Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / EN ÇOK BAŞVURU LOJİSTİĞE

EN ÇOK BAŞVURU LOJİSTİĞE

EN ÇOK BAŞVURU LOJİSTİĞE27.09.2010

Sektör içinde nitelikli eleman pozisyonun en zor doldurulduğu alanlar ise deniz ve hava taşımacılığı olarak kendini gösteriyor.

Yenibiriş.com’un verilerine göre 2010’un ilk altı aylık döneminde lojistik ve taşımacılık sektöründe nitelikli eleman sıkıntısının yoğun olduğu görülüyor. Sektör içinde nitelikli eleman pozisyonun en zor doldurulduğu alanlar ise deniz ve hava taşımacılığı olarak kendini gösteriyor.

Türkiye’nin iş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com’un 2010 yılının ilk altı aylık dönemindeki istihdam bilançosuna ilişkin yaptığı çalışmaya göre, lojistik-taşımacılık  alanındaki firmaların en çok nitelikli eleman arayışı içinde olduğu gözlemleniyor. En çok İstanbul’daki firmaların ilan yayınladığı  saptanan çalışmada ayrıca, bu sektörde istihdam alanında yaşanan değişiklikler de gözler önüne seriliyor.
 
Lojistik-taşımacılık sektörü bu yıl en çok ilan yayınlanan ilk 10 sektör  arasında yer almasa da adayların en çok başvuru yaptığı sektörler arasında!
 
2009 yılının ilk altı ayında en çok ilan yayınlanan sektörler arasında 9. sırayı almış olan lojistik, bu yılın ilk yarısındaki ilk 10 sektör arasında yer alamadı.

 
Buna karşın lojistik ve taşımacılık sektörü adayların en çok başvuru yaptığı sektörlerde son iki yıldır ilk on arasında yer alıyor (2009 ilk altı ayında 9., bu yıl ise 10. sırada) 
 

En çok ilan veren iller kategorisinde İstanbul büyük farkla birinci, Kocaeli ikinci!

2009 ve 2010 yıllarında karşılaştırmalı olarak, lojistik-taşımacılık sektöründe en çok ilan yayınlayan iller sıralamasında ise İstanbul % 70,52 ile ezici bir üstünlük sağlarken, Kocaeli de % 6,47 ile diğer şehirlerin önünde yer alıyor.
 
 
Lojistik–taşımacılık sektöründe  yayınlanan ilanlara en çok başvuru yapılan şehrin de İstanbul olduğu görülüyor. İstanbul’un ardından İzmir, Kocaeli ve Antalya geliyor.

 

Lojistik sektöründe, en çok aranan pozisyonlar 2009 yılına göre farklılık gösteriyor. Bu yılın ilk 6 ayında en çok aranan pozisyonların sırasıyla operasyon sorumlusu, stajyer, finans uzmanı, muhasebe elemanı, forklift operatörü, olduğu ortaya çıkıyor. Buna karşın geçen yılın aynı döneminde en çok kurye ve müşteri hizmetleri sorumlusu ilanı çıktığı dikkat çekiyor.
 
 
Üniversitelerin lojistik odaklı bölümlerine bakıldığında, çoğunluğu İstanbul’daki vakıf ve özel üniversitelerde toplanıyor. Lisans ve ön lisans programlarında olmak üzere İstanbul’da toplam 13 üniversitede lojistik eğitimi verilirken, İstanbul dışında 9 Eylül Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi gibi sadece birkaç okulda lisans düzeyinde eğitim yer alıyor.
 
Yenibiris.com, gençlerin sektör hakkında bilgi sahibi olması ve mezun olduğunda tercih etmesi amacıyla düzenlenen Lojistik Vak’a Yarışması’nın da 6 yıldan bu yana iletişim sponsorluğunu üstleniyor. Bu yıl yedincisi düzenlenen Üniversitelerarası Lojistik Vak’a Yarışması, lojistik ve tedarik yönetimi alanında kariyer fırsatını kaçırmak istemeyen gençler arasında büyük ilgi topluyor.
 

Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, konuyla ilgili şunları belirtiyor: “Verilerimize göre lojistik sektörü, diğer sektörlere kıyasla geçen seneye göre daha yüksek başvuru sayısına ulaştı. Türkiye’de lojistik çok hızlı gelişen bir sektör. Deniz ve hava taşımacılığındaki pozisyonların nispeten daha zor doldurulduğunu gözlemliyoruz. Lojistikle ilgili eğitim veren okul  sayısının artması sektörün önceki yıllarda yoğun olarak yaşadığı nitelikli eleman sıkıntısını azaltmaya başladı. Sektör gençler için de cazip kariyer fırsatları sunuyor. Artık lojistik sektöründeki işverenler de internet üzerinden işe alım imkanını daha çok değerlendiriyorlar.”

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr