Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / EKONOMİK KRİZ ‘KARGO SUÇLARI’NI ARTIRDI

EKONOMİK KRİZ ‘KARGO SUÇLARI’NI ARTIRDI

EKONOMİK KRİZ ‘KARGO SUÇLARI’NI ARTIRDI29.03.2012

Lojistik sektörünün de korsanları var. Hırsızlar ve yol haydutların, karayolu taşımacılığı başta olmak üzere lojistik sektörüne verdiği maddi zararın yıllık ortalama 10 milyar euroyu aştığı tahmin ediliyor. 
 

2008 ekonomik kriz sonrası hırsızlık başta olmak üzere kargo suçlarının artışı dikkat çekiyor. Taşınan Malların Korunması Birliği-TAPA ve lojistik güvenlik şirketi FreightWatch’ın kargo suçlarıyla ilgili yayımladığı raporlar, 2008 krizi sonrası yollardaki hırsızlık ve gasp olaylarının artığını gösteriyor. Lojistik güvenlik hizmeti veren güvenlik şirketlerinin kayıtları; geçen yıl süresince kargo hırsızlığı ile ilgili 899 olay gerçekleştiğini gösteriyor. Bu rakam 2006 yılına göre neredeyse üç kat daha büyük. Fakat TATA’ya göre gerçek rakamlar çok daha yüksek. Çünkü birçok şirket itibarını korumak için oluşan suçları rapor etmiyor. Avrupa bölgesinde kargo suçlarının sektöre yıllık maliyetinin 10.9 milyar dolar civarında olduğu, bu kaybın Amerika’da ise 5 milyar dolar bulduğu belirtiliyor. Bazı araştırmalara göre ise Amerika’daki kargo hırsızlığı pazarının finansal değeri 15 milyar dolara ulaştı fakat rapor edilmiyor.
 
Tedarik zincirinde kamyon ve tırlar, diğer taşıma araçlarına rağmen daha fazla saldırıya uğruyor. TAPA’nın Asya bölümü yüksek değerse sahip kargo suçlarının yüzde 39 arttığını rapor etti. Birliğin Kuzey Amerika, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’daki bürolarından gelen raporlar da benzer artışlar olduğunu gösteriyor. FreightWarch’ın Amerika’da kargo hırsızlık raporu; geçen ay ülkede 974 kargo hırsızlık olayının rapor edildiğini açıkladı. Ayrıca geçen yıl ülkede silahlı saldırılar ve yük hırsızlığında rekor bir artış olduğu belirtildi. Yapılan kargo hırsızlıklarından yapılan değerlendirmeye göre olay başına soyguncuların gasp ettiği değerin ortalama 320 bin dolar civarında olduğu vurgulandı.
 
Raporda; gerçekleşen 974 kargo hırsızlığının % 87.5’inin dolu kamyon ve konteyner hırsızlığı, % 3.4’ünün ise nakliye tesislerinin soyulmasının oluşturduğu kaydedildi. Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise hile ve dolandırıcılık suçlarındaki artış. Toplam suç oranının % 4’ünü oluşturuyor. Hırsızlıklarda en çok yiyecek ve içecek ürünleriyle birlikte elektronik ve inşaat malzemelerinin gasp edildiği belirtildi. Geçmiş yıllarda eczane ve ilaç malzemelerindeki yıllık kayıpların 4 milyon dolar olduğu belirtilirken, 2011’de bu kayıplar 1 milyon dolar seviyesine geriledi.
 
TAPA EMEA da geçen ay İngiltere, İspanya ve Avusturya başta olmak üzere Avrupa’da da kargo suçlarında artış olduğunu rapor etti. Rapor edilen 26 kargo suçlarının büyük kısmı İngiltere’de gerçekleşmiş. Hollanda Sigortalar Birliği de, Hollanda polisinin 2011’in ilk dokuz ayında 599 kargo hırsızlık ihbarı aldığını belirterek kargo hırsızlığındaki artışa dikkat çekti.
 
 
Sigorta Birliği geçen yıl olay başına ödenen tazminat tutarının 103 bin euro olduğunu açıkladı. Bunlar içinde 293 aracın çalındığı ve bu araçlardan 79’unun yüklü olduğu vurgulandı. Çalınan yüklerin büyük kısmını sigara tabakaları, içki, elektronik cihazları ve gıda malzemeleri oluşturuyor.
 
Türkiye’de kayıt yok
Türkiye’de meydana gelen kargo suçları veya Türk şoförlerinin yurtdışında karşılaştığı benzer olaylar ile ilgili kayıtlara ilişkin ilgili kurumlarda veri bulunmuyor. Sigorta şirketleri ise kendilerine yapılan ihbar ve raporları paylaşmak istemiyor. Bu nedenle hırsızlık ve dolandırıcılık gibi kargo suçlarının Türkiye’deki boyutuyla ilgili sağlıklı bir rapor mevcut değil.

Kaynak:Perşembe Rotası

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr