Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / BEYAZ RUSYA FİLOSUNU KURMAK İSTİYOR

BEYAZ RUSYA FİLOSUNU KURMAK İSTİYOR

BEYAZ RUSYA FİLOSUNU KURMAK İSTİYOR07.07.2009Ulaştırma Bakan Yardımcısı açıklamalarına göre, Beyaz Rusya kendi deniz ticaret filosunu kurmak istiyor.

Beyaz Rusya Ulaştırma Bakan Yardımcısı Mr. Verkhavets´in açıklamalarına göre, Beyaz Rusya kendi deniz ticaret filosunu kurmak istiyor. Her yıl 20 milyon ton Belarus ürünü deniz yoluyla taşınmaktadır. Ticari filoya sahip firmalar Belarus ihracatı üzerinden kar elde etmektedirler.

Mr. Verkhavets Belarus´un kendi deniz ticaret filosunu kurmak için çeşitli seçenekleri düşündüğünü, Rusya, Litvanya veya daha uzak ülkelerle işbirliği yapılabileceğini belirtmiştir. Rusya Federasyonu Devletine ait deniz taşımacılığı firması Sovcomflot ile bu konuda görüşmeler yapılmuş ancak Beyaz Rusya yetkileri firmanın önerdiği şartlardan memnun kalmamıştır. Bakan Yardımıcı Rusya tarafının Belarus kargolarının sadece Sovcomflot ile taşınmasını istediklerini; ancak kendilerinin tek taşıyıca bağlı olmak istemediklerini, kargo sahiplerinin hizmeti ve şartları seçebilmesi gerektiğini belirtmiştir.

Litvanya´nın Kaleipeda limanı yöneticileriyle de görüşmeler sürmektedir. Liman yetkilileri Belarus firmalarına taşımacılık hizmeti vermeye devam etmek yönünde istekli olsalar da, Belarus hükümeti bu işi artık Belarus firmalarının da yapmasını tercih etmektedir.

Bu konuda uzaktaki ülkelerden de yardım alınabileceğini belirten Mr. Verkhavets, ekonomik kriz ortamında bu hizmetler için talebin azaldığını, ama bu durumda da deniz araçlarını ucuza alma imkanının ortaya çıktığını, hükümetin bu alandaki imkanları incelediğini belirtmiştir. Beyaz Rusya hükümeti, ülkenin deniz taşımacılığı ihtiyacını karşılayacak bir Beyaz Rusya firmasının kurulması için yatırımcı arayışı içindedir.

Kaynak: Aktüel Deniz

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr