Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / YENİ HAVALİMANI’NDA KARGO ŞEHRİ KURULUYOR

YENİ HAVALİMANI’NDA KARGO ŞEHRİ KURULUYOR

YENİ HAVALİMANI’NDA KARGO ŞEHRİ KURULUYOR04.03.2016

İGA Ticari İşler Genel Müdür Yardımcısı Soner Akkurt, yeni havalimanında 1,4 milyon m2’lik bir alana kurulacak olan kargo şehrinin yıllık hava kargo tonaj kapasitesi maksimum 5.5 milyon ton olacağını söyledi.

Lojistik sektörü oyuncularının gözü bugün dev bir taşıma trafiği yaratan, tamamlandığında ise 350’den fazla destinasyona uçuş ve 150’den fazla havayolu şirketine ev sahipliği yapacak olan İstanbul Yeni Havalimanı projesinde. İnşaat sahasında 3 binin üzerinde iş makinesinin çalıştığını belirten İGA Ticari İşler Genel Müdür Yardımcısı Soner Akkurt, tedarikçi seçimindeki önceliklerinin hizmet kalitesi olduğunu vurguluyor. Akkurt, proje kapsamında sektörün önde gelen birçok tedarikçi firmasından destek aldıklarını söylüyor.

Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en büyük projelerden biri olan İstanbul Yeni Havalimanı, hem Türkiye hem de dünya havacılık sektörüne değer katacak dev bir proje. Yeni havalimanı, İstanbul’un Avrupa yakasında, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasındaki 76,5 milyon m2 alan üzerinde inşa ediliyor. Bittiğinde dünyanın “sıfırdan yapılan” en büyük havalimanı unvanına sahip olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nda kurulan kargo şehri de Türkiye’de alanında bir ilk olacak. 1,4 milyon m2’lik bir alana kurulacak olan kargo şehrinin yıllık hava kargo tonaj kapasitesi maksimum 5.5 milyon ton olacak. Kargo şehri aynı zamanda 36 adet kargo uçağının aynı anda park edebilmesine imkan sağlanacak. Bu haliyle İstanbul Yeni Havalimanı dünya üzerinde büyük kargo hub’larından biri haline gelerek Türkiye’nin hava kargo taşımacılığının büyümesine büyük bir katkı sağlayacak. 7 Haziran 2014’te temeli atılan İstanbul Yeni Havalimanı, lojistik sektörü açısından da inşaat sürecinde hizmet vereceği, bittiğinde ise hizmet alacağı bir proje olarak oldukça önem taşıyor. Birçok sektör oyuncusunun gözü de bu projede. İGA Ticari İşler Genel Müdür Yardımcısı Soner Akkurt, hem bu dev projenin detaylarını hem de lojistik perde arkasını UTA Lojistik’e anlattı.

Yeni havalimanı projesi hakkında bilgi verir misiniz?

Yeni havalimanını, İstanbul’un kuzeyine, şehir merkezine 35 km mesafede 76 buçuk milyon metrekarelik alana inşa ediliyor. Dört fazda tamamlayacağımız havalimanının ilk etabında, üç adet bağımsız paralel pist, taksi yolları, apron, terminal binası, hava trafik, haberleşme ve meteoroloji sistemleri ile diğer hizmet binalarını hayata geçirerek, yıllık 90 milyon yolcuya hizmet vereceğiz. Tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcuya çıkarılabilir kapasitesi ile 350’den fazla destinasyona uçuş ve 150’den fazla havayolu şirketine ev sahipliği yapacağız.

Havalimanında yaklaşık yük kapasitesi ne olacak? Havalimanına kurulacak kargo şehrinden söz eder misiniz?

İstanbul yeni havalimanı projesi çerçevesinde lojistik faaliyetlerin tek bir merkezde yürütülmesi ve yönetilmesi amacıyla oluşturulan Cargo City konsepti, yıllık 5,5 milyon tona kadar yükseltilebilecek “oyun değiştirici” bir kapasiteye sahip olacaktır. Toplam alanı 1,4 milyon metrekare olan Cargo City'de, ilk fazda 200.000 metrekareyi aşkın kapalı alan bulunacak ve Code E kategorisindeki 36 adet kargo uçağının aynı anda park edebilmesine imkân sağlanacaktır.

Proje, Türkiye’nin ulaştırma altyapısına ve lojistik alanındaki hedeflerine nasıl bir katkı sunacak? Lojistik firmaları yeni havalimanında nasıl yer alacak?

Yeni havalimanı projesi, ülkemizin bir üst lige geçişinde son derece önemli bir rol oynayacaktır. İstanbul'un yeni havalimanı, avantajlı coğrafi konumunun yanı sıra, küresel kapsamda bir aktarma noktası olabilecek her türlü ulaşım, depolama ve transfer alt yapısına sahiptir. Yeni havalimanı ile birlikte, ticari anlamda İstanbul'un yüzyıllardır üstlendiği tarihsel rolünün, çok daha yoğun bir biçimde vurgulandığı bir dönem başlayacaktır. İstanbul, Doğu ile Batı, Kuzey ile Güney arasındaki ticari trafik için vazgeçilmez bir uğrak olacaktır. Lojistik sektörünün tüm oyuncularına eşit bir biçimde davranılacak ve bu önemli projede rol almaları noktasında kolaylık sağlanacaktır.

LOJİSTİKTE ÖNCELİĞİMİZ HİZMET KALİTESİ

Proje kapsamında taşıma ve lojistik süreçler nasıl ilerliyor? Taşımacılık ve lojistik hizmet alımlarında tedarikçi seçimi hangi kriterlere göre yapılıyor?

Ağır yük kamyonu, ekskavatör, greyder, silindir, dozer, tekerlekli yükleyici olmak üzere 3.000’in üzerinde ağır iş makinesi ile inşaat işlerimiz devam ediyor. Tedarikçi seçimi konusunda önceliğimiz, aldığımız hizmetin kalitesidir. Taşıttığımız malzeme ve ekipmanın zamanında, sorunsuz ve ekonomik olarak istediğimiz son noktaya taşınması hedefiyle sektörde önde gelen tedarikçilerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Nakliye hizmeti alırken, lojistik firmalarında yasalar tarafından belirlenen kurallara uygunluk ve firmanın teknik yeterlilikleri çok önem taşımaktadır.

Yasal olarak lojistik tedarikçisinde Karayolları Kanunu gereği gerekli belgelerin bulunup bulunmadığı önemli bir husustur. Nakliye tedarikçisini değerlendirdiğimiz diğer önemli bir husus ise, firmanın sektördeki iş bitirme ve yapmış olduğu işlerdeki performans değerlendirmeleridir. Bulunduğu nakliye sektörünün alt dalında operasyon ve diğer konulardaki başarılarını, yapmış olduğu ve zayıf olduğu noktaları iyi analiz ederek kritik noktalar çerçevesinde firmayla çalışma ya da çalışmama kararı alıyoruz.

Konsorsiyumu oluşturan şirketlerin bünyesinde bulunan lojistik firmalarımızdan ve sektörde önde gelen, güvenilir tedarikçi firmalardan destek alıyoruz. Yurtiçi, yurtdışı, kara, deniz, hava vb. uzman oldukları alanlara göre yukarıda belirtilen kriterleri göz önünde bulundurarak firma seçimimizi yapıyoruz.

Kaynak: lojistikhatti.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr