Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ UYGULAMASI ‘İŞYERİNDE CHECK-İN YAPMAK GİBİ

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ UYGULAMASI ‘İŞYERİNDE CHECK-İN YAPMAK GİBİ

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ UYGULAMASI ‘İŞYERİNDE CHECK-İN YAPMAK GİBİ04.03.2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sevkıyat başına 861 lira tasarruf sağlayan 'Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması'nı anlattı. TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise 'Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması'nın ‘kendi işyerinde 'check-in' yapmak gibi olduğunu belirterek ‘Gümrükte artık bekleme yok, herkes kendi antreposunda internet üzerinden formu doldurup gönderecek’ dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İzmir Ticaret Odası'nın İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlediği ''2011 Yılı Vergilendirme Dönemi Ödül Töreni''nde yaptığı konuşmada Bakanlık olarak hedeflerinin Türkiye'nin, ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamak olduğunu belirtti. Yazıcı, bu vizyonla gerçekleştirdikleri yeniliklerle ihracatta gümrük beyanname işlem sürelerinde büyük mesafeler aldıklarını vurguladı.


Beyannamelerin yüzde 75'inde işleminin 1 dakikada tamamlandığını ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

''Bugün İzmir'de tanıtımını yaptığımız 'Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması' gümrük hizmetleri alanında tüm dünyada en yeni uygulamalardan biridir. Yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması, gümrükleme işlemleri için firmalarca yapılan ortalama 954 lira masrafın yüzde 90'ını ortadan kaldırıyor. Böylece ticaret erbabı sevkıyat başına ortalama 861 lira tasarruf sağlamaktadır. Türkiye'nin her tarafında ithalat ve ihracat işlemleri elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. Gümrüklerde hedefimiz Türkiye'nin ticaretinin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamak.''

Türkiye ticarette en liberal 5. ülke

Dünya Ticaret Örgütü'nün araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye'nin, dünyada en liberal ticaret politikasına sahip ülkeler sıralamasında 5'inci olduğunu belirten Bakan Yazıcı, şunları söyledi:


''Türkiye, küresel ekonomiyle bütünleşmeyi başarmış bir ülkedir. 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatımız, 2012 yılında AB'de yaşanan ekonomik soruna rağmen 152 milyar 600 milyon dolara yükseldi. Türkiye'ye giren doğrudan yabancı yatırım 2002 yılında 1 milyar 100 milyon dolarken, 2012 yılında 12 milyar 400 milyon dolara yükseldi. 2013 yılında bugün itibarıyla 21 milyar 524 milyon dolar ihracat, 38 milyar 41 milyon dolar ithalattan oluşan dış ticaret hacmimiz var.''

Hisarcıklıoğlu: Malı direkt yükleyeceğiz


TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Türk özel sektörünü korumak, kollamak gerektiğini belirterek, ''Bakanımız masanın öbür tarafından olmasına rağmen, masanın bu tarafında bizimle birlikte çalışıyor. 'Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması' çok özel bir projedir. Gümrükte artık bekleme yok, herkes kendi antreposunda internet üzerinden formu doldurup gönderecek. Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması, kendi iş yerinde 'check-in' yapmak gibidir. İhracat yaparken bekleme süresi kısalmış olacak. Malı direkt yüklemiş olacağız'' diye konuştu.

Kaynak:Lojistik Hattı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr