Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / İHRACATÇILAR RUSYADA LOJİSTİK ÜS İSTİYOR

İHRACATÇILAR RUSYADA LOJİSTİK ÜS İSTİYOR

İHRACATÇILAR RUSYADA LOJİSTİK ÜS İSTİYOR20.07.2011

DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya'nın Karadeniz sahilinde Adler Limanı’nın yanında bir lojistik üs kurmak istediklerini tekrarlayarak, “Bu yöndeki taleplerimizi bir heyet halinde Ramazan Bayramı’ndan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilgili bakanlar ve bölgedeki bakanlarımıza ileteceğiz” dedi.

Gürdoğan, Sochi’de Türk ihracatçıları için Adler Limanı’nın yanında bir lojistik merkezle beraber liman sahasına yakın bir üs kurma talebini ileteceklerini belirterek, “Lojistik merkezde amaç Türk mallarının oraya gümrüksüz girmesini sağlamaktır. Gümrük maliyesi olmadan orada bir üs kuracağız. Depolamanın da olacağı bu üsle lojistik olarak üstünlük sağlayacağız. Bu lojistik üssün önemi devletlerarası anlaşmayla bize arsa ve vergi kolaylığı sağlanmasıdır. İhracatçı için önemli bir proje. İhraç malları bir merkezde boşaltılıp depolanabilecek” dedi.

GÜMRÜKSÜZ MAL GÖNDERME FIRSATI ORTAYA ÇIKACAK

Merkezin sadece lojistik amaçlı kullanılmayacağını da belirten Gürdoğan, "Asıl hedeflerimizden biri, merkezin aynı zamanda serbest bölge niteliğinde olması. Böylece Rusya pazarına gümrüksüz mal gönderme şansı elde edeceğiz. Bu, aynı zamanda Rusya'nın sıfır gümrükle çalıştığı diğer Birleşik Devletler Topluluğu ülkelerine de gümrüksüz mal gönderme fırsatı anlamına geliyor" dedi.

Gürdoğan; “Rusya Federasyonu'na gerçekleşen ihracatın sekteye uğramaması ve arzu edilen potansiyele ulaşması için ihraç taşımalarını en uygun şekilde gerçekleştirmeye olanak sağlayacak Novorosisk ve Sochi Limanları arasında olması faydalı olacağı düşünülen bir coğrafi alanda limanın tespit tesis edilmesi ve lojistik bir üs olabilecek art alanının da ülkemiz ihracatçılarının kullanımına kazandırılması için gereken çalışmalara ağırlık verilmesi çok büyük önem ve aciliyet arz etmektedir. Bu konuda hükümet, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör iş birliği içinde oluşturulacak bir konsensüs içinde gereken çalışmalar bir an önce başlatılmalıdır. Ve Türk lojistik üssünün müteşebbisler ve Sivil Toplum Örgütleri tarafından organize edilerek hükümetin de desteğiyle bir an önce hayata geçirilmesi sağlanmalıdır" dedi.

Kaynak: Deniz Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr