Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / GÜNEY KORE’YLE SERBEST TİCARET BAŞLIYOR

GÜNEY KORE’YLE SERBEST TİCARET BAŞLIYOR

GÜNEY KORE’YLE SERBEST TİCARET BAŞLIYOR02.08.2012

Türkiye ile Güney Kore arasında Serbest Ticaret Alaşması (STA) imzalandı.
 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Güney Kore Ticaret Bakanı Taeho Bark’in imzaladığı anlaşma ile iki ülke arasındaki ticaretin hızla büyümesi ve girişimcilerin üçüncü ülkelerdeki ortaklıklarının artırılması hedefleniyor. Ekonomi Bakanı Çağlayan 2 trilyon dolara ulaşan milli geliri, 1.5 trilyon doların üzerinde toplam dış ticaret hacmini ve 120 milyonu aşan nüfusu temsil eden iki ülkenin ekonomik entegrasyon anlamında çok önemli bir adım attığını ifade etti.

Çağlayan, şunları kaydetti:

 
“Güney Kore ile olan kan kardeşliğimizi, bir adım daha ileri götürerek stratejik ve  ekonomik, ticari kardeşlik noktasına getiriyoruz. Bizim için Uzakdoğu’da bir ilk olan bu STA, birbirimizi ekonomik anlamda daha fazla tanımamıza da neden olacaktır. Sadece ikili ilişkilerimiz değil, üçüncü ülkelerde de girişimcilerimizin önemli ortaklıklar yapmasını sağlayacaktır.”
 
 
Ticaretimiz çok yetersiz        
 
 
İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin son derece yetersiz olduğunu vurgulayan Çağlayan, bunun 527.8 milyon dolarının ihracat, 6.3 milyar dolarının ise ithalattan kaynaklandığını ifade etti. İmzaladıkları STA ile söz konusu ticareti dengeli hale getirmeyi amaçladıklarını anlatan Çağlayan, “Önümüzdeki 2-3 yıl içinde dış ticaretimizi 10 milyar doların üzerine çıkarıp, mümkün olduğunca dengeli hale getireceğiz. İşte STA, bunu sağlayacak. Bu yıl sonuna kadar da bunun onay sürecini bitirerek, uygulamaya sokmuş olacağız” dedi.
 
 
İki taraf da kazanacak      
 
 
Güney Kore Ticaret Bakanı Taeho Bark da iki ülke arasında bir çok alanda işbirliği fırsatının olduğunu söyledi. Türkiye ile Güney Kore arasındaki ilişkinin, yakın zamanda stratejik ortaklık işbirliği seviyesine yükseldiğini dile getiren Bark, “Fakat bir şey eksikti. O da iki ülke arasındaki STA. Bu STA’nın iki ülke arasında sistematik bir işbirliğinin kurulmasına zemin hazırlayacağını düşünüyoruz” dedi. Bark, STA’nın iki ülke arasındaki ticareti geliştireceğine inancının tam olduğunu bildirdi. Güney Kore’nin diğer ülkelerle yaptığı STA’lara da değinen Bark, “Bugün imzaladığımız anlaşma ile Türk girişimciler, bizim diğer ülkelerle imzaladığımız STA’ları da kullanarak önemli avantajlar elde edebilecek” dedi.
 
 
Kaynak:Hürriyet
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr