Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / İHRACAT 100 MİLYAR DOLARI AŞTI

İHRACAT 100 MİLYAR DOLARI AŞTI

İHRACAT 100 MİLYAR DOLARI AŞTI02.12.2010

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Kasım ayı ihracat verilerini Malatya'da açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yıl Kasım ayında ihracat, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 7,28 artarak, 9 milyar 452 milyon dolara yükseldi.

Açıklamaya göre, Ocak-Kasım döneminde ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.94 artışla 102 milyar 161.4 milyon dolara yükseldi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı  Mehmet Büyükekşi; Kasım ayı ihracat rakamlarını Malatya'da açıkladı. Yaptığı konuşmada Malatya'da bulunmaktan memnun olduklarını belirten TİM Başkanı Büyükekşi'nin konuşma metni aşağıda yer almaktadır.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi:
"Kasım Ayı İhracat açıklamamız için bu ay Malatya’dayız. Bizleri konuk eden Malatya’ya teşekkür ediyorum. Malatya’da bulunmaktan dolayı duyduğumuz memnuniyeti belirtmek istiyorum.
Malatya şehrimiz hem tarım sektörüyle hem de sanayi sektörüyle Doğunun en önemli illerinden birisi. Bir üretim merkezi. Bir istihdam merkezi.

Yöresel tarım ürünü kayısı. Malatya ekonomisinde kayısı çok önemli rol oynuyor. Bu çok faydalı ve mucizevi yiyecek, Malatya’mızda üretilerek dünyanın dört bir yanına dağıtılıyor.

Malatya 2009 yılında 221 milyon dolar ihracat yaptı. İhracatı, bu sene sonunda 250 milyon doları aşacak. 2000 yılında 76 milyon dolar ihracat yapan Malatya'nın, mevcut trend devam ederse 2023 yılında 1 milyar dolarlık bir ihracat hedefi kolaylıkla yakalanacak. Ancak Malatya’nın bundan sonra daha fazla sanayi yatırımı alarak devam etmesi durumunda ise 2 milyar dolarlık bir ihracat da mümkün olacaktır.

Malatya’nın çok önemli bir girişimci insan kaynağı var. Malatyalı ihracatçı birlik başkanlarımız ve TİM Başkanvekilimiz var. Buradan yetişen girişimciler çoğaldıkça, Malatya'ya daha fazla yatırım gelecek. Daha fazla istihdam olanakları sağlanacak. Girişimcileri cesaretlendirdiğimiz zaman ülkemiz daha hızlı kalkınacak, daha fazla büyüyecek, daha fazla ihracat gerçekleştirecektir.

TİM için çok önemli olan 5910 sayılı yasamızın çıkışı sırasında Malatyalı değerli milletvekilleri Mücahit Fındıklı ve Mevlüt Aslanoğlu bize ciddi destek verdiler. Kendilerine çok teşekkür ederiz.

Değerli konuklar,
Malatya ile ilgili gelecek perspektifimiz çok net. Ancak aynı şeyi dünya ekonomileri için söyleyemiyoruz. ABD'de kriz sonrasında başlayan ekonomik büyüme kalıcı olamadı. 2009'un ikinci çeyreğinden itibaren ABD'nin büyümesi pozitif rakamlara ulaştı. ABD hala pozitif büyümesini sürdürüyor. Ancak, 2010 ile birlikte büyüme hızının düşmesi tüm dünyayı endişeye sevk ediyor.

ABD ekonomisi 2009 yılında yüzde 2,6 küçülmüştü. 2010 yılında beklenen büyüme yüzde 2,7 iken 2011 büyümesi 2,2'ye düşecek.

Euro Alanı da çok farklı değil. 2009 yılında Euro bölgesi yüzde 4,1 küçülmüştü. Euro bölgesinin 2010 yılındaki büyüme beklentisi yüzde 1,7. 2011 yılında beklenen büyüme oranı ise yüzde 1,5. Tüm gelişmiş ekonomilerde aynı trendleri görüyoruz.

ABD'nin işsizlik rakamları ise kriz sonrasında yüzde 10'nun üzerine çıktı. Fakat ekonomik toparlanmanın ABD'nin işsizlik rakamlarına yansımaması çok önemli bir sorun.

ABD’de işsizliği çözmek için bulunan çareler dünyanın geri kalanı için sorun yaratıyor. ABD'de faizler 0,25 gibi çok düşük seviyelerde. İşsizliği canlandırmak için faizleri daha da düşürmek gibi bir opsiyon bulunmuyor. Hemen bir parantez açalım. Euro bölgesinde yüzde 0,8. İngiltere'de yüzde 0,2. Kanada'da yüzde 0,8. Bu yüzden geriye tek çözüm kalıyor. O da piyasaya daha fazla para pompalamak. Bunun sonucunda da dünyadaki likidite daha da bollaşıyor.

Yaşadığımız global krizin en önemli nedenlerinden birisi neydi? Dünyanın, krizden önce en bol likidite dönemlerinden birisini yaşamasıydı. Bu durum riskli varlıklara yönelimi tetiklemişti. Bunun sonucunda da mortgage kredilerinden başlayan kriz tüm dünyayı vurmuştu. Şimdi krizden çıkış yolu olarak ABD'nin likiditeyi daha da arttırmayı seçtiğini görüyoruz. ABD Merkez Bankası olan FED'in bilançosu kriz öncesinde 1 trilyon dolarına altındayken, bu rakam 2,5 trilyon dolara yükseldi. Krizi tetikleyen unsur, şimdi krizden çıkış reçetesi olarak görülmekte. Biz bu durumun tehlikeli olduğuna inanıyoruz. Çünkü likidite arttıkça sıcak paranın yüksek getirili piyasalara ilgisi artıyor. Bu durum Türkiye’ye yoğun bir sıcak para girişi olarak yansıyor.

Sıcak paranın ülkemiz için ne kadar tehlikeli olabileceğini geçmiş deneyimlerimizden iyi biliyoruz. Biz TİM olarak bu konuyu 7-8 aydır gündeme getiriyoruz. Endişelerimizi hükümete ve kamuoyuna aktarıyoruz. Sıcak paranın kurlar ve rekabet gücü üzerindeki etkilerine dikkat çekiyoruz.

Sayın Başbakanımızın bizim bu endişelerimize kulak vermesini de memnuniyetle karşıladık. Sayın Başbakan geçtiğimiz hafta Lübnan’da sıcak para kontrol altına alınmalı diyerek önemli bir açıklama yaptı. Sayın Başbakan, “Sıcak para akışını kontrol altına almak şart. Kontrol dışı tutarsanız ondan sonra siz kontrole girersiniz. Sizin durumunuz daha felaket olur” dedi. Biz Sayın Başbakan Erdoğan’a bu görüşünden dolayı teşekkür ediyoruz.

Değerli Konuklar,
Dünya ekonomisindeki gelişmeler aynı zamanda pazar gelişmeleri olarak bizi çok ilgilendiriyor.

Mademki gelişmiş pazarlar tam olarak toparlanamıyor, bu durumda biz ne yapacağız? Şüphesiz AB bizim için büyük öneme sahip bir pazar. O yüzden gelişmeleri yakından izliyoruz. Bu pazarlardaki gelişmelerden olumsuz etkilenmemek için daha farklı pazarlarda çalışmamız gerekiyor.

Gelişmekte olan ülkelere ihracatımızda çok olumlu gelişmeler var.
Çin, Hindistan, Brezilya gibi büyüme temposunu düşürmeden devam eden ülkeler ile dış ticaretimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Buralara yönelik bilinçli çalışmalarımız var. Ticaret heyetleri, fuarlar, alım heyetleri organizasyonları yapıyoruz. Bu çalışmalarımızın da sonuçlarını alıyoruz.

Çin'e ihracatımız 2010’nun yılın ilk 11 ayında yüzde 53 arttı. Hindistan’a artış oranımız yüzde 22 oldu. Brezilya’ya ihracatımız yüzde 60 arttı.

Bunun yanı sıra alternatif pazarlar bizim için önemli olmaya devam edecek. Tüm Ortadoğu ve Afrika pazarı hayati öncelik taşıyor. 2010 yılında bu pazarlarda başarılıyız. Bahreyn’e 2010 yılı ihracatımız yüzde 55 arttı. Kuveyt’e ihracatımız yüzde 97, İran’a ihracatımız yüzde 46, Ürdün’e yüzde 25 arttı. Bu pazarlar ihracatta ön plana çıkan ülkeler oldu.

Değerli konuklar,
Küresel ekonomideki zorlu koşullarda hareket ederken ihracatçılarımız her zamankinden fazla desteğe ihtiyaç duyuyorlar.

Sesimizi tüm kamuoyuna duyurmak için çaba sarf ediyoruz. Geçtiğimiz hafta Ankara'yı ziyaret ettik. Bu ziyarette Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanlarımız Mehmet Aydın, Hayati Yazıcı ve Faruk Özak ile görüştük. Ankara'da soluduğumuz hava şu: İktidarından muhalefetine kadar herkes ihracatın arkasında. İhracatın bir devlet politikası olarak benimsediğini görmek bize mutluluk verdi.

İhracatçılarımızın talepleri karşısında tüm Ankara'nın yanımızda olduğun görmekten memnunuz.

Bu desteğin;
- sıcak paraya önlemler,
- istihdam da esnek çalışma ve bölgesel asgari ücreti hayata geçirme,
- kıdem tazminatı fonunu kurma,
- ihracat kredi garanti fonunu kurma,
- yeni yatırım teşviklerinde istihdam başta olmak üzere yeni unsurların da gözetilmesi alanında somut önlemlere dönüşmesini bekliyoruz.

Değerli konuklar,
Anadolu, 2010 yılında ihracat konusunda daha da bilinçlendi. Artık daha fazla Anadolu firması ihracata yöneliyor.

2010 yılının ilk 11 aylık rakamlarına baktığımızda en fazla ihracat yapan il 46,7 milyar dolar ile İstanbul olurken, İstanbul’u 9,9 milyar dolar ihracat ile Bursa, 7,8 milyar dolar ihracat ile Kocaeli takip ediyor. İlk 10’daki diğer iller ise 6,5 milyar dolar ihracat yapan İzmir, 4,6 milyar dolar ihracat yapan Ankara, 3,4 milyar dolar ihracat yapan Gaziantep, 3,1 milyar dolar ihracat yapan Manisa, 1,9 milyar dolar ihracat yapan Denizli, 1,5 milyar dolar ihracat yapan Sakarya ve 1,4 milyar dolar ihracat yapan Hatay.

Kasım ayında en fazla ihracatı İstanbul gerçekleştirdi. İstanbul’un ihracatı Kasım ayında yüzde 4,5 artarak 4,2 milyar dolar oldu.

En fazla ihracat yapan ikinci ilimiz Bursa’nın ihracatı yüzde 1,5 artarak 846 milyon dolar oldu. Kocaeli’nin ihracatı yüzde 22 artarak 823 milyon dolara yükseldi.

4. sırada yer alan İzmir’in ihracatı yüzde 1 artarak  594 milyon dolara, 5. sırada yer alan Manisa’nın ihracatı yüzde 21,1 artarak 385 milyon dolara yükseldi. 6. sırada yer alan Ankara’nın ihracatı yüzde 5,1 gerileyerek 378 milyon dolara inerken, 7. Gaziantep’in ihracatı yüzde 22,3 artarak 349 milyon dolara, 8. Denizli’nin ihracatı yüzde 5,1 artarak 184 milyon dolara, 9. Hatay’ın ihracatı yüzde 15,4 artarak 158 milyon dolara, 10. Mersin’in ihracatı yüzde 15,1 artarak 143 milyon dolara yükseldi. 

Malatya’nın ihracatı ise Kasım ayında yüzde 40 artarak 30 milyon dolar oldu.

2010’nun Kasım ayında en fazla ihracat artışı gerçekleştiren ilimiz, ihracatını yüzde 7393 arttıran Kırıkkale oldu. Osmaniye’nin ihracatı yüzde 1315 artarken, Elazığ’ın ihracatı yüzde 146, Muş’un ihracatı yüzde 130, Burdur’un ihracatı yüzde 113 arttı.

Ülke bazında baktığımızda Kasım ayında da en fazla ihracatı Almanya’ya gerçekleştirmeye devam ettik.

Almanya’ya Kasım ayı ihracatımız yüzde 14 artarak 1 milyar dolara çıktı. 2. sırada yer alan İngiltere’ye ihracatımız yüzde 2 artarak 632 milyon dolara yükselirken, 3. sırada yer alan Irak’a ihracatımız yüzde 18 artarak 527 milyon dolar oldu.

4. sırada yer alan İtalya’ya ihracatımız yüzde 6 gerileyerek 515 milyon dolara, 5. sırada yer Fransa’ya ihracatımız ise yüzde 19 azalarak 471 milyon dolara indi.

6. sırada yer Rusya’ya Kasım ihracatı yüzde 29 artarak 446 milyon dolara, 7. sırada yer alan İran’a ise yüzde 65 artarak 309 milyon dolara çıktı. 8. sırada yer alan İspanya’ya ihracatımız yüzde 7 artarken, onu takip eden ABD’ye ihracatımız yüzde 2 azalarak 272 milyon dolara indi. 10. sırada yer alan Romanya’ya ihracatımız ise yüzde 14 artarak 242 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Değerli konuklar,
Şimdi Kasım ayı ihracat rakamlarını açıklamak istiyorum. Kasım ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,28 artışla 9 milyar 452 milyon dolara yükseldi. Ocak – Kasım dönemindeki ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,94 artışla 102 milyar 161 milyon dolara yükselirken, bu yılın ilk onbir ayında, geçen 2009 tüm yılın ihracatına ulaşılmış oldu. Son bir yıllık ihracatımız yüzde 12,43 artışla 112 milyar 216 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Kasım ayında 1 milyar 308 milyon dolar ile en fazla ihracatı gerçekleştiren Otomotiv Endüstrisi liderliği sürdürürken, 1 milyar 184 milyon dolar ihracat ile Hazır Giyim onu takip etti. 1 milyar 169 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer alan Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörümüz ise istikrarlı seyrini sürdürdü.  Tarım sektörlerimiz Kasım ayında 1 milyar 388 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 14,69 pay alırken, sanayi sektörlerimiz 7 milyar 803 milyon dolar ile yüzde 82,55 pay aldı. Madencilik sektörümüzün payı ise 261 milyon dolar ile yüzde 2,76 oldu. Kasım ayında en fazla ihracat artışını yüzde 92,33 ile Gemi ve Yat, yüzde 37,26 ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ve yüzde 33,85 ile Değerli Maden ve Mücevherat sektörlerimiz yakaladı."
 
Kasım 2010 İhracat Rakamları için tıklayınız
Kasım 2010 İhracat Rakamları Sunum Dosyası için tıklayınız


Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr