Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / AVRUPADAKİ KRİZ EN ÇOK BU ŞEHRİ VURDU

AVRUPADAKİ KRİZ EN ÇOK BU ŞEHRİ VURDU

AVRUPADAKİ KRİZ EN ÇOK BU ŞEHRİ VURDU22.01.2013
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Meclis Başkanı Parseker;  "Bursa, Türkiye'nin, Avrupa'daki krizden en çok etkilenen şehri oldu" dedi.  Çünkü Bursa, ihracatının dörtte üçünü Avrupa pazarına yapan bir şehir. Bu yüzden de ihracatta üçüncülüğe geriledi.

Türkiye'nin ihracatında İstanbul'un ardından uzun yıllar ikinci sırada bulunan otomotiv ve tekstil sektörlerinin kalbi konumundaki Bursa, ihracatının dörtte üçünü karşılayan Avrupa pazarındaki daralma yüzünden, son 2 yıldır ihracat ligindeki yerini Kocaeli'ne kaptırdı ve üçüncülüğe geriledi.
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılının, 2011'den sonra daralmanın yaşandığı, aynı zamanda ekonominin soğutulduğu ve cari açığın kapatılmaya çalışıldığı bir yıl olduğunu belirterek, kısmen bunda başarı sağlandığını, ancak işlerde büyük bir daralmanın gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye'nin, sıkıntılı geçen bir döneme rağmen, 2012 yılını yüzde 3 civarında büyümeyle kapattığını hatırlatan Parseker, 2013'te çok daha umutlu ve iyi günlerde olmayı diledi. Parseker, Avrupa pazarının Bursalı ihracatçılar için önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bursa, Türkiye'nin, Avrupa'daki krizden en çok etkilenen şehri oldu. Çünkü Bursa, ihracatının dörtte üçünü Avrupa pazarına yapan bir şehir. Bu tabii bizi diğer şehirlerden daha çok etkiledi ve bu yüzden de ihracatta maalesef, Türkiye'nin ikinci iliyken, şu sıralar üçüncü ili durumuna geldik. Biz tekrar eski yerimizi korumaya almaya hevesle çalışıyoruz. İhracatımızın dörtte üçünü Avrupa pazarına yapan bir şehiriz, Avrupa'daki müthiş daralma, kriz, ihracatımızı yavaşlatmış oldu. Bu da haliyle bizi üçüncü sıraya düşürdü. İhracatımızda arzu ettiğimiz performansı ve büyümeyi tam anlamıyla yakalayamadık. Her ne kadar Kocaeli'deki kamu kurumlarının, Petkim'in, Tüpraş'ın bunların olması, onlara bir ivme kazandırırken, bilhassa Tüpraş, haliyle bizi oldukça tabii geriletmiş oldu."
 
"Yeni pazarlar bize tekrar ikinciliği getirecek"

Pazar çeşitlendirmesi ve yeni pazarların Bursa'ya ihracatta yeniden ikinciliği getireceğine inandığını ifade eden Parseker, "Bu yıl yeni pazarlara açılan bir Bursa, yeni pazarlarla beraber inşallah yeniden eski yerini korumak için mücadele ediyor. İkincilik gelmeli. Çünkü bizim Bursa ihracatçısının, ihracata çok yatkın bir modeli, sistemi var ve bununla birlikte yeni pazarlar bize tekrar ikinciliği getirecek" dedi.
 
Parseker, Merkez Bankası'nın ve hükümetin yaptığı açıklamalara bakıldığında, 2013'ün geçen yıldan daha iyi geçeceğini umduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Böyle de olmalı. Çünkü iç piyasada müthiş bir daralma var. Geçtiğimiz yıl büyümedeki en büyük etken iç tüketim, nasılsa 2011 yılı, 2012 yılı da tam tersi oldu, iç tüketimdeki daralma büyümemizdeki hızı geriye çekti. Bu yıl iç tüketimin dış ticaretle birlikte hızlanması inşallah gerçekleşir, hem tüccarımız, sanayicimiz rahat bir nefes alır hem de bunun yanı sıra büyümemizi yüzde 5 seviyelerine doğru çekeriz. Yüzde 4'ler umuluyor ama inşallah ben bunun biraz daha üzerine çıkmamız gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü, Türkiye'nin 2023 hedefleri var, bu 2023 hedeflerini yakalamak için ortalama yüzde 7'ye yakın bir büyüme yakalamamız lazım. O yüzde 7'lik büyüme, tabii 2012'de yaşadığımız bu büyümeden sonra, belki birden sıçrama olmayabilir ama 2013'te, 2014'te yüzde 4'ün üzerinde, 5'e yakın bir büyüme, ondan sonra da daha farklı büyümelerle birlikte 2023 vizyonumuzu yakalayabiliriz diye düşünüyorum."

Türkiye'nin ihracatında İstanbul'un ardından uzun yıllar ikinci sırada bulunan Bursa, 2011'de 12 milyar 523 milyon 465 bin, 2012'de de 11 milyar 916 milyon 551 bin dolar ihracat yaparken, Kocaeli 2011'de 12 milyar 611 milyon 430 bin, 2012'de de 13 milyar 80 milyon 861 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.


Kaynak : Dünya
 

 
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr