Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / YEŞİLYURT DEMİRYOLU AVANTAJINI KULLANIYOR

YEŞİLYURT DEMİRYOLU AVANTAJINI KULLANIYOR

YEŞİLYURT DEMİRYOLU AVANTAJINI KULLANIYOR11.12.201812 yılda 45 milyon ton yük elleçleyen Karadeniz'in ilk özel limanı olan Yeşilyurt, demiryolu ile denizyolu entegrasyonunun en güzel örneklerinden birini oluşturuyor. TCDD'ye ait Gelemen Lojistik Depolama Tesisi'nin limanda elleçlenen yükün demiryolu ağı kullanılarak sevkiyatında büyük kolaylık sağladığını belirten Yeşilyurt Grup Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yeşilyurt, limanın faaliyete başladığı günden itibaren bölge ticaret hacmine yıllık yaklaşık 3-4 milyon tonluk ilave bir katkı sunduğunu söylüyor.

Yeşilyurt Limanı'nın hinterland ağı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yeşilyurt Liman İşletmeleri konum olarak avantajlı bir duruma sahiptir. Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan liman işletmeleri, şehir merkezine 15 km uzaklıktadır. Demiryolu güzergâhı üzerinde bulunan Yeşilyurt Limanı, Samsun havaalanına 10 km, anayola 2 km, Samsun Lojistik Köyü'ne 12 km mesafededir. Yeşilyurt Limanı konumu itibari Rusya diğer birçok ülke limanlarına yakınlığı ile dünya ticaretine entegre olmuş durumdadır. Yeşilyurt Limanı, dış pazarlara yakın olduğu kadar Karadeniz Otoyolu ile tüm Doğu Karadeniz illerine, demiryolu- karayolu ile İç Anadolu'ya uzanan geniş bir hinterlanda sahiptir. Bugün Türkiye'ye giren gübrenin, kömürün, tahılın, hurdanın, orman ürünlerinin çok önemli bir bölümü başta Rusya olmak üzere Karadeniz ülkelerinden Samsun'a gelmekte ve büyük kısmı Yeşilyurt Limanı'nda elleçlenmektedir. Batı ile doğu arasındaki ticaret hattında bir üst olma görevini üstlenen Yeşilyurt Liman İşletmeleri, faaliyete başladığı günden itibaren bölge ticaret hacmine yıllık bazda yaklaşık 3-4 milyon ton bir ilave yük giriş çıkışı sağlamıştır. Bununla beraber bağlı tüm sektörlerin canlanmasına ve bölgesel ticaret hacminin artışına büyük katkı sunmuştu. Yeşilyurt Grup bünyesindeki Yeşilyurt Liman İşletmeleri, demir çelik alanında olduğu gibi limancılık alanında da diğer dünya limanları ile rekabet edebilir seviyeye gelmiş bulunmaktadır.
 
Sanayicilere ve lojistik şirketlerine ne tür avantajlar sunuyorsunuz?

Yeşilyurt'un en önemli avantajı şüphesiz bölgenin en büyük limanlarından birisi olmasıdır. Yanaşma rıhtım alanlarının büyüklüğü ve 20 metreyi bulan derinliğiyle yüksek tonajlı gemilerin yanaşabilirliğini sağlamış bulunmaktayız. Açık ve kapalı depolama olarak da önemli kapasitelere haiz durumdayız. Antrepo sahamız, hububat silolarımız, kapalı ve açık depolama sahalarımızla modern bir altyapıya sahibiz. Limanımızın Organize Sanayi Bölgesinde olması, sanayi tesislerine yakınlığı, elleçlenen yüklerin tesislere naklinde firmalara ulaşım yönünden büyük kolaylık ve maliyet olarak da avantajlar sağlamaktadır. Liman işletmelerimizin bitişiğinde bulunan TCDD'ye ait Gelemen Lojistik Depolama Tesisi, limanımızda elleçlenen yükün demiryolu ağı kullanılarak sevkiyatında büyük kolaylık sağlamaktadır. Liman işletmemizin şehir merkezi dışında oluşu ve çevresel risklerinde minimize olması neticesiyle de özelliklede dökme yüklerde rahat tahliye imkânı sunmakta. Doğu, Türk Cumhuriyetleri ve özellikle Rusya pazarındaki malların transit taşıma hattında bir aktarma merkezi konumunda olan ve köprü oluşturan limanımızın bu avantajlı konumunun göz ardı edilmemesi gerekiyor. Gelecek dönemde Türkiye'nin Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecinde yaşanan gelişmelerin de bölgemizin önemini artıracağı düşüncesindeyim.
 
12 YILDA 45 MİLYON TON YÜK ELLEÇLENDİ
Yeşilyurt'un yıllık yük elleçleme miktarı nedir? Bugüne kadar kaç gemiye ev sahipliği yaptı?
2016 yılından itibaren çıktığımız liman iş kolundaki yolculuğumuzda çıkış trendlerini sürekli yakalamış bulunmaktayız.1,5 milyon tonla başlayan bu serüvenin her yılı sürekli kendi üstüne koyan rakamlarla 2017 yılında 5,6 milyon tonu aşmıştır. Yeşilyurt Liman İşletmeleri, geçen 12 yılda 45 milyonu bulan elleçleme tonajı ve 9.000 gemi adeti ile büyük başarılara imza atmıştır.
 
Gerçekleştirdiğiniz ve gündeminizde olan yatırımlar neler?
Yeşilyurt söz konusu olunca yatırımdan söz etmemek olmaz. Bizim felsefemiz; sürekli olarak kendimizi yenilememiz, yeni gelişmelere göre alt yapımızı oluşturmaktan geçmektedir. 2016'da başladığımız geri saha depolama ve açık alan kapasitelerindeki artış projemizi 2017'de tamamlayarak faaliyete soktuk. Toplamda 110 bin metrekare açık depolama,150 bin ton kapalı hububat depolama kapasitesine ulaştık. İşletmemiz yaklaşık 80 bin ton kapasitelik antrepo alanına sahiptir.2019 yılı için mevcut ilave yeni bir liman ve geri saha yatırımımız olacak. Projenin neticelenmesinden sonra bunu sizlerle de paylaşacağız. Makine ekipman olarak eksiğimiz olmamasına rağmen ilave takviyeler ile daha donanımlı hale getirmiş bulunmaktayız.
 
OMUZ OMUZA VERME ZAMANI
2018 yılını nasıl kapatmayı hedefliyorsunuz?
Malumunuz üzere ülke olarak yaşadığımız olumsuzluklar, seçim süreci ve akabinde devam eden dövizdeki dalgalanmalar ister istemez olumsuz tablo oluşturdu. 2018 yılı ilk çeyrekte önceki yıldan devam eden yükseliş trendini olumsuz etkiledi. Hepimiz neticede müşteri odaklı çalışıyoruz ve ekonominin en dinamik göstergeleriyiz. Olumsuz tablonun ilk uğrak noktalarıyız. Ancak durmadık tabi ki, sadece önceki yıllardan alışılagelen yükseliş hızımız belki yavaşladı. Bu durumum etkisinin çok uzun sürdüreceği kanısında değiliz. Nitekim bu krizin etkisi dağılmaya başladı, işlerimizin eski temposuna döneceği yönünde olumlu sinyaller alıyoruz. 2019 yılı inşallah 2017 rakamlarımızın üstüne koyarak seyir edecektir, bunana inancımız tamdır. Netice itibari ile Cumhuriyetimizin 100.yılını kutlayacağımız 2023'lü yıllara doğru tüm sektör bileşenlerinin omuz omuza vererek ve daha çok çalışacağına inanıyoruz. Bilimin ve ilmin ışığında, büyük Türk milletinin daha müreffeh ve aydınlık geleceklere yelken açması temennisi ile herkese selamlar, saygılar dilerim.

Kaynak: www.lojistikhatti.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr