Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / ÇEŞME-TRİESTE ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

ÇEŞME-TRİESTE ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

ÇEŞME-TRİESTE ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ20.09.2012

Çeşme Gümrük Müdürlüğü ile Trieste Deniz Liman Gümrük İdaresi arasında kardeş gümrük protokolü imzalandı.

Çeşme Ulusoy Bölge Müdürlüğü'nde yapılan protokol imza törenine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Köseoğlu, Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, İtalya Bölgeler Arası Gümrük Müdürü Paolo Di Roma, İtalya'nın İzmir Konsolosu İgor Di Bernardi, Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Kaptan Kılıç, Ulusoy Denizyolları İşletmeciliği İzmir Bölge Müdürü Can Özgen, Ulusoy Liman Müdürü Celal Ulaş ve diğer yetkililer katıldı.

Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Köseoğlu, Türk ve İtalyan Gümrük İdareleri arasında son dönemde hızla gelişen işbirliğine dikkati çekerek, Aralık ayında Roma'da Operasyonel İşbirliği Protokolü de imzalandığını hatırlattı.

Köseoğlu, söz konusu protokol ile gümrük idarelerindeki soruşturma, izleme, gümrükleme, denetim ve bilişim teknolojisi uygulama teknikleri de dahil olmak üzere gümrük ile ilgili tüm alanlarda mevcut bilgi ve denetimleri paylaşmaya dayalı bir ilişki kuruluğunu kaydetti.

İtalya Gümrük İdaresi ile ortaklaşa "Akdeniz Girişimi" adlı bir proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Köseoğlu, İtalya ve Türkiye'nin "kurucu ortak" olarak yer alacakları projede Mısır, Lübnan ve Ürdün'ün de yer alacağını, projenin açılış toplantısının ise 3 Ekim'de Sicilya'da yapılacağını söyledi.

Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, protokolün İtalya ile 37 yıldır devam eden ticari işbirliğinin teyidi anlamına geldiğini ifade ederek, "Kardeşliğin getirmiş olduğu bazı yükümlülükler ve sorumluluklar var. Ortak projelere imza atılmasında fayda var. İtalya ile geçmişten bu yana var olan ilişkilerin artarak devam etmesini diliyorum" dedi.

İtalya Bölgeler Arası Gümrük Müdürü Paolo Di Roma ise imzalanan protokolün Akdeniz ülkeleri arasındaki işbirliğini geliştirmek amacını taşıdığına işaret ederek, imzalanan bu protokolle ülkeler arasındaki gümrük işlemleri daha da hız kazanacak. Buna çok önem veriyoruz. Türkiye ve İtalya coğrafi ve kültürel anlamda birbirlerine çok yakın iki ülke. Yaptığımız iş küçük gözükse de anlamı çok büyük. Aramızdaki iyi ilişkilerden son derece memnunuz" diye konuştu.

Kaynak: Deniz Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr