Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / AVRUPA KOMİSYONU AVRUPA HAVA SAHASINI YASAKLADIĞI HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİ AÇIKLADI

AVRUPA KOMİSYONU AVRUPA HAVA SAHASINI YASAKLADIĞI HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİ AÇIKLADI

AVRUPA KOMİSYONU AVRUPA HAVA SAHASINI YASAKLADIĞI HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİ AÇIKLADI13.04.2010

Avrupa Komisyonu bugün Avrupa Birliği (AB) hava sahasını yasakladığı havayolları listesini 13üncü kez yeniledi. Listeye Sudan ve Filipinler de Uluslararası Sivil Havacılık Kuruluşu’nun (ICAO) emniyet değerlendirmelerinde başarısız olmaları nedeniyle eklendi. Bu güncellemeyle birlikte, Kore Demokratik Cumhuriyeti’nden Air Koryo ile Angola’dan TAAG üzerinde belli birtakım şartlar karşılığında kısıtlamalar hafifletildi. Ancak Iran Air’in Avrupa semalarında uçuşu yasaklandı.

Ulaşımdan sorumlu Komisyon Başkan Yardımcısı Siim Kallas “Güvenlik ilk önce gelir. Sivil havacılık için gerekli garantileri sağlayabilmeleri için teknik ve idari kapasite artırımına gereksinim duyan ülkelere destek vermeye hazırız. Ancak havayollarının AB’ye uçuşlarına uluslararası emniyet standartlarına sahip olmamaları durumunda izin veremeyiz” diye konuştu.

Güncelleme sonunda, Mart 2006’dan beri listede bulunan Kore’ye ait Air Koryo’nun birlik içinde gerekli standartlara uygun olduğu görülen iki uçakla tekrar uçuşa başlamasına izin verildi. Filonun geri kalan kısmı üzerinde yasağın halen devam ettiği bildirildi.

Komisyon TAAG Angola Havayolları’nda emniyet standardı açısında ilerleme kaydedildiğini belirterek belli koşullarda Lizbon hariç AB’ye uçuş yapabileceğini açıkladı.

Angola sivil havacılık yetkesi bütün uçaklarla ilgili gözden geçirmelerin sıklaştırılması  konusunda uyarılırken diğer Angola havayolu şirketlerine yasağın devam ettiği bildirildi.

Komisyon Sudan havayolu şirketlerinin bütün uçuşlarına yasak getirirken Sudan sivil havacılık idaresini emniyet tedbirlerinin yeterli olmaması gerekçesiyle eleştirdi.

Komisyon Filipinlerde sivil havacılık sistemindeki reform çabalarını anladıklarını  ve Filipin Hava Yolları ile Cebu Havayolları’nın aldığı emniyet tedbirlerindeki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini bildirdi.

ICAO’nun emniyet konusunda son derece yetersiz oluşu nedeniyle Komisyon Hava Güvenlik Komitesi’nin de desteğiyle şirketin önlemleri standartlar düzeyine çıkarması uyarısında bulunarak bütün havayolu firmalarına uçuş yasağı getirdi. Komisyon Filipinli yetkilileri desteklemeye ve ülkeye bu konuda ziyarette bulunmaya hazır olduklarını bildirdi.

İran Havayollarının emniyet tedbirlerinin gözden geçirilmesinden sonra Hava Emniyet Komitesi AB’ye uçuşların yasaklanması kararını aldı. Havayolu şirketine ancak belli tip uçaklar olması kaydıyla uçuş izni verilebilecek. Komisyon yetkilileri önümüzdeki aylarda İran’ı ziyaret ederek İran Havayolları emniyet tedbirleri üzerinde ve sivil havacılık kuruluşunda incelemelerde bulunacak.

Avrupa Havacılık Güvenlik Kurumu’nun Arnavutluk’a ziyareti sonrasında uçuş otoritesinin lisanslı uçaklarla uçuş konusunda aldığı tedbirleri artırması istendi. Komisyon Arnavutluk yetkililerini bu sorunlara acilen çözüm getirmeleri konusunda uyardı. Komisyon durumu yakından izlemeye devam edeceğini bildirdi.

Benzer şekilde Mısır’daki havayolu şirketleri de gözetim altında tutuluyor. Mısır’a yapılan ziyaret havacılık otoritesinin sorumluluklarını yerine getirdiği kanaatine varıldı. Komisyon Mısırlı makamlarla işbirliğini sürdüreceğini açıkladı.

Bugün, listede AB’ye uçuşları tamamen yasaklanan yabancı havayolu firmaları  arasında Afganistan’dan Ariana Afgan Havayolları, Kamboçya’dan Siem reap Airways International ve Ruanda’dan Silverback Cargo Freighters bulunuyor.

Toplam 17 ülkeden 278 havayolu şirketini AB hava sahasına giriş çıkıları  yasaklandı. Bu ülkeler: Angola, Benin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Ekvator Ginesi, üç şirketin yasak dışı tutulduğu Gabon, Endonezya, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Liberya, Filipinler, Kongo Cumhuriyeti, Sierra Leone, Sao Tome ve Principe, Sudan, Swaziland ve Zambiya.

Öte yandan, on havayolu şirketinin AB’ye uçuşlarına bir takım şartlar altında ve kısıtlamalarla izin verildi. Bu firmalar: Demokratik Kore Halk Cumhuriyeti’nden Air Koryo, TAAG Angola Havayolları, Kazakistan’dan Air Astana, İran’dan İran Air, Gabon’dan Gabon Havayolları, Afrijet ve SN2AG, Bengladeş’ten Air Bengladeş ile Air Service Comores ve Ukrayna’dan Ukrayna Akdeniz Havayolları.

Kaynak: Euractiv

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr