ASLAN PAYI İHRACATTAN

ASLAN PAYI İHRACATTAN12.12.2012

Ekonomi Bakanı Çağlayan "Türkiye ihracat artışı ile büyüdüğü gibi ihracat artışı ile cari açığını kapatıyor" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açıktaki iyileşmede aslan payının ihracat artışından olduğunu belirterek, Türkiye'nin ihracat artışı ile büyüdüğü gibi ihracat artışı ile cari açığını da kapattığını bildirdi. Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.


Verilerin, cari açığın tam 12 aydır gerilediğini ve Ekim ayında 1 milyar 960 milyon dolara indiğini gösterdiğini belirten Çağlayan, bunun, Ağustos ayından sonra son 35 ayın en düşük ikinci cari açık düzeyine işaret ettiğini ifade etti.


Cari açıktaki iyileşmenin devam ettiğine dikkati çeken Çağlayan, Ocak-Ekim döneminde açığın 41,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini aktardı.


Geçen yılın aynı döneminde açığın 65 milyar dolar düzeyinde olduğunu anımsatan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Yani tam olarak 23,9 milyar dolarlık bir azalma var. Bunun tam olarak 18,1 milyar doları mal ve hizmet ihracatındaki artıştan kaynaklanıyor. İthalattaki gerilemenin cari açık üzerindeki etkisi yaklaşık 5,2 milyar dolar. O yüzden şunu yeniden tekrarlamak isterim ki cari açıktaki iyileşmede aslan payı ihracat artışındadır. Ocak-Ekim döneminde mal ihracatımızda yüzde 13,4'lük bir artış var. Aynı şekilde hizmet ihracatımızda yüzde 7'ye yakın bir artış var. Türkiye ilk 10 ayda mal ihracatını en çok artıran 3 ülke konumunda. Bu sürede ihracatımız tam 45 ülkeye rekor kırmış durumda. Türkiye ihracat artışı ile büyüdüğü gibi ihracat artışı ile cari açığını kapatıyor.


Hizmet ihracatımız ilk 10 ayda 35,8 milyar dolara ulaşmış durumda. Hizmet ihracatını mal ihracatından ayrı görmüyoruz. Türkiye bugünkünden çok daha fazla mal ve hizmet ihraç edecek kapasiteye sahip."

"Cari açık, OVP hedefinin altında kalacak"

Yıllıklandırılmış cari açığın 53,1 milyar dolar ile son 21 ayın en düşük düzeyine indiğine işaret eden Çağlayan, bu rakamın, Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan 58,7 milyar doların altında olduğunu, hatta yıl sonunda da büyük olasılıkla hedefin altında kalınacağını gösterdiğini bildirdi.


Bakan Çağlayan, yıllıklandırılmış cari açık bu düzeydeyken, yıllıklandırılmış enerji dışı cari açığın 1,1 milyar dolar seviyesine gerilediğini belirterek, "Bu haliyle enerji dışı yıllıklandırılmış cari açık son 27 ayın en düşük seviyesindedir. Yıllık enerji açığımız Ekim ayında 4,1 milyar dolar olurken yıllıklandırılmış enerji açığımız ise 52 milyar dolar olmuştur. Doğrudan yabancı yatırım girişleri 10,6 milyar dolara ulaştı. Geçen yılın bir miktar altındayız ama kalan iki ayda ve 2013'te yeni teşvik sisteminin de katkısıyla yabancı yatırımlarda artış bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Kaynak : Miiliyet
 
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr