Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TRACECA KAPSAMINDA DEVAM EDEN “LOJİSTİK MERKEZLERİ VE DENİZ OTOYOLLARI II” PROJESİ ÇALIŞMA TURU ÜLKEMİZDE YAPILDI

TRACECA KAPSAMINDA DEVAM EDEN “LOJİSTİK MERKEZLERİ VE DENİZ OTOYOLLARI II” PROJESİ ÇALIŞMA TURU ÜLKEMİZDE YAPILDI

TRACECA KAPSAMINDA DEVAM EDEN “LOJİSTİK MERKEZLERİ VE DENİZ OTOYOLLARI II” PROJESİ ÇALIŞMA TURU ÜLKEMİZDE YAPILDI22.06.2012

TRACECA kapsamında devam eden “Lojistik Merkezleri ve Deniz Otoyolları II” projesi kapsamında model ülke olarak ülkemizdeki lojistik ve deniz otoyolları faaliyetlerinin tanıtıldığı çalışma turu 11-15 Haziran 2012 tarihlerinde ülkemizde yapıldı.

TRACECA kapsamında devam eden “Lojistik Merkezleri ve Deniz Otoyolları II” projesi kapsamında model ülke olarak ülkemizdeki lojistik ve deniz otoyolları faaliyetlerinin tanıtıldığı teknik çalışma turu 11 Haziran 2012 tarihinde İstanbul’da başladı. Teknik çalışma turuna TRACECA’ya 14 ülkeden üye ülkelerini 60 üst düzey temsilcisi katılım sağlandı.
 
TRACECA Ulusal Sekreteri Dr. Barış Tozar; TRACECA kapsamında yürütülen her projede projenin konusuna göre teknik çalışma ziyaretleri yapıldığını ancak bugüne kadar bu ziyaretlerin Avrupa ülkelerinde gerçekleştiğini ifade etti. Bu çalışma turunun ülkemizde yapılmakta olmasının Türkiye’de son 10 yılda ulaştırma ve lojistik alanında yapılan yatırım ve gelişmelerin bir sonucu olduğunu ve de tanıtım açısından da son derece önemli olduğunu ifade etti. Dr. Tozar ülkemizde çalışma turu kapsamında ziyaret edilmeye değer birçok lojistik firması ve liman olduğunu ifade ederek “ancak kısıtlı zamandan dolayı sadece belirli bir kısmı ziyaret edebildik” diye konuştu.
 
Çalışma turu kapsamında 11 Haziran 2012 tarihinde Balnak Lojistik ziyaret edildi. Şirkette yapılan sunum sonrası  saha ziyareti yapıldı ve özellikle katma değer lojistik hakkında önemli örnekler verildi. BALNAK’tan sonra MARPORT ziyaret edildi, MARPORT hakkında yapılan sunumun ardından da  saha ziyaretinde yük elleçleme örnekleri izlendi.
 
Çalışma turu 12 Haziran 2012 tarihinde ise Kuehne Nagel şirketine yapıldı.  Şirketin Genel Müdürü tarafından karşılanan grup şirket hakkında yapılan sunumdan sonra saha ziyaretini gerçekleştirdi ardında da UN RoRo’ ziyaret edildi burada Ro Ro taşımacılığı hakkında ayrıntılı bilgi alındı.
 
Ziyaret ve sunumun anısına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı TRACECA Ulusal Sekreterliği tarafından hazırlanan plaket ve AB tarafından hazırlanan sertifikalar takdim edildi.
 
13 Haziran 2012 tarihinde ise TRACECA Türkiye ev sahipliğinde İstanbul Point Hotel’de geniş katılımlı bir seminer yapıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan TRACECA Ulusal Sekreteri Dr. Barış Tozar irtibat halinde bulundukları birçok şirketin samimiyetle kendilerini davet ettiklerini ancak kısıtlı zamandan dolayı bu davete olumlu cevap veremediklerini ancak böyle bir seminer düzenleyerek söz konusu şirketleri katılımcılarla şirketleri toplantıda buluşturduklarını ifade etti.
 
Bu seminere Kazakistan tarafından sunulan “İpek Rüzgârı” olarak adlandırılan proje de sunuldu. Dr. Tozar Çin’den Türkiye’ye kesintisiz blok tren yapılmasını öngören projeye Türkiye olarak destek sağlayacaklarını bir kez daha ifade etti. Ayrıca toplantıda TCDD ve UND tarafından sunum yapıldı. Yine toplantıda program sırasında ziyaret edilemeyen Barsan Lojistik tarafından bir sunum yapıldı.
 
Ayrıca toplantının ikinci kısmında CIM ve SMGS belgelerinin uyumlaştırılması için eğitim niteliğinde bir panel düzenlendi. Söz konusu panelde UTIKAD tarafından sunumda ve TRACECA bölgesinde kesintisiz ulaştırmanın önündeki en önemli engellerden biri olan bu belgelere dikkat çekildi. Çalışma ziyaretinin ikinci ayağı İzmir’de devam edecek.
 
11 Haziran 2012 tarihinde İstanbul’da başlayan TRACECA kapsamında devam eden “Lojistik Merkezleri ve Deniz Otoyolları II” projesi kapsamında model ülke olarak ülkemizdeki lojistik ve deniz otoyolları faaliyetlerinin tanıtıldığı teknik çalışma turu 14-15 Haziran 2012 tarihlerinde İzmir’de devam etti.
 
TRACECA Ulusal Sekreteri Dr. Barış TOZAR lojistik faaliyetlerin sadece İstanbul ile sınırlı kalmadığı, İzmir’in de bu faaliyetler içinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Dr. Tozar, TRACECA içerisinde özellikle İzmir Limanı ve yakın bir gelecekte Çandarlı Limanının da öne çıkacağını vurguladı. Bu anlamda TRACECA temsilcilerine İzmir’in tanıtılmasının önemli bir faaliyet olduğunu ifade etti.
 
Teknik turun ilk gününde Manisa Organize Sanayi Bölgesi ziyaret edildi. Bölgenin kuruluşu, yapısı ve faaliyetlerinin tanıtıldığı bir sunum yapıldı. Bölgenin başarısı takdir toplamış ve bundan sonraki konuyla ilgili TRACECA toplantılara bölge temsilcilerinin de davet edilmesi karar verildi.  Yine bölge içerisinde MOS Lojistik Merkezi ziyaret edilmiş ve demiryolu bağlantısı olan bu merkez de TRACECA bölgesinde örnek teşkil etmiştir.
 
Aynı gün İzmir TCDD Liman İşletmesi ziyaret edilmiş, Liman Müdürü tarafından yapılan sunum ilgiyle dinlemiştir. 15 Haziran 2012 tarihinde ise Ulusoy Çeşme RoRo ziyaret edilmiştir. RoRo faaliyetlerinin tanıtıldığı bir sunum yapılmıştır. Ayrıca limanda UKAT tarafından da bir sunum yapılmıştır.
 
Çeşme’de son bulan turda, Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına ve TRACECA Türkiye Ulusal Sekreterliği AB tarafından bir teşekkür plaketi verilmiştir. 
Dr. Tozar sözkonusu turun hem ülkemizin faaliyetlerinin tanıtılması hem de bölgedeki lojistik sektörü temsilcilerinin bir araya getirilmesi ile son derece başarılı olduğunu ifade etmiştir.
 
Kaynak:Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr