Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TIRLAR AVRUPA’YA TRANSİT GEÇECEK

TIRLAR AVRUPA’YA TRANSİT GEÇECEK

TIRLAR AVRUPA’YA TRANSİT GEÇECEK 26.11.2012

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, 1 Aralık'ta Avrupa Birliği ve EFTA ülkeleri ile ortak transit rejimine geçileceğini, böylece gümrüklerde bekleme, bürokratik işlemlerin çokluğu gibi sorunların çözüleceğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, 1 Aralık'ta Avrupa Birliği ve EFTA ülkeleri ile ortak transit rejimine geçileceğini, böylece gümrüklerde bekleme, bürokratik işlemlerin çokluğu gibi sorunların çözüleceğini söyledi. İhracat sırasında TIR'ların gümrüklerde bekleme probleminin sona ereceğini, Avrupa Birliği ülkelerine yapılan taşımalarda 'TIR karnesi' uygulamasının asgari düzeye ineceğini belirten Altunyaldız, "Türk TIR'ları Avrupa'da ulaşacağı şehre kadar tek belgeyle taşıma yapabilecek. Türk nakliye şirketleri hem Türkiye'deki gümrük idarelerinde hem de Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki gümrük geçişlerinde daha az bürokrasi ile karşılaşacak." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışan Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde bulunan Ürgüp Gümrük Müdürlüğü yeni hizmet binası düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Ak Parti Milletvekilleri Murat Göktürk ve Ahmet Erdal Feralan, Belediye Başkanı Hasan Ünver, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız ile davetliler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra konuşan Nevşehir Ak Parti Milletvekili Murat Göktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2023 hedefinde 500 milyar dolarlık ihracatın yer aldığını hatırlatarak, bunun gerçekleşmesinde gümrüklerin öneminin büyük olduğunu söyledi.

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş ise kamu hizmetinin devletin egemenlik haklarının kullanılması yönüyle çok önemli bir kavram olduğunu belirtti. Kamu hizmetinin sunumunda fiziki, teknik ve insan altyapısının çok iyi sağlanması gerektiğini vurgulayan Savaş, "İlimizde çok sayıda kamu hizmetinde bunu sağladık. Diğer kamu hizmetlerinde de sağlanması yönünde gayretler devam ediyor. Gümrük Müdürlüğü'nün de hizmet binasına taşınmasından memnuniyet duydum. Yeni bina ve imkanlarla gümrük işlemlerinde hız ve kalitenin artacağına inanarak ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ise gümrüklerin ihracatın artmasında, dünya ile ticari rekabetin sağlanmasında vazgeçilmez bir kurum olduğunu söyledi.

Hükümet tarafından konulan 2023 vizyonunu gerçekleştirmek için Gümrükler olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirmek üzere çalıştıklarını ifade eden Altunyaldız, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun yanında Bakanımız Hayati Yazıcı'nın bize verdiği iki talimatı da yerine getirmeye çalışıyoruz. Bunlar dünyanın en kolay ve güvenli ticaret ülkesi olmaktır. Dünyanın en kolay ticaret ülkesi olmak için bina, insan kaynakları ve teknolojilerimizi, mevzuatı bütün işlemlerin hızlıca yapılabileceği şekle dönüştürüyoruz. Aynı zamanda giren ve çıkan malların insanlara ve ülke ekonomimize zarar verecek türden olmaması için de çok sıkı bir biçimde denetliyoruz. Gümrük kapılarımızı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile yaptığımız yap, işlet, devret modelli anlaşma ile modernleştiriyoruz. Devletimizin sahip olduğu geniş imkanlarla halkımıza en iyi hizmeti verme yolunda çalışıyoruz."

Ortak transit rejimine geçiliyor

1 Aralık itibari ile Gümrüklerde Avrupa Birliği (AB) ve EFTA ülkeleri ile ortak transit rejimine geçeceklerini belirten Müsteşar Ziya Altunyaldız, sözlerine şöyle devam etti: "Dünyada gümrüklerde mal ve hizmetlerden alınan vergiler asgari düzeye indi. Böylece dünyada rekabet ortamı doğdu. AB ve EFTA ülkeleri ile oluşturduğumuz ortak transit rejimi ile taşımacılıkta entegrasyona geçiyoruz. Bu şekilde gümrüklerden hızlı bir biçimde işlemler gerçekleşecek ve bekleme azalacak. Ülkemizin TIR'ları İstanbul'dan Ankara'ya mal taşır gibi Avrupa ülkelerine gidip gelebilecek. Bir gümrükte yapılan işlem aynı anda bütün gümrüklerde görülebilecek. Evraklar için harcanan zaman azalacak, kapılarda geçiş hızlanacak, bekleme süreleri kısalacak. Avrupa'ya 12 günde gidip gelebilen TIR'lar 9 güne inecek. TIR karnelerinde alınan ücret 90 eurodan 30 euroya inecek. Bu şekilde yıllık 100 milyon euro tutarında tasarruf sağlanacak. Ticarette rekabet koşulları da kolaylaşacak."

Konuşmaların sonunda Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız tarafından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız'a çini tabak hediye edildi. Gümrük Müdürlüğü binası, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Ak Parti milletvekilleri Murat Göktürk ve Ahmet Erdal Feralan, Belediye Başkanı Hasan Ünver, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız'ın birlikte kestiği kurdele sonrasında hizmete başladı.

Kaynak:Lojistik Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr