Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / AVRUPA’DAKİ KRİZ LİMANLARI DA VURDU

AVRUPA’DAKİ KRİZ LİMANLARI DA VURDU

AVRUPA’DAKİ KRİZ LİMANLARI DA VURDU03.09.2012

Gemi taşımacılığı enstitüsü “Avrupa kıtasının ekonomik kriz nedeniyle Kuzey Avrupa limanlarının konteyner hacimleri yılın geri kalanında da cansız bir şekilde devam edecek” açıklamasını yaptı.

Hackett ortaklığı ve  Bremen merkezli gemi taşımacılığı enstitüsü “Avrupa kıtasının ekonomik  kriz nedeniyle Kuzey Avrupa limanlarının konteyner hacimleri yılın geri kalanında da cansız bir şekilde devam edecek” açıklamasını yaptı.

Geçtiğimiz yılın 3,8 oranındaki artışına karşın bu yıl konteyner ile taşınan malzeme ihracatının Avrupa limanlarında yüzde ikiden fazla gerilemesi bekleniyor. İhracatın ise ithalatın aksine geçtiğimiz yılın neredeyse yüzde 11’lik artışını çok yakından takip edemese de yüzde 2,4 oranında artacağı öngörülüyor.

Daha derinlemesine yapılan araştırmalar önümüzdeki altı ay boyunca ithalatın yüzde 2 oranında artış göstereceği yönünde.  2011 yılında bu oran yüzde 0,3 oranında bir gerileme ile sonuçlanmıştı. Araştırmaya göre ihracatlar ise yalnızca 2011 yılındaki 7,9 oranında ki yükselmenin ardından yalnızca 0,1 oranında yükselebilecek.

Raporun ana yazarı ekonomist, Hackett ortaklığının kurucusu ve Müdürü Ben Hackett ve raporun ortak yazarı ISL’den Michael Tasto, zayıf kargo hacminin terminalleri sert bir şekilde etkileyeceğini ve taşıyıcıları fiyatlarını düşürmek zorunda kalacağını söyledi. Hackett taşıyıcıların normalde üst sezon olması gereken bir zaman diliminde bir süredir hat kestiklerini de açıkladı.

Tasto raporda, taşıyıcıların “slow steaming” adı verilen gemi yavaşlatma sistemi ve haftalık Asya – Avrupa rotasına 11 gemi koyarak kapasitelerini son derece zorladıklarını bildirdi ve taşıyıcıların “slow steaming”den olandan daha fazla medet ummamaları gerektiğini ifade etti.

Hackett ise, taşıyıcıların fiyatları indirmeye devam etmelerinin son derece mümkün olduğunu açıklarken, 2010 yılının son beş yılda taşıyıcıların tam manasıyla kar ettikleri tek yıl olduğunu belirtti. Hacket  “Böyle bir zamanda taşıyıcılar fiyat savaşından kaçınmaya çalışıyorlar ancak hayat boyu devam eden bir alışkanlık olan fiyat savaşından tamamen kaçınılabileceğini hiç sanmıyoruz” dedi.

Kaynak: Deniz Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr