Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / UPS’DEN KOBİLERE DESTEK

UPS’DEN KOBİLERE DESTEK

UPS’DEN KOBİLERE DESTEK02.05.2017UPS Lojistik Türkiye Genel Müdürü Ufku Akaltan, Orta Avrupa’da 2023 yılına kadar 2 milyar dolar tutarında yatırım planladıklarını, bundan Türkiye’nin de faydalanacağını kaydetti.

Ankara’da bir grup gazeteciyle biraraya gelen şirketin Türkiye Genel Müdürü Ufku Akaltan, grup olarak Orta Avrupa’da 2023 yılına kadar 2 milyar dolar tutarında yatırım planlamasından Türkiye’nin de yararlanacağına dikkat çekti. Ülkemizde KOBİ’lerin lojistik alandaki çalışmalarına e-ticarette ciddi katkı verdiklerini anlatan Akaltan, “KOBİ ihracatının artırılması için 7 bin 500 avro bedelin altında ve 150 kilograma kadar ürünlere yönelik Gümrük İdaresi tarafından Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) sistemi uygulanıyor. Bu sistemi biz kendimiz yaparak KOBİ’lerin ihracatını kolaylaştırıyoruz” dedi. Akaltan, UPS’nin sahip olduğu küresel ağı sayesinde küçük bir üreticinin dahi Türkiye’den dünyanın hemen her ülkesine ürün ihraç etmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

Bu kapsamda Gümrük Bakanlığının ETGB sistemi ile üreticinin basit şekilde beyannamesini doldurmasıyla kapısından ürünün UPS yetkilisi ile alınıp, yurt dışındaki müşteriye teslimine kadar hizmeti kendilerinin yaptığını belirtti. UPS’nin söz konusu entegre hizmeti KOBİ’lere verdiğini belirten Akaltan, “Bu sayede KOBİ’ler gümrük müşavirliği ve ardiye ücreti ödemeden ve vekâletname vermeden ihracatlarını yapıyor. Müşterilerin KDV iadelerini almalarını da sağlıyoruz. Böylece, müşterilerimiz de evrak işlerini azaltırken, zamandan tasarruf ediyorlar” diye konuştu.

UPS olarak daha faaliyet göstermedikleri kimyasal, sağlık vb ürünlere yönelik de taşımacılık hizmetini bu yılın temmuz ayından itibaren devreye alacaklarını anlatan Akaltan, sağlık alanın da bu kapsamda olduğunu kaydetti. Özellikle numune gönderimi dahil, ilaçta soğuk zincir hizmetinin sunumu için altyapıya yönelik UPS’nin de yurt dışında bazı satın almalar yaptığını da ifade eden Akaltan, kimyasal taşımalarında elektronik ve otomotiv sektöründe kullanımı hızla artan lityum piller gibi hassas ürünlere de hizmet sunacaklarını söyledi. Ufku Akaltan, Türkiye’de son dönemde yapılan altyapı yatırımları ile ekonomik büyümenin UPS’in de Türkiye’de büyümesini sağladığını dile getirdi. Akaltan, ekonomik gelişme alanlarına bakarak yeni yatırımlarla büyümeyi sürdürmeyi planladıklarını paylaştı.

Şirket olarak en avantajlı taşımacılık yollarını kullandıklarını ifade eden Akaltan, 2015 yılında Çin’den Doğu Avrupa’ya trenle taşımacılığa başladıklarını belirtti. Bu kapsamda yılsonu açılması planlanan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi de hayata geçtiğinde lojistik anlamında büyük bir avantaj sağlayacağına işaret eden Akaltan, Çin’den Doğu Avrupa’ya olan hattın uçaktan yüzde 70 daha ucuz olduğunu söyledi. Hattın, gemiden ise yüzde 50 daha hızlı olduğunu vurgulayan Akaltan, Bakü-Tiflis-Kars hattının Çin ile bağlantı sağladığının hatırlatılması üzerine, “Tamamlanınca avantaj sağlarsa elbette kullanılır. Sonuçta bu alanda bir hat zaten kullanılıyor” diye konuştu.

Kaynak: lojistikglobal.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr