Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRKİYE, ALMANYA’NIN HEDEF PAZARI

TÜRKİYE, ALMANYA’NIN HEDEF PAZARI

TÜRKİYE, ALMANYA’NIN HEDEF PAZARI13.12.2011

Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomi Bakanlığı Daire Başkanı Karl-Uwe Bütof, Türkiye’nin büyüyen ekonomisi ve doğu ile batı arasındaki stratejik konumu ile yakın gelecekte Almanya’nın en önemli ticaret partnerlerinden biri olacağını söyledi.

9 Aralık 2011 tarihinde Logitrans 2011 fuarı kapsamında İstanbul Fuar Merkezi’nde Dünya Gazetesi ve NRW-Invest (Kuzey Ren Vestfalya Kalkınma Ajansı) işbirliği ile ‘Almanya’nın Lojistik Merkezi Kuzey Ren-Vestfalya’nın Türk Lojistikçilere Sunduğu Fırsatalar’ konulu bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın üstlendiği  panelde; NRW Ekonomi Bakanlığı Daire Başkanı Karl-Uwe Bütof, NRW Lojistik Cluster’i Genel Sekreteri Peter Abelmann,  Duisburg Limanı İşletmecisi Duisburger Hafen Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Heiko Rumfeld, NRW.Invest Germany Türkiye Temsilcisi Dr. Adem Akkaya,  UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, UND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Melike Tümen, Gökbora Uluslararasι Nakliyat CEO’su Şeref Çak,  Dünya Gazetesi Yazarı, Lojistik Uzmanı Atilla Yıldıztekin,  Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt katılımcı olarak yer aldı.

NRW Ekonomi Bakanlığı Daire Başkanı Karl-Uwe Bütof, Türkiye’nin özellikle Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) bölgesi başta olmak üzere Almanya’nın yakın gelecekteki en önemli ticaret partneri olacağını ifade etti. Bütof, “Almanya dış politikasında hedef ülke pazarlarından biri de Türkiye. Türkiye gerek gittikçe büyüyen ekonomisi gerekse de doğu ile batı arasındaki stratejik konumu ile önemli bir ülke haline geldi. Türkiye özellikle Almanya’nın doğu ülkeleri olan ticaretinde önemli bir ulaşım ortağı olacak” dedi.

Bütof’un ardından Türkiye’deki büyüme rakamları ve 2012 yılına yönelik büyüme öngörülerini değerlendiren Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Türkiye’deki büyüme rakamlarının pek çok yatırımcının dikkatini çektiğinin altını çizerek, büyümenin önümüzdeki dönemde de süreceğini ifade etti. 2023 hedefleri doğrultusunda bu büyümenin hızının da artması gerektiğini vurgulayan Güldağ, “2023 için 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var. Bu hedefin karşılanması kolay değil. Hızlı büyümemiz lazım. Lojistik bu işin çok önemli bir bölümünü oluşturacak. 500 milyar ihracat yapacaksak bunu da taşıyacak birilerine ve sistemlere ihtiyacımız var”  şeklinde konuştu.

NRW-Invest Germany Türkiye Temsilcisi Dr. Adem Akkaya, Türkiye ile NRW arasındaki ticaretin son 10 yılda ikiye katlandığını, NRW’de Türkiye’den gelen 280’in üzerinde sermaye şirketinin faaliyet gösterdiğin belirtti.

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Lojistik Cluster’i Genel Sekreteri Peter Abelmann da lojistik sektörünün 272 bin çalışanı ve 21.600 şirketi ile eyaletteki en büyük sektörlerden biri olduğunu ve yabancı yatırımcılara önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.

Duisburg Limanı İşletmecisi Duisburger Hafen Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Heiko Rumfeld ise dünyanın önde gelen limanlarından Duisburg Liman’nı tanıtan bir sunum gerçekleştirdi.

UTIKAD- Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Başkanı Turgut Erkeksin, 2023 yılı hedefleri doğrultusunda bir ‘lojistik master planı’ hazırladıklarını ve bunu yaparken de dünya lojistik endeksinde bir numara olan Almanya’yı örnek aldıklarını ifade etti. Erkeskin,  “Hedefimiz; nasıl bugün almanlar gururla ‘lojistics made in Germany’ diyor biz de 2023’te ‘logistics made in Turkey’ damgasını vurmak istiyoruz” dedi.

UND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Melike Tümen, kota sorununa da değinerek “Türkiye’deki doğrudan yatırımların yüzde 70’i AB ülkelerine ait iken, Türkiye’den Avrupa’ya giden ihracat mallarına kota koymalarının aslında kendi rekabet gücünü vurduğuna inanıyoruz. AB’den kota problemimizle ilgili sorunların çözümünü talep ediyoruz” diye konuştu.

Almanya’nın NRW eyaletinde yatırım gerçekleştiren Türk şirketlerinden Gökbora Uluslararasι Nakliyat’ın CEO’su Şeref Çak ise konuşmasında bu bölgede yatırım yapma nedenlerini ve deneyimlerini paylaştı.

Dünya Gazetesi Yazarı, Lojistik Uzmanı Atilla Yıldıztekin, Türk lojistik sektörünü değerlendirdiği bir konuşma yaptı. Yıldıztekin, lojistik sektörünün büyümesi için hem yatay hem dikey büyümeye ihtiyacı olduğunu ve Türk lojistik firmalarının yurtdışında yaptığı yatırımlarında sektörün büyümesinde önemli bir etken olduğunu söyledi.

Kaynak:Perşembe Rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr