Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / BAKAN TÜFENKCİ GÜRCİSTANDA

BAKAN TÜFENKCİ GÜRCİSTANDA

BAKAN TÜFENKCİ GÜRCİSTANDA05.10.2016Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, resmi temaslarda bulunmak üzere Gürcistan'ın başkenti Tiflis’e geldi.

Bakan Tüfenkci ilk olarak, Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri ile görüştü. Ardından da heyetler arası toplantıya geçildi. İkili toplantının gündeminde, iki ülke gümrük idareleri arasında veri paylaşımı ve kaçakçılıkla işbirliğini artırmak, Bakü-Tiflis ve Kars arasına yapılacak demiryolu hattı, iki ülke arasındaki sınır kapıları ve Sarp Sınır Kapısının yenilenmesi, dünyada AEO olarak bilinen “Yetkilendirilmiş Yükümlü” uygulaması ve iki ülke arasında transit ticarette yaşanan sorunlar vardı.

Gürcistan Maliye Bakanlığı’nda gerçekleştirilen görüşmede Bakan Tüfenkci, iki ülke ilişkilerinin ortak tarih ve kültüre dayandığını, Türkiye olarak Gürcistan’ın istikrarına ve toprak bütünlüğüne bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Bakan Tüfenkci, 15 Temmuz darbe girişimine karşı Gürcistan Devletinin ve halkının verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Her iki ülke gümrük idarelerine yasal ticareti kolaylaştırmak ve yasadışı ticaretle beraberce mücadele etmek konularında önemli görevler düştüğünü belirten Bakan Tüfenkci, Gürcistan’ın transit koridoru olarak da büyük önem taşıdığını vurguladı.

Toplantı sonunda Bakan Tüfenkci ve Gürcistan Maliye Bakanı Khaduri arasında, Yetkilendirilmiş Yükümlü Programlarının Karşılıklı Tanınmasına İlişkin Eylem Planı ve iki ülke arasında Ortak Gümrük Komitesi Kurulmasına Yönelik Toplantı Protokolü imzalandı, İkili Ortaklığın Geliştirilmesine İlişkin Deklarasyon kabul edildi.

Yetkilendirilmiş Yükümlü

Dünyada AEO olarak bilinen Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulaması kapsamında, iki ülke gümrük idaresi temsilcilerinin yakın işbirliği içinde çalışması, karşılıklı olarak mevzuat alanında bilgi paylaşımı sağlanması amaçlanıyor.

Tüm bu çalışmaların ardından iki ülke arasında AEO Karşılıklı Tanıma Anlaşması imzalanacak.

Ortak Gümrük Komitesi Toplantı Protokolü

İki ülke Gümrük idareleri arasında en üst düzeyde seyreden iyi ilişkilerin daha da kurumsallaştırmak amacıyla “Gümrük Konularında Ortak Komite” kurulmasını teminen hazırlanan Mutabakat Zaptı, 20 Eylül 2014 tarihinde Antalya’da imzalanarak aynı gün yürürlüğe girmişti.

Bugün gerçekleştirilen toplantı ise Ortak Gümrük Komitesi’nin ilk toplantısını oluşturuyor. Burada alınan kararlar Toplantı Protokolüne yansıtılıyor.

Buna göre taraflar, Kara Hudut Kapılarının Ortak Kullanımı Projesinin, Sarp Kara Hudut Kapısı’ndan uygulanmaya başlanmasına ek olarak diğer kapılarda da uygulanmasını teminen gerekli çalışmaların yapılması hususunda anlaştılar.

Ayrıca, Muratlı/Maradidi Kara Hudut Kapısı’nın inşa faaliyetlerine başlanılması, Sarp Kara Hudut Kapısı’nın yeniden inşası sırasında, kapıdaki uyumunun bozulmamasını teminen ortak çalışmalar yürütülmesi hususunda, AEO eylem Planının imzalanması yönünde ve kaçakçılık faaliyetlerine karşı ortak mücadele kararı alındı.

Ortak Deklarasyon

Bahse konu Deklarasyonda taraflarca, akıcı ve güvenli ticaret rotalarının oluşturulması, uluslararası eşya sevkiyatı dâhilinde gümrükle ilgili olarak karşılaşılan idari sıkıntıların asgari düzeye indirilmesi, bölgede gümrükten iş dünyasına ve gümrükten gümrüğe işbirliğinin geliştirilmesi ve ilerletilmesi, bölgenin transit kapasitesine katkıda bulunmak amacıyla, kurumlararası işbirliğinin ulusal ve uluslararası düzeyde geliştirilmesi,  bölgesel ekonomik entegrasyonun ve ticaretin kolaylaştırılmasının teşvik edilmesi, gümrüklerde modernizasyon ve inovasyona yatırım yapılmasına ağırlık verilmesi konularında işbirliği kararı alındı.

Bakan Tüfenkci, “Sarp’ı yenileyeceğiz, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nun Türkiye ayağını yıl sonunda bitireceğiz”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri, beraberlerindeki heyetler arasında gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundular.

Bakan Tüfenkci, 15 Temmuz darbe girişiminden bir hafta sonra Başbakan Kvirikaşvili ve beraberindeki heyetin Ankara’ya gelmesi ve Türk halkının yanında olduklarını göstermesinin çok önemli olduğunu belirtti ve desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Bakan Tüfenkci, Asya ile Avrupa’yı bağlayan en önemli kavşak noktasında yer alan her iki ülkenin her türlü terörist ve ayrılıkçı faaliyete karşı işbirliğinin çok önemli olduğunu vurguladı.

“Çin ile İngiltere’yi demiryolu ile en kısa ve en hızlı şekilde birleştireceğiz”

Bakü – Tiflis – Kars Demiryolu Projesi’nin, tarihi İpekyolu’nu canlandırmak adına çok önemli olduğuna işaret eden Bakan Tüfenkci,  “Bu projenin tamamlanmasıyla beraber Çin ile İngiltere’yi demiryolu ile en kısa ve en hızlı şekilde birleştirebileceklerini kaydetti. Bu muazzam proje ile üretim ve tüketim merkezleri ülkelerimiz üzerinden birbirlerine bağlanmış olacaklar. Deniz yolundan daha hızlı, kara yolundan daha ekonomik bir alternatif güzergâh sunacak olan bu demiryolu ile Asya ile Avrupa arasındaki transit ticaretin merkezini yüzyıllar sonra tekrar tarihi İpekyolu rotasına kaydırabileceğiz. Bu şekilde ortaya çıkacak zenginlik ve imkânlar da ülkelerimizin ve vatandaşlarımızın refahına hizmet edecektir.” dedi.

Bakan Tüfenkci,  projenin %85’inin fiziki olarak tamamlandığını bildirerek, projenin Türkiye ayağını bu yılın sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Kaynak: T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr