Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / EORI NUMARANIZI ALDINIZ MI?

EORI NUMARANIZI ALDINIZ MI?

EORI NUMARANIZI ALDINIZ MI?29.12.2010

 

EROI uygulaması nedeniyle uluslar arası nakliye firmalarının Avrupa Birliği (AB) gümrüklerinde işlem yapabilmesi için bir EORI numarasına sahip olmaları gerekiyor.
  
01.07.2009 tarihinden bu yana AB gümrüklerinde EORI (Economic Operators Registration and Identification Number / Ekonomik Operatörlerin Kayıt ve Kimlik Numarası) uygulamasına geçildi. Uluslararası nakliyat şirketlerinin ve AB'de mukim şirketlerin AB gümrüklerinde işlem yapabilmeleri için bir EORI numarasına sahip olmaları gerekiyor.

AB yönündeki tüm ihracat ve ithalat taşıma işlerinde, taşımayı yapan aracın AB sınırlarına varmadan ya da AB sınırlarını terk etmeden önce taşıdığı eşyanın gönderici, alıcı ve mal bilgilerinin EPD (Electronic Pre-Declaration / Elektronik Ön Beyan) sistemi içerisinde AB gümrük sistemine beyan edilmesi gerekiyor.
Konu ile ilgili olarak Balnak Nakliyat’ın açıklaması ise şöyle:
“01.01.2011 tarihinden itibaren ön beyan sistemi tüm Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye'de de devreye gireceğinden EORI numarası bilinmeyen AB firmalarının malları sisteme beyan edilemeyeceğinden dolayı, bu malların taşınması mümkün olmayacaktır.
Gene aynı ön bildirim sistemi uygulaması nedeniyle taşınan tüm emtianın çıkış ülkesi gümrüğünden alınacak olan GTIP(gümrük tarife istatistik )numarası da beyan edilmek durumunda.
Bu sebeple ithalat ve ihracat yüklerinize ait yükleme talimatlarınızda
 1-AB tarafındaki alıcı ya da göndericinin EORI numarasını
 2-taşınacak yüklerin gümrük tarife istatistik numaralarını
mutlaka belirtmeniz gerekmektedir.
İthalat yüklerinizin yurtdışı acentelerimize bildirimi esnasında EORI ve GTIP numaralarının belirtilmesi konusunda da yurtdışı göndericilerinizi uyarmanız yük organizasyonlarında aksama olmaması açısından çok önemlidir.

Kaynak: Ambar
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr