Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / İHRACAT SOÇHİDEN ETKİLENMEYECEK

İHRACAT SOÇHİDEN ETKİLENMEYECEK

İHRACAT SOÇHİDEN ETKİLENMEYECEK18.05.2010

Kış Olimpiyatları yapılacağı gerekçesiyle, Rusya'nın Soçi Limanı'nı kapatılmasının Türk ihracatçılarını fazla etkilemeyeceği bildirdi.

Kış Olimpiyatları yapılacağı gerekçesiyle Rusya'nın Soçi Limanı'nın kapatılacağını bildiren Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AYMSB) Başkanı Mustafa Satıcı, bunun Türk ihracatçılarını fazla etkilemeyeceğini bildirdi.
Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) tarafından üyelerine gönderilen yazıda, 2010 Kış Olimpiyatlarının Rusya Federasyonu'nun Soçi şehrinde yapılacağı hatırlatılarak, olimpiyatlar nedeniyle limanın yük taşımacılığına kapatılmasının gündeme getirildiği, Türk ihracatçılarının zarar görmemesi için de iki ülke arasında görüşmelerin sürdüğü ve limanın bir geçiş takvimi belirlenerek kapatılması konusunda mutabakata varıldığı belirtildi. Yazıda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Sekreterliği aracılığı ile Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği'nden alınan bir yazıda, daha önce varılmış olan mutabakata rağmen limanın 6 Nisanda ani bir kararla yük taşımalarına kapatıldığı ve Rus tarafının bu kararının ihracatçıları mağdur ettiğine yer verildi. Bunun üzerine kapatılan Soçi Limanının belli bir takvim çerçevesinde kapatılması ve bu süre içinde de alt yapıları ile hazır olan bir limanın alternatif gösterilmesi veya uygun bir limanın eksikliklerinin tamamlanarak işletmeye açılmasından sonra Soçi Limanının kapatılmasının sağlanması yönünde girişimlerde bulunulduğu kaydedildi.
Dış Ticaret Müsteşarlığı'nca yürütülen çalışmalar sonucunda TİM'den alınan bir yazıda, Soçi Limanının kapatılmasına yönelik kararın 1 Haziran 2010 tarihine kadar ertelendiği ve söz konusu uygulamanın daha da ileri bir tarihe ertelenmesi hususunda çalışmalara devam edildiği vurgulanan yazıda, şöyle denildi:
''Müsteşarlık tarafından ihracatçılarımızın ihtiyaçları çerçevesinde 2009 Ekim ayından itibaren yürütülmekte olan Güney Rusya Lojistik Projesi çalışmaları kapsamında 16-20 Nisan 2010 tarihlerinde Ortak Çalışma Grubu Türk tarafı üyelerinden müteşekkil bir heyetin Güney Rusya Limanları ziyareti çerçevesinde Soçi Limanı kapatıldığında yük trafiğinin kaydırılabileceği alternatif limanların incelediği, yapılan incelemeler neticesinde, Tuapse ve Gelincik Limanları asgari 5-6 aylık bir sürede altyapı eksiklikleri hızla giderilip sevkıyatlar için uygun hale getirilinceye kadar yaş meyve sebze sevkıyatlarının Soçi Limanından yapılmaya devam edilmesi ve Tuapse ve Gelincik limanlarına kademeli bir geçiş sağlanmasının uygun olacağı değerlendirilmiş olup, incelenen limanlar arasında en büyük ve altyapı anlamında en gelişmiş liman olan Novorossisk limanının da Soçi Limanı kapatıldığında yaş meyve sebze ürünleri dışındaki ihraç ürünleri trafiğinin yönlendirilmesi bakımından elverişli imkanlar sunduğunun tespit edildi.''

-AYMSİB BAŞKANI SATICI-

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Soçi Limanı'nın Kış olimpiyatları nedeniyle kapatılmasının Türk ihracatçılarına pek zararı olmayacağını söyledi.

 
Rusya'nın, diğer limanların kapasitelerini ve alt yapılarını güçlendirme çalışmalarının sürdürdüğünü belirten Satıcı, ''Bizim açıdan ne kadar liman açık olursa ihracatımız da o kadar kolay olur. Dolayısıyla Soçi Limanı'nın kapatılması belirli limanlarda tıkanıklık getirebilir ama başta Novorossisk Limanı olmak üzere Türk ihracatçıları fazla bir sıkıntı yaşamayacak. Çünkü limanların kapasiteleri ve alt yapıları güçlendiriliyor. Bizi fazla etkilemez'' diye konuştu.

Kaynak: Perşembe Rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr