Anasayfa / Sektörel / Duyurular / Genel / UTİKAD, Üyelerine FWB Sunmaya Başlıyor

UTİKAD, Üyelerine FWB Sunmaya Başlıyor

Sayı: 2021/767
Tarih: 21.12.2021
Sayın Üyemiz,

Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu FIATA tarafından sunulan FIATA konşimentosu ve ticari dokümanları, taşıma işleri organizatörlerinin taşımacılık faaliyetleri sırasında hak ve sorumluklarını belirleyen dokümanlardır.

FIATA'nın Türkiye temsilcisi UTİKAD, FIATA'nın ticari belge ve formlarının Türkiye sınırları içerisinde basım ve dağıtımını yapmaya yetkilidir.

UTİKAD üyelerinin temin edebileceği ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) tarafından da tanınan FIATA dokümanları aşağıdaki gibi olup bu dokümanlara FWB de eklenmiştir.
  • FBL (Negotiable FIATA Multimodal Transport Bill of Lading)
  • FCR (Forwarders Certificate of Receipt)
  • FWB (Non-negotiable FIATA Multimodal Transport Waybill)
FWB, FIATA tarafından multimodal taşıma operatörleri olarak görev yapan taşıma işleri organizatörleri tarafından kullanılmak üzere hazırlanmış taşıyıcı tipi bir taşıma senedidir. FWB ayrıca deniz taşıma irsaliyesi (sea waybill) olarak da kullanılabilmektedir.

Ciro edilemeyen ve UTİKAD’dan sadece sigortalı olarak temin edilebilecek FWB'yi düzenleyerek multimodal taşıma operatörü veya deniz taşıyıcısı namıyla hareket eden bir taşıma işleri organizatörü taşımadan sorumludur. Taşıma işleri organizatörü yüklerin varış yerinde teslimi için acenteleri seçme ile birlikte aynı zamanda tüm nakliyecilerin ve tüm taşımanın gerçekleştirilmesi için kendisi tarafından görevlendirilen üçüncü şahısların sorumluluğunu da üstlenir. FBL’in aksine, yüklerin varış yerinde teslimi için FWB'nin alıcı tarafından sunulmasına gerek yoktur.

Bir FWB düzenleyerek, belgenin arka yüzündeki şartlar uyarınca, taşıma işleri organizatörü genellikle paket veya birim başına 666,67 SDR veya kaybolan veya hasar gören yüklerin brüt ağırlığının kilogramı başına 2 SDR'lik bir temel sorumluluk limitini kabul eder. Çok modlu bir taşıma, deniz veya iç su yoluyla eşya taşımasını içermiyorsa, kilogram brüt ağırlık başına 8.33 SDR'lik bir temel sorumluluk limiti uygulanır. Malların kaybı veya hasarı, çok modlu bir taşıma işleminde belirli bir taşıma aşamasına atfedilebilirse, taşıma işleri organizatörünün sorumluluğu, bu taşıma aşaması için geçerli olan zorunlu ulusal, bölgesel veya uluslararası hukuka göre sınırlıdır.

Siz değerli üyelerimizin hizmetine sunulan FWB (Non-negotiable FIATA Multimodal Transport Waybill) ve diğer FIATA dokümanları için talep, sipariş ve gönderim süreçleri UTİKAD Muhasebe ve İdari İşler Sorumlusu Uğur Erim tarafından yürütülmekte olup üyelerimiz muhasebe@utikad.org.tr e-posta adresi üzerinden kendisi ile iletişime geçebilirler.

Söz konusu FWB örnek görselini ve FIATA tarafından hazırlanan bilgilendirici dokümanı ekte bilgilerinize sunar, işlerinizde başarılar dileriz.
UTİKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr