Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / ICS YÖNETİM KURULU TOPLANTISI DÜZENLENDİ

ICS YÖNETİM KURULU TOPLANTISI DÜZENLENDİ

ICS YÖNETİM KURULU TOPLANTISI DÜZENLENDİ23.09.2011

Dünya Deniz Ticaret Filosunun yaklaşık yüzde seksenini temsil eden kurumların üye olduğu "Uluslararası Deniz Ticaret Odasının" (International Chamber of Shipping) MUTAD Yönetim Kurulu toplantısı 13 Eylül 2011 Salı günü Londra'da yapıldı. 

Toplantıda, İMEAK Deniz Ticaret Odası adına ICS Yönetim Kurulu Üyesi olan Tamer Kıran da hazır bulundu. Genel idari ve mali konuların görüşülmesinin haricinde Deniz Ticaret Filosunun en önemli iki gündem maddesi olan "Deniz haydutluğu" ve "Gemilerden kaynaklı CO2 salınımlarının Kontrolü" konularının ağırlıklı olarak tartışıldığı toplantıda; ICS Yönetim Kurulu, IMO Marine Environment Protection Committee (MEPC)'nin 11-15 Temmuz 2011 tarihlerinde yaptığı toplantılar neticesinde MARPOL Annex VI'ya yapılan eklemeler ile almış olduğu kararlar için memnuniyetini ve desteğini dile getirdi.

ICS Yönetim kurulu, MEPC62'de alınmış olan bu kararların, IMO'nun, gemilerden kaynaklı CO2 salınımı ile ilgili sorunu küresel olarak çözebilecek son derece yeterli donanıma ve güce sahip olduğunu gösterdiğini, bunun haricinde ülkelerin bireysel (Çin, Suudi Arabistan gibi) veya bölgesel (Avrupa Birliği gibi) olarak yeni uygulamalar getirme çalışmalarının gereksiz olduğu ve ICS üyesi kurumların kendi ülkelerinin yetkili makamlarına bu görüşlerini ileteceklerini yineledi.

ICS Yönetim kurulu, CO2 salınımlarından kaynaklanan kirliliğin tazmin edilmesi konusunda var olan üç farklı görüşten, denizcilik endüstrisinin çoğunluğunun, "Environmental compensation fund" (Çevre Tazminat Fonu) olarak isimlendirdiği ve "harcanan yakıt miktarına göre" belirlenen net bir bedelin ödenmesi konusundaki görüşünü tekrar etti.
2013 yılında yürülüğe girecek olan MEPC62'de alınan kararlar ile MARPOL Annex VI'ya yapılan değişiklik ve yeni eklenen Chapter 4 ile, yeni inşa edilecek gemilere "Energy Efficiency Design Index" (EEDI) ve mevcut gemiler için Ship Energy Efficiency Management Plan (SEEMP) yapılması zorunluluğu getirilmiş oldu.

Hesap metodlarının nasıl olacağı, mevcut gemilere nasıl uygulanacağı gibi konuların müteakip MEPC toplantısına kadar görüşülüp karara bağlanması kararlaştırılan MEPC 62 toplantısında alınmış olan "yeni gemilerin EEDI" yapılarak inşa edilmesi ancak "Bayrak Devletlerinin" dilerlerse 6 yıla kadar muafiyet tanıma hakkı" kararına, ICS, sorumlu hiçbir armatörün bu kararlardan sonra EEDI olmadan bir gemi sipariş edeceğini zannetmediği görüşünde olduğunu belirtti.

Gündemin ikinci önemli maddesi olan "Deniz Haydutluğu" konusunda ise; üyeler, konunun ciddiyeti ve yarattığı sıkıntıların sürekli gündemde tutulması konusunda görüş birliği içinde olduklarını ve bölgedeki Muson döneminin sona ermesiyle saldırıların artacağı endişelerini dile getirdiler.

Bölgede mevcut askeri gücün tüm gayretleriyle yeni saldırıları önlemeye çalışmasının sevindirici olmakla birlikte yetersiz kaldığının aşikar olduğu, hükümetlerin çok daha etkin ve kalıcı (özellikle askeri) çözümler üzerinde ortak çalışmalar yapmasının kaçınılmaz olduğu görüşünü dile getirdiler. Toplantıda bazı üyeler, kendi ülke askeri birliklerinin almış olukları özel tedbirler hakkında bilgilerini diğer üyeler ile paylaştılar.

Kaynak: Denizhaber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr