Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / GENÇLER LOJİSTİKTEN NASIL “EKMEK” YER?

GENÇLER LOJİSTİKTEN NASIL “EKMEK” YER?

GENÇLER LOJİSTİKTEN NASIL “EKMEK” YER?01.09.2015
Düzenli yazı yazmak konusunda çok istikrarlı olmadığımı itiraf etmeliyim.  Yesillojistikciler.com sayfalarında daha önceleri görüşlerimi belirten yazılar kaleme almış ancak sürekliliği konusunda bir başarı sağlayamamıştım. Buna gerekçe olarak birçok haklı (kendimce!) nedene sığınmak mümkün.  Bu yazıyı, yesillojistikciler.com okuyucularının bir ilk yazı olarak değerlendirmesini istiyorum. Bu ilk yazı ifadesi, aslında bir taahhüt olma özelliğini de taşıyor. Bu taahhüt de her ay en az iki yazının sizlerle paylaşılması anlamına geliyor.

BIG DATA, DISRUPTIVE INNOVATION VE GİRİŞİMCİLİK

Bu sayfalarda, derginin misyonuna uygun olarak, lojistik ve tedarik zinciri olgusunun çeşitli değişkenlerini gözlemleyerek ve yorumlayarak sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Özellikle son yıllarda inanılmaz bir hızla yayılan dijitalleşme sonucu ortaya çıkan big data (büyük veri), disruptive innovation (düzen bozucu inovasyon), girişimcilik gibi kavramları, lojistik ve doğal olarak da Türkiye özelinde sizlere aktarmaya çalışacağım.

İÇİMİ ACITAN TABLO

OECD ülkeleri arasında Türkiye, özellikle genç nüfusuna sağladığı olanaklar açısından en kötü durumda. 16-29 yaşları arasında gençlerimizin yüzde 30’dan fazlası ne bir işte çalışıyor ne de eğitime devam ediyor. Uzun yıllar eğitimin içinde gençlerle birlikte olan bir kişi olarak bu tablonun içimi çok acıttığını sizlere itiraf etmeliyim. Ancak, lojistik sektörünün küresel ve sürekli büyüyen kurgusunun özellikle dijital girişimcilik kavramları ile birleşmesiyle gençlerimize çok önemli yetenekler kazandırabileceğimizi de çok iyi biliyorum.

DİJİTAL GİRİŞİMCİLİK OLGUSU

An itibariyle, Türkiye’de lojistik sektörünün genel yapısını ele aldığımızda (dijital) girişimcilik olgusunun tam anlaşılmadığı ve uygulama konusunda biraz daha ivmeye ihtiyacımız olduğu da açık. Özellikle, sayısı gittikçe artan lojistik programlarında gençlerimizin “iş aramak” değil de  “iş yaratmak” misyonuyla eğitilerek özellikle girişimcilik ekosistemi içine dâhil edilmesinin hem sektöre hem de nitelikli iş yapma peşinde koşan kardeşlerimize çok büyük bir faydasının olacağını da düşünüyorum.

GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ

Son yıllarda, lojistikte yeni bir iş fikri ile birçok genç yanıma geliyor. Bu fikirlerin büyük bir kısmı da dijital konular ekseninde yapılandırılmış çalışmalar.  2012-2015 yılları arasında Müdür ve Müdür Yardımcılığı görevlerini yaptığım Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulunda gençlerimizin bu fikirlerini girişimcilik ekosistemi içine sokabilmek için her dönem sektörün de katıldığı “yaratıcı fikirler atölyesi” çalışmalarını yaptığımızı ve çok da başarılı sonuçlar elde ettiğimizi söylemek isterim. Her ne kadar, fikirlerin ticarileştirilmesi konusunda daha çok yapacak çok şey olmasına rağmen gençlerin fikirlerini sistemli bir şekilde planlama yeteneğine kavuşması da çok önemli bir kazanım. Diğer bir kazanım ise, gençlerin okurken fikirlerini yapabilme “konusunda” heyecan duymaları ve sonraki aşamalar için de motivasyonlarının artması. Bu sene ilk kez öğrenci aldığımız ve Bölüm Başkanlığını yürüttüğüm Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölümünde de girişimcilik ekosistemi kavramına çok önem veriyor ve bu konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Amacımız, hem çalıştığı işletme hem de kendi için daha (dijital) girişimci mezunlar çıkarabilmek.

Lojistik sektöründe uzun yıllar, çok da haklı olarak, Türkiye’nin stratejik coğrafi konumunun önemini ortaya koyduk ve bu konuda yiyeceğimiz çok “ekmek” olduğunun hep altını çizdik. Bu durum bugün için de geçerliliğini koruyor. Ancak, diğer taraftan, Türkiye’nin doğru yönlendirilmiş gençleri ile lojistikte yeni  (dijital) iş modelleri gerçekleştirebileceğini ve bundan da sandığımızdan da fazla çok “ekmek” yiyebileceğini söyleyebiliriz. Bunun için,  öncelikle eğitimden başlayarak paradigmayı biraz daha değiştirmemiz ve sabırlı olmamız gerekiyor. Zira her fikir beklenilen sonuca ulaşamıyor ama ulaştığında çevresine çok önemli bir katkılarda bulunabiliyor.

Kısa bir süre sonra bu sayfalarda tekrar buluşmak dileğiyle.

Prof. Dr. Okan TUNA / Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölümü

Kaynak: Yeşil Lojistikçiler