Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TÜRKİYE’NİN DEMİRYOLLARINDAKİ GELİŞİMİ ÇOK ETKİLEYİCİ

TÜRKİYE’NİN DEMİRYOLLARINDAKİ GELİŞİMİ ÇOK ETKİLEYİCİ

TÜRKİYE’NİN DEMİRYOLLARINDAKİ GELİŞİMİ ÇOK ETKİLEYİCİ22.10.2012

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın resmi davetlisi olarak ülkemize gelen Kamerun Ulaştırma Bakanı Robert Nkılı, demiryolu yatırımlarından övgüyle söz etti.  Konuk Bakan, “Türkiye’nin demiryollarındaki gelişimi çok etkileyici.” dedi.

18-20 Ekim 2012 tarihlerinde ülkemizde çeşitli ziyaret ve temaslarda bulunan Kamerun Ulaştırma Bakanı Robert Nkılı ve beraberindeki heyet, 19 Ekim 2012 Cuma günü TCDD’nin konuğu oldu. İlk olarak Ankara Gar’da incelemelerde bulunan Kamerunlu Bakan Nkılı’yı, TCDD Genel Müdür Vekili Mustafa Çavuşoğlu VIP Salon’da ağırladı. Çavuşoğlu, Kamerunlu heyeti TCDD’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Buradan peronda bekleyen Yüksek Hızlı Tren’e (YHT) geçen Nkılı ve beraberindekiler, yetkililerden bilgi aldı. Kamerunlu heyet, YHT önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Ankara Gar sahasında incelemelerde bulunan yabancı konuklara, Gar Müdürü Talip Ünal çalışmalar hakkında bilgi verdi. Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi’ni gezen Kamerun Ulaştırma Bakanı Robert Nkılı, trenin gelişlerini bildiren tarihi çanı çaldı. Ünlü ressam İbrahim Çallı’nın müzede sergilenen Kurtuluş Savaşı’nda kağnıyla cepheye silah taşıyan kadınların yağlı boya çalışmasını uzun süre inceleyen Robert Nkılı, Atatürk Vagonu’nu da gezdi.

Ankara Gar’dan TCDD Genel Müdürlüğü toplantı salonuna geçen Kamerunlu heyete, Dış İlişkiler Daire Başkanı İbrahim Çevik sunum yaptı. TCDD’nin yapısı, bölge müdürlükleri, bağlı ortaklıklar ile iştirakler hakkında Kamerun Ulaştırma Bakanı Robert Nkılı’ya bilgi veren Çevik, demiryollarının 156 yıllık tarihini slayt eşliğinde anlattı. Türkiye’nin 2009 yılında Ankara-Eskişehir hattının hizmete açılmasıyla YHT ile tanıştığını hatırlatan Dış İlişkiler Daire Başkanı, şu an ise Türkiye’nin YHT teknolojisini kullanan dünyada 8, Avrupa’da ise 6. ülke olduğunu söyledi.

Kamerun Ulaştırma Bakanı Robert Nkılı ise, kendilerine sıcak ilgi gösteren yetkililere teşekkür etti. YHT’yi yakından görüp önemli bilgi alışverişinde bulunduklarını belirten Nkılı, “Türkiye, demiryolu alanında önemli mesafe almış. Ziyaretimizde bunu yakından görme fırsatı bulduk. Türkiye’nin demiryolu alanındaki gelişiminden çok etkilendiğimi itiraf etmeliyim. Kamerun-Türkiye arasındaki yakın dostluğun demiryolu alanında yatırıma dönüşmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Kamerunlu heyet, İstanbul’a gitmek üzere TCDD’den uğurlandı.

Kaynak: TCDD

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr