Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / AHL İLE CHICAGO O’HARE KARDEŞ

AHL İLE CHICAGO O’HARE KARDEŞ

AHL İLE CHICAGO O’HARE KARDEŞ26.08.2013
Atatürk Havalimanı ile Chicago O`hare International Airport arasında kardeşlik anlaşması imzalandı. Anlaşma, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Birdal ile Chicago Havacılık Başkanı Rosemaira Andolino tarafından imza altına alındı.

Chicago’da yapılan imza töreninde Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Birdal, T.C. Chicago Başkonsolosu Fatih Yıldız, ABD İlinois Eyalet Meclisi Başkanı Michael Madigan, Chicago Havacılık Başkanı Rosemaira Andolino ile DHMİ yetkilileri hazır bulundular.

İstanbul Atatürk ve Chikago O’Hare Havalimanlarının “Kardeş Havalimanı” ilan edilmesinin “Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi” kapsamında sürdürülen çalışmalarda bir dönüm noktası olduğunu belirten Genel Müdür Birdal şöyle dedi: “Anlaşma metni uyarınca, iki havalimanı arasında işbirliğinin güçlendirilmesi, teknolojik gelişmeler, havalimanı işletmeciliği, kargo taşımacılığı, yer hizmetleri, gümrüksüz alan mağazacılığı, ikram hizmetleri, bilgi işlem ve güvenlik hizmetleri gibi havalimanı operasyonlarında paylaşımlar başlatılacak. Bu iki küresel devin kardeşliği, Türk havacılığı ve kuruluşumuz açısından önem taşıyor.  Dünya havacılığının parlayan yıldızı haline gelen Atatürk Havalimanı ile kardeşlik anlaşmasının Chicago O’hare açısından da yeni fırsat ve imkânların başlangıcı olacağına inanıyorum. Anlaşmanın, kuruluşlarımız ve ülkelerimize hayırlı olmasını diliyorum. ”

AHL, KÜRESEL CAZİBE MERKEZİ

İstanbul’un son yıllarda dünya havacılığı açısından cazibe merkezi haline geldiğini, bu önemli anlaşmanın da bu gerçeğin bir göstergesi olduğunu kaydeden Birdal şöyle konuştu:

 “Atatürk Havalimanı, küresel havacılık aktörlerince ilgiyle takip edilen, takdir edilen, istikrarlı başarıları parmakla gösterilen bir konuma yükseldi. 1953’ten beri yaklaşık 60 yıldır hizmet vermekte olan İstanbul Atatürk Havalimanı (AHL),  özellikle son on yılda uçak, yolcu ve yük trafiğinde yaşanan artışlarla bölgesinde önemli bir “HUB” haline geldi. Arı gibi işleyen havalimanımızda günlük olarak; yaklaşık 300 Hava Yolu Şirketine, ortalama 102.500 Yolcuya ve ortalama 1.100 uçağa hizmet veriliyor. Her hafta yeni bir rekora imza atılıyor. Son rekor günlük 1245 iniş kalkış olarak gerçekleşti. Bir günde 145.000 yolcuya hizmet sunuldu.

Yoğunluk, güvenlik ve hizmet kalitesi bakımından küresel bir marka haline gelen AHL’ de son 10 yıllık dönemde yolcu sayısı %397,01 artışla 2012 yılında 45.091.962’ye ulaştı.  Uçak trafiği %227 artışla 2012 yılı sonu itibarı ile 364.322 olarak gerçekleşti.  Özellikle 2009-2012 dönemi esas alındığında bu oran %28.3 gibi inanılmaz bir artış hızına ulaştı, başta Avrupa Ülkeleri olmak üzere tüm dünyanın dikkatleri AHL’ ye çevrildi. Bu yoğunluğa rağmen, Atatürk Havalimanında gerçekleştirdiğimiz fiziki iyileştirmeler, personel eğitimi ve desteği, hava trafiğinin idaresi kapsamında gerçekleştirilen iyileştirmeler sayesinde milyonlarca yolcuya konforlu ve güvenli uçuş imkânları sunmaya devam ediyoruz. Bu üstün başarılarda THY, TAV ve diğer kuruluşların da payı olduğunu belirtmek istiyorum. Kendilerine teşekkürlerimi iletiyorum.

İstanbul’u küresel havacılığın mega merkezi haline getirecek olan yeni havalimanımız devreye girinceye kadar, AHL dünya havacılığına en etkin, konforlu ve emniyetli hizmeti sunmaya devam edecek ve yeni küresel başarılara imza atmayı sürdürecek.”

Chicago Havacılık Başkanı Rosemaira Andolino da anlaşma töreninde yaptığı konuşmada, Atatürk Havalimanı gibi bir dünya markası ile işbirliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle dedi:  “ AHL ile kardeş kuruluş olmak bizim için onur verici; bilgi, beceri ve teknoloji paylaşımına kapı açacak olan bu işbirliğine büyük önem veriyoruz. AHL’nin kardeşliği gücümüze güç katacak.”

Kaynak:DHMİ
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr