NASİN RİB

NASİN RİB01.04.2013

Geçen hafta başında Sanayi Bakanlığı, beni İstanbul’da toplantıya davet etti. Sanayi Bakanlığı’nın İstanbul İl Müdürlüğü binasındaki toplantı odasında Sanayi ve Ekonomi Bakanlığı’ndan 4 uzman vardı.


Toplantı, uzmanlardan birisinin “Garip, farklı, gündeme gelmeyen konular hakkında yazıyorsunuz ve ilgisiz konuları lojistiğe bağlayabiliyorsunuz” sözleriyle başladı.

İçimden “iltifat mı yoksa ….” diye düşünürken aynı uzman, “Siz, “Bomba Gibi Haberlerim Var” yazınızı 1 Nisan şakası olarak bitirmiştiniz ama biz yazdıklarınızı ciddiye aldık ve bir projeyi tamamladık. Projeyi, Sayın Bakanlara arz etmeden önce sizinle konuşmak ve yorumlarınızı almak istedik” diye devam etti.

Lojistik faaliyetlerin, Türk ekonomisi ve sanayisine daha fazla katkıda bulunması için gerekli uygulamaları ve yasal düzenlemeleri içeren projeyi kısaca anlattılar. Ne zaman uygulanacak, hangi yasal düzenlemeler yapılacak, kimler yararlanacak gibi detaylar hakkında bilgi verdiler.

Toplantı daha sonra benim yorumlarımla devam etti. Yorumlarımı not ettiler.

Vedalaşırken biraz da emrivaki “madem bu projeye vesile oldum, bu toplantı ve çalışmalarınız hakkına yazı yazmama izin verir misiniz?” diye sordum. Cevabın “hayır” olacağını düşünürken “size haber vereceğiz” dediler ve geçtiğimiz Cuma günü telefonla arayarak “detayları belirtmeden sadece başlıklar halinde yazabilirsiniz” denildi.

Nasin Rib adlı projede yer bazı konu başlıklarını aşağıda sizinle paylaşıyorum.

• Motorindeki KDV ve ÖTV miktarlarının yarısı, Yetki Belgesi sahibi olanlara geri ödenecek (yılsonu düşünülüyor ama çeyrek dönem de olabilirmiş).

• Nakliye ve lojistik faaliyetler için geçerli olan KDV oranı, tek basamaklı olacak şekilde düşürülecek.

•Lojistik ile ilgili faaliyetlerde çevrenin korunmasına yönelik yatırımların % 50’si devlet tarafından teşvik edilecektir.

• Lojistik ile ilgili faaliyetlerinin % 50’den fazlasında dış kaynak kullanan firmalara harcamalarının üçte biri geri ödenecektir (özellikle depo dış kaynak kullanımını özendirecek düzenlemeler düşünülüyor)

•  Liman, depo ve benzeri lojistik alt yapı için yapılan inşaat ve ekipman yatırımlarının % 50’sine kadar teşvik verilecektir.

•  Her yıl 1 Nisan, Lojistik Günü olacak ve bu güne özel uygulamalar yapılacaktır.

Bugün 1 Nisan
Her gününüz, 1 Nisan gibi hep neşeli olsun.
Lojistiği sevmek güzeldir.

Oruç Kaya/Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr