısıyla teşekkür etti.

Türkiye ile Filistin'in "kardeş ülke" olduğunu ifade eden Alhelo, Filistin'in Türkiye'den yardımların devamı konusunda umutlu olduğunu söyledi. Alhelo, "Türkiye her zaman Filistin halkının güven içerisinde yaşamasını istemiştir" dedi.

Türkiye'nin, Filistinli gümrük personeline eğitim verdiğini, bu kapsamda teknolojik ekipman yardımı da yaptığını ifade eden Alhelo, "Bunlar bizim için umut verici. Çünkü Filistin'in durumu aşikar, geçiş kapılarında tam kontrolümüz yok. Bu anlaşma ilişkilerimizi daha da ilerletecektir. İki ülke arasındaki işbirliği ve destek sürdürülecektir. Filistin tarafı Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanacaktır" diye konuştu.

''İsrail'in Filistin gümrüklerine birtakım engeller koyduğunu'' ifade eden Alhelo, ''İsrail'in, özellikle ülkenin ihracat ve ithalatını engellediğini'' söyledi.

Filistin'in gelirini yükseltmeye çalıştıklarını, uluslararası desteği arttırmayı amaçladıklarını belirten Alhedo, "Böylece güçlü bir ekonomimiz olacak ve sizin bize göstermiş olduğunuz desteği hak etmek için sonsuza kadar çalışmalarımızı devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.
Daha sonra, Müsteşar Altunyaldız ve Alhelo ''Karşılıklı İdari Yardımlaşma Anlaşması"nı imzaladı.

Kaynak:T.C.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr