Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / MERSİN LİMANI ÖRNEK OLDU YATIRIMLAR ARTIYOR

MERSİN LİMANI ÖRNEK OLDU YATIRIMLAR ARTIYOR

MERSİN LİMANI ÖRNEK OLDU YATIRIMLAR ARTIYOR22.06.2009

Uzakdoğu´nun en gelişmiş ülkelerinden Singapur, Türkiye´yle ekonomik ilişkileri geliştirmek istiyor. Singapur İşadamları Federasyonu Başkam Teng Theng Dar, turizm, denizcilik, bilişim teknolojileri ve gıda alanında işbirliklerinin artırılabileceğini söyledi. Singapurlu PSA adlı şirket Akfen´le birlikte Mersin Limanı´nın işletmesini 36 yıllığına 755 milyon dolara almıştı.

Federasyon Başkanı Dar, bir grup işadamı ile birlikte Türkiye´ye geldi. İstanbul´da Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASIAD) ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından organize edilen toplantıya katıldı. Başkan Teng Theng Dar, Singapur merkezli PSA şirketinin Akfen Grubu ile birlikte Mersin Limanı´nın işletmesini almasının örnek teşkil ettiğini söyledi. Dar, "Şirket buradaki operasyonlarından çok memnun. Türkiye´de yatırım yapmak isteyenler açısından pozitif bir olay." diye konuştu. Dar´a göre Singapur Havayollarının İstanbul uçuşlarında başarılı şekilde yürümesi de işadamları için bir başka örnek gelişme. Hazır giyim markası Charles&Keith de Türkiye pazarında yer alan Singapur merkezli şirketlerden biri. Şirket geçen günlerde İstanbul´da kendi mağazasını açmıştı. Global ekonomik kriz aynı zamanda iki ülke arasında işbirliklerinin artması için fırsat oluşturuyor. Dar, hızlı kalkınma ve ekonomik toparlanmayla birlikte ´ortaklık tohumlarını´ atmak için en iyi zamanın şimdi olduğu kanaatinde. Her iki ülke arasında dış ticaretin karşılıklı gelişebileceği alanların başında turizm geliyor. Bilişim teknolojileri, şehir planlama, denizcilik de diğer alanlar.

Bir ada ülkesi olan Singapur, sebze meyveden yağlara kadar gıda alanındaki bütün ihtiyaçlarının tamamını yurtdışından karşılıyor. Türkiye´nin gıda alanındaki deneyimi ayrı bir fırsat oluşturuyor. Theng Dar´m başkanlığı yaptığı federasyon ise Singapur´un en büyük şirketlerinin üye olduğu 15 bin üyeli bir kuruluş. Federasyon, üyeler arasında da işbirliğinin geliştirilmesi, alternatif pazarların bulunması, eğitimler ve benzeri konularda da çalışma yapıyor. Sadece geçen yıl düzenlenen seminer sayısı 257.

 

Kaynak: Aktüel Deniz

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr