Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / THY KRİZDE OLAĞANÜSTÜ KAR ETTİ

THY KRİZDE OLAĞANÜSTÜ KAR ETTİ

THY KRİZDE OLAĞANÜSTÜ KAR ETTİ20.12.2010

Kotil, "Ocaktan itibaren 777 tipi uçaklarımızda hem cep telefonu, hem de wifi serbest olacak" dedi. 
        
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, bazı Avrupa ülkelerinde son aylarda ardarda yaşanan ekonomik krizin kendilerini korkutmadığını, aksine bunun THY için pozitif etkileri olacağını söyledi. Kotil, "Ocaktan itibaren 777 tipi uçaklarımızda hem cep telefonu, hem de wifi serbest olacak" dedi.

Star Alliance ittifakı genel müdürler toplantısı için gittiği Yeni Zelanda'dan dönüşünde AA'nın sorularını yanıtlayan Kotil, "Ekonomik kriz dönemleri bizim için hep artı oldu. Zaten 2008, 2009'da büyüyebilmemiz kriz olduğundan kaynaklandı. O krizler olmasaydı bu kadar mesafe alamazdık. Onun için Avrupa'daki ekonomik kriz bizi negatif değil pozitif etkiler" dedi.

2007 yılında Avrupa'da havayollarının yolcu artışı ortalaması yüzde 4 iken THY'de yüzde 15.6 olduğunu, 2008 yılında Avrupa yolcu ortalaması yüzde 1,7 düşerken, THY'nin yolcu artışının yüzde 15.5 olarak gerçekleştiğini, geçen yıl ise Avrupa havayolları ortalama yüzde 5.8 yolcu kaybederken, THY'nin yüzde 12.3'lük yolcu artışı sağladığını hatırlatan Kotil, 2010 yılının ilk 10 aylık rakamlarına göre Avrupa havayollarının yolcu artış ortalaması yüzde 1.6 gibi küçük bir oranda kalırken, THY'nin yolcu artışının yüzde 17.5 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Kotil, "Bizim yolcu potansiyeli iki uçtan oluşuyor. Bir ucu Avrupa pazarı diğeri ise başka noktalar. Biz onları transfer olarak götürüyoruz. Eğer Avrupa ucunda kriz varsa diğer ucunda kriz olmasına gerek yok. Biz onu değerlendiriyoruz. İyi bir 2010 yılı geçirdik. Aslında bu yıl birçok havayolu şirketi için iyi geçti. Ama bizim prestijimizi sağlayan 2008 ve 2009 gibi kriz yıllarında pozitif anlamda anormal biçimde büyümemizdi ve yine pozitif anlamda anormal bir kar elde edebilmiş olmamızdı. 2010'da bu devam etti ve daha da devam edecek" diye konuştu.

"Cep telefonu ve Wifi serbest olacak"
THY Genel Müdürü Temel Kotil, teknolojik yenilikleri de yakından izlediklerini ve yeni teslim edilen uçakların bu alanda da en ileride olacağını belirterek, "Biz yaptık mı en iyisini yaparız. Bu teknolojiler her uçakta gelemiyor. Türkiye'ye son teslim edilen Boeing 777'lerde satıcı firma Boeing ve Panasonic bunu yetiştiremedi. Ama yılbaşı itibariyle 777 tipi uçaklarımızda hem uydudan canlı televizyon yayını olacak, uydu anteni bağlandı, ayarları yapılıyor. Hem cep telefonu kullanacaksınız hem de wifi (kablosuz internet bağlantısı) dediğimiz sistemleri, her türlü bağlantıyı kullanabileceksiniz, bu da teknolojinin son noktası. Daha önce teslim edilen 777'lerde bu sistemleri biz yapacağız, yeni gelecek 777'ler ise Boeing tarafından bu teknoloji kurulmuş olarak gelecek ve Ocak itibariyle bu hizmet başlayacak" şeklinde konuştu.

"2011'de beş yıldıza çıkacağız"
Kotil, havayolu şirketlerini değerlendiren SKYTRAX sistemine göre THY'nin şu anda 4 yıldızlı bir havayolu şirketi göründüğünü belirterek, "İnşallah 2011'de beş yıldıza çıkacağız" dedi.
Temel Kotil, Star Alliance ittifakı genel müdürler toplantısı için gittiği Yeni Zelanda'dan dönüşünde AA'nın sorularını yanıtladı.

"THY beş yıldızlı hale ne zaman geçecek?" sorusuna Kotil, "Biz dört yıldızı üç yıl önce almıştık ve üç yıldır aynı yerde saymak doğru olmaz. 2010'da dört buçuğa kadar geldik, inşallah 2011'de beş yıldıza çıkacağız. Bunun için ne gerekiyorsa, paramız da var, emeğimizi de ortaya koyarız, niyetimizi de ortaya koyduk zaten ve bunu alacağız. Star Alliance içinde beş yıldızlı sadece iki havayolu şirketi var. Bunların ikisi de Asya şirketi. Biri Singapur Havayolları, diğeri de Güney Kore'nin ikinci havayolu şirketi Asiana. İnşallah Star Alliance içinde beş yıldıza sahip üçüncü havayolu biz oluruz. Tüm dünyada zaten sadece 6 havayolu şirketi beş yıldıza sahip. Gelecek yıl küme düşen olmazsa biz 7. beş yıldızlı havayolu olacağız. Beş yıldızlı havayolu Avrupa'da ve Amerika'da hiç yok. Biz Avrupa'nın ilk beş yıldızlı havayolu olmak istiyoruz. Tabii ki beş yıldızlı bir havayolu olmak bir sonuçtur, ama biz bunun için gereken çabayı harcıyoruz ve harcıyacağız" cevabını verdi.

Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr