Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / EKOL LOJİSTİK’İN 2016 AJANDASINDAKİ 3 BÜYÜK YATIRIM

EKOL LOJİSTİK’İN 2016 AJANDASINDAKİ 3 BÜYÜK YATIRIM

EKOL LOJİSTİK’İN 2016 AJANDASINDAKİ 3 BÜYÜK YATIRIM24.06.2016Ekol Lojistik Taşımacılık Grubu Genel Müdürü Murat Boğ, 40 milyon dolar yatırım yaptıkları Yalova Ro-Ro terminalini ise bu yılın ikinci yarısında hizmete açacaklarını söyledi.

Ekol Lojistik’in 2016 ajandası yoğun. İran ve Slovakya’ya açacakları yeni şirketlerle bulundukları ülke sayısını 15’e yükselteceklerini belirten Ekol Lojistik Taşımacılık Grubu Genel Müdürü Murat Boğ, 40 milyon dolar yatırım yaptıkları Yalova Ro-Ro terminalini ise bu yılın ikinci yarısında hizmete açacaklarını söylüyor. Boğ, ayrıca Şekerpınar’da Türkiye’nin en büyük kapalı deposunu devreye alacaklarını açıklıyor.

2015 yılında ne kadarlık yatırım yaptınız?

Sadece ülkemizde değil Avrupa’da da ilk tercih edilen lojistik şirketi olma hedefiyle 2015 yılında Avrupa’da birçok yatırım yaptık. Bugün Türkiye, Almanya, İtalya, Romanya, Fransa, Yunanistan, Ukrayna, Bosna, Macaristan, İspanya, Polonya, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti’ndeki 13 şirketimizle hizmet veriyoruz.

Yurtdışı yatırımlarımızın önemli bir parçası olan kara, deniz ve demiryolunun birlikte kullanıldığı intermodal hizmetimize önem veriyoruz. Bu yıl en son teknolojiye sahip, her biri 240 treyler kapasiteli filomuza 5. gemimizi ekledik. Haydarpaşa – Trieste hattında çalışan bu gemimiz ile birlikte İtalya hattımız haftada 4 sefere çıktı. Aynı zamanda Sete’den Paris’e tren seferlerimiz başladı. Araç ve Ro-Ro yatırımlarının yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı depolama hacmimiz toplamda 750 bin metrekareyi aşıyor.

Ülkemizde, 2014 yılında olduğu gibi 2015 yılında da lojistik sektörünün en beğenilen şirketi seçilmemizin yanı sıra Avrupa’nın da en iyi lojistik şirketi olduk. Eye For Transport tarafından düzenlenen 3PL ödüllerinde “Otomotiv” ve “Tüketici Ürünleri Tedarik Zincirleri” kategorilerinde “En İyi Lojistik Şirketi” olarak Avrupa’dan iki büyük ödül aldık. Özverili çalışmalarımız sonucu aldığımız bu ödüller bizi çok gururlandırıyor.

650 MİLYON EUROYA KOŞUYOR

2015 yılını ne kadarlık bir büyümeyle kapattınız? 2016 yılı büyüme hedefiniz nedir?

Son 5 yıla baktığımızda yılda ortalama %25 artırdığımız iş hacmimizle sürdürülebilir bir büyüme yakaladık. 2015 yılını 504 milyon € ciro ile kapattık. İstikrarlı büyümemiz 2016 yılında da aynı şekilde devam edeceğini öngörüyoruz, hedefimiz 650 milyon € ciroya ulaşmak.

Bu büyüme hedefine paralel olarak gündeminizdeki yatırım projeleri neler?

Şuanda 13 ofisimiz ile hizmet vermekteyiz. İran’da ve Slovakya’da da şirketlerimizi kurarak bulunduğumuz ülke sayısını 15’e yükseltmeyi planlıyoruz. Şu anda Ro-Ro’larımız için Haydarpaşa Limanı’nı kullanıyoruz, ancak Yalova’da yaklaşık 40 milyon dolarlık yatırım ile gerçekleştirdiğimiz Ro-Ro terminalimizde 2016’nın ikinci yarısından itibaren hizmet vermeyi planlıyoruz. Bu sayede de İstanbul trafiğinden yılda en az 100 bin treyleri çekmiş olacağız.

2016 yılında gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz proje alanlarından birisi de depolama. Doğa Grubu ile yaptığımız anlaşma kapsamında Şekerpınar’da inşaatına başlanan 120 milyon USD yatırım bütçeli, 210 bin metrekare kapalı alana sahip,  Türkiye’nin en büyük kapalı deposu olan tesisimizin inşaatı planlandığı gibi ilerliyor. LEED sertifika standartlarındaki bu tesis, ihtiyaç duyduğu enerjinin büyük bir kısmını güneş panelleri ile sağlayarak kendi içerisinde birçok ilki ve yeniliği de sektörümüze getirmiş olacak.

ENDÜSTRİ 4.0’A HAZIRLANIYOR

2016 yılında sektörde öne çıkacak trendler neler olacak?

Sektörümüzde teknoloji ve inovasyon değerleri her zaman ön plandaydı. Bu sene de gündemimizde olacak. Özellikle gelişen teknoloji ile birlikte Bilişim Teknolojileri ile entegre bir şekilde faaliyetlerimizi yürütmeye başladık. Şuanda Ekol olarak yoğun bir şekilde Endüstri 4.0 devrimine hazırlanıyoruz. Artık Ekol 4.0’ı konuşuyor, onun için projeler yürütüyoruz. Endüstri 4.0 stratejisinin sektörümüze inovasyon, katma değer ve sürdürülebilirlik alanlarında önemli fırsatlar sunacağına inanıyoruz. Aynı zamanda ‘yeşil lojistik’ kavramı da sektörümüzün önemli gündem maddelerinden bir tanesi. Ekol Lojistik olarak sektörümüzün ihtiyaçları ve müşterilerimizin beklentileri kapsamında çözümler üretirken, çevreye karşı duyarlılık esasına önem vermekteyiz. Yeşil Lojistik konusunda son derece dikkatli davranmakta ve projeler üretmekteyiz.

ODAĞINA YEŞİLİ KOYDU 

Yeşil Lojistik konusunda yaptığınız yatırımlar ve inovatif uygulamalarınız nelerdir?

Tesislerimizi çevreye duyarlı Yeşil Ofis programına uygun şekilde kuruyor; tüketimlerimizi WWF-Türkiye tarafından ölçümleterek azaltımı konusunda çalışmalar yürütüyoruz. LEED sertifikasına sahip olacak son tesisimizin ise şu anda inşaat çalışmaları devam ediyor.

Son 4 yıldır, TEMA Vakfı ile güzel bir işbirliği içerisindeyiz. Müşterilerimize yeni yıl armağanı olarak verilebilecek en güzel hediyenin Türkiye’ye bir orman kazandırmak olduğuna inanıyoruz. Şu ana kadar Urla, Salihli, Kadıovacık ve Burdur Tefenni Beyköy’de Ekol Hatıra ormanlarını oluşturduk. 

2008 yılında hayata geçirdiğimiz intermodal taşımacılık projemiz ile karayolu sefer sürelerini kısaltarak kendi Ro-Ro gemilerimiz ve tren seferlerimiz ile yükü dorseden ayırmadan taşıyor ve ciddi bir yakıt tasarrufu sağlıyoruz. İntermodal taşımacılığı tercih ederek, karayolu taşımacılığına oranla her ay 230.000 ağaca eşdeğer CO2 salımını azaltıyoruz. Bir tek intermodal seferi ile 2429 km uzunluğundaki bir karayolunu kat etmeden; 823 litre akaryakıt, 2221 kg CO2, 5,8 kg NOX,0,08 kg partikül tasarrufu sağlanabiliyor. Tüm dünyada tercih edilen intermodal taşımacılığı kullanarak düşük CO2 emisyonu, dizel tasarrufu ve partikül salınımı gibi avantajlar sunuyoruz.

Üretici firmalara olan konum ve trafik avantajını göz önünde bulundurarak, 2016 yılı içerisinde Yalova’da hayata geçirmeyi planladığımız Ro-Ro terminali ile 1 yıl içerisinde 3.700.000 kg CO2, 4.000.000 km yol, 1.500.000 litre dizel, 12.000 kg tehlikeli atık azaltımı sağlanacak ve İstanbul trafiğinden 100 bin treyler çekilecek.

Kaynak: lojistikhatti.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr