Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / BAKAN YAZICI İZMİT GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN AÇILIŞINI YAPTI

BAKAN YAZICI İZMİT GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN AÇILIŞINI YAPTI

BAKAN YAZICI İZMİT GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN AÇILIŞINI YAPTI27.04.2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Gümrük ve ticaret politikalarının oluşturulması, uygulanması ile ilgili görüş bildirmek, araştırma ve çalışmalar yapmak üzere danışma organı niteliğinde görev yapacak 'Gümrük ve Ticaret Konseyi'ni hayata geçireceğiz'' dedi.

Kocaeli Serbest Bölgesi'ndeki İzmit Gümrük Müdürlüğü Hizmet binasının açılış töreninde konuşan Yazıcı, insanlık tarihinde hukuksal anlamda en fazla düzenlemenin ticaretle ilgili yapıldığını söyledi.
 
Yazıcı, dış ticaretten söz edilen yerlerde gümrüklerin çok önemli olduğunu ifade ederek, özellikle kara gümrük kapılarının ülkelerin görüntü veren aynaları konumunda olduğunu kaydetti.
 
Ülkeleri ziyaret eden herkesin gümrüklerin konumuna, gümrük binalarının içerisindeki hizmet kalitesine baktığını bildiren Yazıcı, ''Ona göre sizi ölçer, kafasında sizinle alakalı bir değer ölçüsü ortaya koyar'' dedi.
 
Yazıcı, Türkiye gümrüklerinin geçmişinin çok eski olduğunu vurgulayarak, ''Kamu kuruluşlarının bütününü ifade eden 'devlet'i insanlara hizmet eden, müteşebbisin sorunları çözen bir hizmet ünitesi olarak algılıyoruz. Dolayısıyla hizmetin kaliteli olması lazım. Kaliteli hizmet nerede olur. Kaliteli hizmeti icra edebileceğiniz mekanın bu koşulları içermesi lazım. İşte ona da alt yapı diyoruz'' diye konuştu.
 
Hizmet binalarını yenilediklerini, bununla da kalmayıp içerisinde hizmet verilecek araç ve gereçlerin de son teknolojilere göre değiştirdiklerini dile getiren Yazıcı, şunları kaydetti:
''Türkiye'de iktidarlarımız döneminde, gümrük kapılarımızı yeniden bir plan dahilinde modernize ediyoruz. Bunların içerisinde en büyüğü Kapıkule Gümrük Kapısıdır. Önümüzdeki hafta, inşallah kapıların yenilenmesi projesini de hayata geçirmek için protokol imzalayacağız. Şöyle birkaç yıl içerisinde, bütün kara gümrük kapılarımız, gerçekten modernize olmuş olacak.
 
 
Bununla da yetinmiyoruz. Gümrükte kaliteli hizmet üretimi için beşeri kaynağımızı çoğaltıyoruz. O alandaki açığımızı kapatmaya çalışıyoruz. Bu da yetmez elbette ki gümrük hizmetleri, gerçekten çok detaylı bilgiyi gerektiren bir alan. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde gümrük hizmetlerini yürütmek üzere Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile alınmış elemanlarımızı da iç hizmet programına tabi tutmak suretiyle, onları gümrük alanında daha bilgili, donanımlı hale getirecek projeler gün yüzünde''
 
-''Gümrük ve Ticaret Konseyi''-
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nı yeniden yapılandırdıklarını ve 9 adet Genel Müdürlüğe sahip olduklarını kaydeden Yazıcı, şöyle devam etti:
 
''Gümrük ve ticaret politikalarının oluşturulması, uygulanması ile ilgili görüş bildirmek,
araştırma ve çalışmalar yapmak üzere danışma organı niteliğinde görev yapacak 'Gümrük ve Ticaret Konseyi'ni hayata geçireceğiz. İnşallah önümüzdeki günlerde, yönetmeliği çıkacak. Bu yapı içerisinde, ticaret dünyasının, sanayi dünyasının, bu alanla ilgili sivil oluşumlu yapıların temsilcilerinin yer alacağı bir konsey olacak. Sorunları orada tartışacağız, paylaşacağız ve oluşturulacak önerileri, bağlayıcı düzenlemelere dönüştüreceğiz. Böyle bir yapıyı da devreye sokuyoruz. Bugün milyonlarca dolar ciro yapan, dünyanın her tarafına mal satan, çok farklı ülkelerde hızla şubeler açan, belki on yıl önce hiç kimsenin adını, sanını duymadığı firmalarımız var''
 
Yazıcı, yerinde gümrükleme ile eşyanın gümrük sahasına gelmeden, işlemlerin doğrudan dış ticaret erbabının kendi depolarında veya antrepolarında yapılmasını sağlayan bir gümrükleme usulü getirdiklerine işaret ederek, ticaret işlemlerinin daha hızlı, verimli ve etkin bir şekilde tamamlanması amacıyla, ''Yeni Bilgisayarlaştırılmış Transit Sistemi'' (NCTS) uygulamasına başladıklarını ifade etti.
 
Konuşmaların ardından Bakan Yazıcı, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile birlikte 700 metrekarelik 2 katlı İzmit Gümrük Müdürlüğü hizmet binasının açılışını gerçekleştirdi.
 
Bakan Yazıcı, Bekirpaşa Mahallesi'ndeki Mevlana Kültür Merkezi'ndeki Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kurslarında (KO-MEK) kurs görenlerin bir yıllık çalışmalarının yer aldığı serginin açılışını da yaparak, sergiyi gezdi.
 
Kaynak:Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr