Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / HIZLI İHRACATÇI HIZLI TÜRKİYE

HIZLI İHRACATÇI HIZLI TÜRKİYE

HIZLI İHRACATÇI HIZLI TÜRKİYE09.06.2016Hükümet, 2023 ihracat hedefini yakalayabilmek için çalışmalarını hızlandırdı. Bunun için öncelikli olarak İran sınırında bulunan ve daha önce teröristlerin yoğun saldırılarına maruz kalan Esendere ve Kapıköy Gümrük kapılarının yeniden inşası için çalışma başlatıldı. İran'a uygulanan ambargonun kaldırılması sonrası bu ülkeyle ticaret hacmi artarken ekonomik ilişkilerin daha da güçlendirilmesi hedefleniyor. Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Bu kapsamda Türkiye'nin gelişmiş lojistik altyapısına sahip olması için gerekli birçok proje hayata geçirilecek.

Taşıma maliyetleri azalacak

İhracatçıların işlemlerini hızlandırarak ekonomik istikrarı daim kılmak ve "Hızlı ihracatçı, hızlı Türkiye" söylemiyle yola çıkan bakanlık ihracatçı için bir dizi yeniliğe de imza atacak. Firmaların rekabet gücüne etki eden en önemli değişkenlerden biri olan taşıma maliyetlerini düşürmeyi planlayan hükümet, bu şekilde ürünlerin yurtdışında pazarlanması noktasında önemli avantajlar sunmayı hedefliyor. Bu amaçla ele alınan projelerin başında yetkilendirilmiş yükümlü sistemi geliyor. Bu sistemle gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir olan, mali yeterlilik, emniyet ve güvenlik standardına sahip bulunan, kendi oto kontrolünü yapabilen firmalara gümrük işlemlerinde kolaylık ve imtiyaz tanınacak. Bu sayede gümrük işlem süreleri kısaltılacak. Bunun sonucunda fabrikalar artık birer sevkiyat merkezi haline gelecek, taşıma ve depolama maliyetleri azalacak.

Gümrük kapıları canlanacak

Kapıkule başta olmak üzere, Gürbulak, Habur, Sarp, Hamzabeyli, Cilvegözü, İpsala, Nusaybin, Dilucu ve Çıldır/Aktaş Gümrük kapılarını modernleştiren hükümet, yeni dönemde özellikle terörden arındırılan bölgeler için de yeni çalışmalar başlatacak. Yıllardır PKK terör örgütü mensuplarının saldırısına uğrayan, TIR'ları yakılan ihracatçılar teröristlerin bölgeden temizlenmesi sayesinde daha rahat ticaret yapabileceği gibi, İran sınırında yer alan Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Esendere Gümrük Kapısı ile Van'ın Saray ilçesinde bulunan ve teröristlerin saldırıları nedeniyle uzun bir süredir kapalı bulunan Kapıköy Gümrük kapısının yeniden inşası için de çalışma başlatıldı. Esendere Gümrük Kapısı'nın bu yıl içinde, Kapıköy Gümrük Kapısı'nın ise 2017'de hizmete açılmasını hedefleniyor. Halkalı Gümrüğü ise yeni tesislerine taşınmasıyla ithalat ve ihracat gümrük hizmetlerinin topluca karşılanacağı lojistik üs haline gelecek.

Kaynak: yeniasir.com.tr

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr