Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / RUSYAYA VİZESİZ SEYAHAT 60 GÜNE ÇIKARILIYOR

RUSYAYA VİZESİZ SEYAHAT 60 GÜNE ÇIKARILIYOR

RUSYAYA VİZESİZ SEYAHAT 60 GÜNE ÇIKARILIYOR09.06.2011

Nisan ayında başlayan Rusya ve Türkiye arasındaki bir aylık süreli ziyaretlerde vizesiz uygulamadan memnun kalan iki ülke, süreyi 2 katına çıkarmak için çalışmalara başladı.

Türk kaynaklardan edinilen bilgiye göre Ankara, Moskova'ya sürenin 2 katına çıkarılması ile ilgili teklifi iletti. Moskova'dan olumlu cevabın gelmesini bekleyen Türkiye, Bakanlar Kurulu kararı ile geçici bir dönem tek taraflı olarak süreyi artırmaya hazırlanıyor. Rusya Federal Turizm Ajansı da İnterfax'a yaptığı açıklamada Türkiye Turizm Bakanlığı ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın koordinasyonu ile vizesiz seyahat süresinin iki aya çıkarılabilmesi için çalışmalara başladığını doğruladı. 30 Mayıs-2 Haziran tarihlerinde İzmir'de düzenlenen Rusya-Türkiye ortak turizm çalışma grubunda da konunun ele alındığı kaydediliyor.

Rusya'nın yeni anlaşmadan önce Türk gümrük kapılarında 20 dolar ödeyerek 2 ay süreli vize alabilmeleri Rusya tarafına önemli avantaj sağlıyordu. Şimdi 1 aydan uzun dönem kalmak isteyenlerin Türkiye Moskova Büyükelçiliği ve başkonsolosluklardan vize almak için başvurmaları gerekiyor. Evrak yoğunluğunun yanı sıra bu şekilde vize alabilmek için en az bir hafta beklemeleri ve 50 dolar da ödeme yapmaları gerekiyor. Türkiye'nin '1 aylık vizesiz girişle gelen' Rusya vatandaşları için uygulamaya koyduğu 3 aylık 'ikamet tezkeresi' de yeterince ekonomik bulunmuyor. Kararı turizm sektörü ve iş dünyası olumlu karşılarken Rusların tatil beldelerinde villalar kiralayarak 45 gün 2 ay kaldıklarına söyleyen yetkililer ise özellikle bu sektör için vizesiz uygulamanın olumsuz etki yaptığına değiniyor.

Kaynak: Zaman

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr