Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KONTROLLÜ TAŞIMA

KONTROLLÜ TAŞIMA

KONTROLLÜ TAŞIMA14.09.2012

Tedarik zincirinde riskler kontrol edilmelidir. Verdiğimiz lojistik hizmetler içinde en çok risk yaratacak olan operasyon da taşımadır. Deponuzdan yüklediğiniz ürünler teslim noktasına kadar giderken hava şartlarına, yol şartlarına, sürücü hatalarına, araç teknik arızalarına, çevresel etkilere açık bir şekilde taşınırlar. Bu risklerden dolayı tedarik zinciri boyunca en büyük sigorta maliyeti taşımadan doğmaktadır. Bu risklerden dolayı taşıma, tedarik zinciri içinde en büyük payı alan, % 50 oranında maliyet yaratan bir iş sürecidir.

Risklerin minimize edilmesi ancak bu risklere karşı tedbir almakla sağlanır. Alınacak tedbirler de henüz riskler ortaya çıkmadan oluşabilecek aksaklıkların bilinmesine, ön tahminine, ölçülebilmesine bağlıdır. Ölçemediğiniz bir sürecin yönetilmesi söz konusu değildir. Ölçtüğünüz zaman elde ettiğiniz sonuçlar ile ilgili bir karar üretmeniz gerekir. Bir sonuca bir eyleme bağlanmıyorsa ölçmenin de bir fonksiyonu kalmamaktadır.

Taşımacılık sektöründe son yıllarda yeni teknolojiler kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle araç filolarının büyümesi ile araç işletme ve taşıma maliyetleri artmış ve firmalar hem taşımalarını, hem de araç yönetim hizmetlerini kontrol etme ihtiyacı hissetmiştir.  Bu amaçla önce nakliye yönetim yazılımları kullanılmaya başlanmış, yakıt, lastik, bakım harcamaları kontrol altına alınmıştır.  Ardından uyguladığımız ikinci teknik, araç takip sistemleri olmuştur. Önce uydu üzerinden, daha sonra GSM sistemi üzerinden araçlarımızın harita üzerindeki yerini online denecek kadar sıklıkla takip etmeyi gündemimize aldık.Elektronik takometrelerin zorunlu hale gelmesi ile sürücüler ile araç kullanım şekilleri ve süreleri kontrol altına alınmaya çalışıldı.

Araçlardaki elektronik beyinler, Canbus sistemleri aracın bir çok noktasından online bilgi sağlamaya başladı bizlere ve aracın teknik performansı takip edilmekte. Konu iyice zor ve karmaşık hale gelmeye başladı. Şirketlerimiz içinde farklı yazılımlar, bazen excel tablolara dökülen çalışmalarla araçlarımızı yönetmeye başladık. Bunların hepsi bize geçmişin analizini veren çalışmalar oldu. İş işten geçtikten, testi kırıldıktan sonra müdahale ettiğimiz uygulamalarla yaşıyoruz.

Teknoloji ve bu teknolojiyi endüstriye uygulayan çalışmalar boş durmuyor geliştiriliyor. Şimdi yeni bir uygulama ile tanışıyoruz. Traffilog  markalı bu uygulama, Ekosürüş sistemi adını verdiğimiz bir sistemle Türkiye’de tanıtılıyor ve deneme çalışmaları yapılıyor.

Bu sistem online bir kontrol sistemi ile sürücünün anında eğitilerek, aracın uzaktan kontrol altına alınması ile, araca ilave sensorlar takılarak taşımada % 15’e kadar yakıt tasarrufu, araç tamir bakım hizmetlerinde % 20, araç tamir sürelerinde % 40 avantaj yaratabilen bir sistem. 2012 ve 2013 yılında bir çok OEM araç üreticisinin fabrika çıkışlarında standart olarak kullanılmaya başlayacak.

Bu sistem hakkında bilgiyi www.traffilog.com  adresinden veya Türkiye uygulamaları için www.izlebil.com.tr adresinden alabilirsiniz. İşin daha güzeli uygulamacısı firmadan detaylı teknik bilgi almanız olacaktır.

Yeni bir teknoloji ile tanışacaksınız. Geç kalmamanız dileğimdir.
Atilla Yıldıztekin / Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr