Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRKİYE KEİ DÖNEM BAŞKANLIĞINI UKRAYNA’YA DEVRETTİ

TÜRKİYE KEİ DÖNEM BAŞKANLIĞINI UKRAYNA’YA DEVRETTİ

TÜRKİYE KEİ DÖNEM BAŞKANLIĞINI UKRAYNA’YA DEVRETTİ19.12.2012
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 27. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı 15 Aralık 2012 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

KEİ üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları ile Gözlemci ve Sektörel Diyalog Ortağı ülke ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Dönem Başkanlığımız çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetlerin sonuçları değerlendirilerek güncel, küresel ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Ayrıca, ticaret, ulaştırma, enerji, haberleşme, bilim ve teknoloji, turizm ile eğitim başta olmak üzere birçok alanda Örgütün 2020 yılına yönelik vizyonunu içeren Yeni Ekonomik Gündem Belgesi de ele alındı.  

Dışişleri Bakanı Davutoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, KEİ Dışişleri Bakanları olarak Karadeniz havzasının barış, istikrar ve refah bölgesine dönüştürülmesi konusunda sorumluluklarının bulunduğu, KEİ’nin bölgedeki çoktaraflı işbirliği için temel çerçeveyi sunduğunu ve sürdürülebilir kalkınma için önemli bir platform olduğunu kanıtladığını ifade etti.

Türkiye’nin Proje odaklı girişimler ve faaliyetlerle önümüzdeki dönemde Örgütün ekonomik boyutunun daha da güçlendirilmesini beklediğini belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu çerçevede, dönem başkanlığımız süresince Yeni Ekonomik Gündem’in uygulanması ve bir eylem planının hazırlanmasına odaklanıldığını vurguladı. Dönem başkanlığımız sırasında ayrıca, toplumlar arasında dayanışmanın güçlendirilmesi amacıyla sivil toplum örgütleri, iş çevreleri ve akademisyenlerin KEİ çalışmalarına katılımının teşvik edildiğini; ulaşım, bölgesel ticaret ve yatırımlar, sürdürülebilir enerji, örgütlü suçla mücadele, eğitim, bilim ve teknoloji, kültür ve turizm ve vergilendirme konularında işbirliğinin güçlendirilmesinin amaçlandığını ve bu çerçevede yoğun bir çalışma takviminin uygulandığını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu toplantı kapsamında ayrıca, Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstantin Grişenko ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile ikili görüşmelerde bulundu. Görüşmelerde, ikili ve bölgesel konuların yanısıra enerji konusuna da ele değinildi.

KEİ 27. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısının bitiminde, 2013 yılının ilk 6 ayını kapsayan dönem başkanlığı Ukrayna’ya devredildi.



Kaynak : TC Dışışleri Bakanlığı

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr