Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / ARKAS LOJİSTİK’TEN ‘LOKOMOTİF’ OLACAK YATIRIMLAR

ARKAS LOJİSTİK’TEN ‘LOKOMOTİF’ OLACAK YATIRIMLAR

ARKAS LOJİSTİK’TEN ‘LOKOMOTİF’ OLACAK YATIRIMLAR08.02.2018Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nda Türkiye'den ilk treni çıkartan Arkas Lojistik, 24 milyon euro tutarında 6 lokomotif yatırımı yapacak. BTK hattında çıkan ilk trenin bir başlangıç olduğunu belirten Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmez, “Bu koridor daha da gelişecek. Özellikle Orta Asya'dan tahıl ürünlerinin buraya akması buradan da hazır gıdaların ve inşaat malzemelerinin ihracatı anlamında çok önemli bir trafik, geri dönüş sağlayacak” dedi.

Türkiye'de ve faaliyet gösterdiğimiz tüm diğer ülkelerde hizmet çeşitliliği yaratarak ve yeni projelerle 2017 yılını büyümeyle kapatana Arkas Lojistik, 2018 yılında da ciddi yatırımlar yapmaya hazırlanıyor. Arkas Lojistik'in bu yıl yoğunlaşacağı en önemli alanlardan birisini demiryolu taşımacılığı olacak. 
 
BÜYÜME YAKALADI

Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmez, 2017 yılında dolar bazında büyüme gerçekleştirdiklerini söyledi. Hizmet çeşitliliğini ve farklı sektörlere yönelik uzmanlıklar geliştirmeyi önemsediklerinin altını çizen Göçmez, bu kapsamda şirketin büyüme hedefleri ve müşterileri talepleri doğrultusunda yatırım yapmaya devam ettiklerini belirtti. 2017'de yurtiçinde özellikle nakliye, yurtiçi dağıtım ve depolama konusuna ağırlık verdiklerini aktaran Göçmez, “Son çeyrekte 5 milyon euroluk çekici ve dorse yatırımı yaparak filomuzu büyüttük. Filomuzda 520 çekici 700'e yakın dorse bulunuyor. Yeni dorselerimizle tek araçla üç farklı taşıma yapabiliyoruz ki bu, üretici firma ile geliştirdiğimiz çok değerli bir proje oldu. Böylece tek ekipman ile çoklu taşıma tiplerine hitap edebilecek şekilde dizayn ettirdik. Bu çeşitlilikle filo gücümüz bize farklı sektörlere hizmet verme ve çeşitli ihtiyaçlara yönelik taşımalar yapma olanağı sağlıyor. Ayıca Ukrayna'da 20 çekici ve 30 dorse yatırımı yaparak; Türkiye-Ukrayna hattındaki müşterilerin hizmetine sunduk. Lojistik zincirini tamamlamak anlamında depolama ve dağıtıma da çok önem veriyoruz. Bu nedenle ekipman yatırımlarımızın yanında depo yatırımlarımıza da devam ettik. Açık ve kapalı depo hizmetleri yanında antrepo hizmeti de sunuyoruz. Bu yıl Mersin/Yenice, Denizli/Kaklık, İzmir/Aliağa ve İzmit Körfez olmak üzere açtığımız 4 yeni depo ile toplamda 11 şehirde 15 terminal sayısına ulaştık. Bu gün 413 bin metrekare açık ve 12 bin metrekare kapalı konteyner depolama alanımız mevcut” dedi. Göçmez, 2017 yılında karayolunda 320 binden fazla konteyner, denizyolunda 100 bin TEU üzerinde yük, havayolunda 8 bin ton ve demiryolunda ise 5 bin tonun üzerinde yük taşıması yaptıklarının söyledi.
 
6 LOKOMOTİF ALACAK

Onur Göçmez, 2018 yılında da özellikle yeni oluşturdukları hizmetlerin hacminin artmasıyla birlikte dolar bazında -15 ve üzerinde bir büyüme yakalayacaklarını belirtti. Serbestleşme süreciyle birlikte yoğunlaştıkları önemli alanlardan birinin demiryolu taşımacılık sektörü olduğunu vurgulayan Göçmez, bu kapsamda toplamda 24 milyon euro tutarında 6 lokomotif yatırımı yapacaklarını söyledi. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattında Türkiye'den çıkan ilk tren organizasyonun Arkas Lojistik tarafından yapıldığını hatırlatan Göçmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan dolayı mutlu ve gururluyuz. Tren Yenice İstasyonu'ndan yola çıktı. Soya küspesi ve derz dolgu malzemesi dolu konteynerler 15 vagon ile Azerbaycan'a gitti. Bu bir başlangıç, bu koridor daha da gelişecek. Özellikle Orta Asya'dan tahıl ürünlerinin buraya akması buradan da hazır gıdaların ve inşaat malzemelerinin ihracatı anlamında çok önemli bir trafik, geri dönüş sağlayacak. Yenice istasyonu bizim için stratejik önemi olan bir istasyon. Arkas Holding olarak Yenice İstasyonunun yanında 600 dönüme yakın bir arsamız var. Arkas Lojistik olarak bu arazini 20 dönümlük kısmında terminal hizmetleri vermeye önceden başladık. Bu hizmetin ilk meyvelerini almaya başlıyoruz. Azerbaycan ve Kazakistan'daki ofislerimiz vasıtasıyla kaliteli buğday, petrol türevi gübre, bitümrin gibi ürünlerin  BTK hattı ile taşınması için çalışmalar yapıyoruz. Türkiye için olduğu kadar dünya için de önemli bir ticaret yolu olan hat, Çin- Türkiye transit süresini 30 günden 15  güne indirecek. Proje, Hazar Denizi geçişli feribot hatlarıyla Kazakistan ve Türkmenistan'a olan bağlantısıyla Türkiye'nin Orta Asya, Uzakdoğu ve Güney Asya'ya demiryolu erişimini sağlayacak önemli bir uluslararası koridor oluşturacak. Türkiye'den inşaat malzemeleri gibi birçok ürün Orta Asya'ya uygun maliyetle taşınabilecek. Mersin Limanı'na gelen mallar, Avrupa ve tüm diğer ülkelere aktarılabilecek.”

Onur Göçmez, 2018 yılı içinde araç yenileme, araç alım ve iş makinası alanında 3 milyon euro tutarında bir yatırım planladıklarını belirtti. Konteyner taşımalarına ek olarak komple kamyon taşımaları da (FTL-Full Truck Load) yaptıklarını aktaran Göçmez, “FTL ile başlamış olduğumuz bu dağıtım ağını daha da güçlendirerek orta vadede parsiyel dağıtımda da Türkiye'de en güçlü oyuncularından biri olmayı hedefliyoruz” dedi. Göçmez ayrıca devletin hava terminallerine yaptığı yatırımlar paralelinde hava taşımacılığını da geliştirmeyi hedeflediklerini aktardı.

Kaynak: lojistikhatti.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr