Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / YABANCI TIRLAR İNTERNETTEN ADIM ADIM TAKİP EDİLECEK

YABANCI TIRLAR İNTERNETTEN ADIM ADIM TAKİP EDİLECEK

YABANCI TIRLAR İNTERNETTEN ADIM ADIM TAKİP EDİLECEK02.04.2009

Gümrük Müsteşarlığı, Türkiye'den geçiş yapan şüpheli yabancı TIR'ları internet üzerinden adım adım izleyecek. Arvento Bilişim Mobil Otomasyon Sistemleri firmasının ürettiği araç takip sistemini kullanacak olan müsteşarlık, gümrüklerdeki yasadışı ticaret ile kaçakçılığı daha etkin biçimde saptayabilecek.

Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, araç takip sistemi ve cihazları sayesinde TIR'lara ait konaklama yeri, konaklama süreleri ve transit yolların kullanılıp kullanılmadığı gibi bilgilere anında ulaşılabileceğini belirterek, "Takip edilen araçların gözden kaybolması halinde, sistem otomatik olarak komuta merkezlerine uyarı mesajı gönderebilecek" dedi. Hıncal, sistemde kullanılacak cihazların Gümrük Müsteşarlığı tarafından şüphelenilen veya hakkında ihbar gelen araçlara takılacağını bildirdi. Ayrıca Türkiye'nin coğrafi konumu ve birçok sektörde yaşanan süistimaller nedeniyle yurtdışındaki rakiplerine oranla daha zengin içeriklere sahip olduklarını da söyleyen Hıncal, şu an 7 ülkeye ihracat yaparken bu sayıyı yıl sonuna kadar 20'ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

 

Ambulanslarda da var

Referans'ın sorularını yanıtlayan Hıncal, Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen "Gümrüklerin Modernizasyonu Projesi" kapsamında 1250 adet Arvento araç takip sisteminin sınır kapılarında kullanılmasına karar verildiğini açıkladı. Hıncal, yapılan ihale sonucunda yaklaşık 1.6 milyon euroluk bir tedarik sözleşmesi imzalandığını ifade etti. Geliştirdikleri sistem sayesinde sınır kapılarına giren araçların internet üzerinden takip edilebileceğini belirten Hıncal, kullanılan cihazların da uluslararası dayanıklılık standartlarına sahip olduğunu ve her tür hava koşulunda çalışabildiğini söyledi. Hıncal, cihazların sökülmeleri halinde kontrol merkezlerine ikaz gönderebildiğini ifade etti. Yurtiçinde kamu kurumlarında yüzde 90'ın üzerinde bir pazar payları olduğunu kaydeden Hıncal, "Mesela Sağlık Bakanlığı'nın 2 bin 173 ambulansında bizim sistemimiz var. Orman Bakanlığı'nın ise 3 bin 500 aracında kullanılıyor. 7-8 il özel idaresi ve valilikle TEDAŞ, TCDD gibi kuruluşlarla da çalışıyoruz" dedi. Hıncal, yaklaşık 2 yıldır yurtdışında da faaliyet gösterdiklerini söyledi.

 

 

Sistem nasıl çalışıyor?

Arvento araç takip sisteminde, araçlar GPS uyduları ve sayısal haritalar aracılığıyla internet üzerinden 24 saat hem merkezden hem mobil araçlardan takip edilebiliyor. Araçlara tesis edilen Arvento mobil veri cihazları, GPS uydularından aldıkları konum bilgileri ile bağlı sensörlerden gelen sıcaklık ve benzeri telemetrik bilgileri GSM/GPRS şebekesi üzerinden Arvento kontrol ve iletişim merkezine aktarıyor. Gelen bilgiler, özel yazılımlar sayesinde derleniyor ve sunucular üzerindeki veri bankasına kaydediliyor. Yazılımlar sayesinde araçlar on-line veya geçmişe yönelik olarak izlenebiliyor. Ayrıca araçlardan gelen bilgiler görülebilirken, araçların alarm ve program durumları da değiştirilebiliyor. Referans

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr