Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / BAKAN TÜFENKCİ DENİZ TİCARET ODALARI KONSEY TOPLANTISI’NA KATILDI

BAKAN TÜFENKCİ DENİZ TİCARET ODALARI KONSEY TOPLANTISI’NA KATILDI

BAKAN TÜFENKCİ DENİZ TİCARET ODALARI KONSEY TOPLANTISI’NA KATILDI11.03.2016

Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ev sahipliğinde düzenlenen Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı’na katıldı. İkiz kulelerde yapılan konsey toplantısı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın da katılımıyla gerçekleşti.

Bakan Tüfenkci toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin küresel anlamda merkezi role sahip, stratejik bir bölgede bulunduğuna dikkati çekerek, Balkanlar, Kafkasya gibi komşu bölgelerde yaşanan son ekonomik ve politik gelişmelerin, Türkiye'nin bölgedeki rolünü daha açık biçimde ortaya koyduğunu belirtti.  Bakan Tüfenkci, "Türkiye, sergilediği performansla dünyanın en hızlı büyüme kaydeden ekonomileri içinde yer almaktadır" ifadesini kullandı.

Dünyada uluslararası ticaretin yüzde 90'ından fazlası deniz yoluyla gerçekleştirilmektedir.

Bakan Tüfenkci, dünyada uluslararası ticaretin yüzde 90'ından fazlasının deniz yoluyla gerçekleştirildiğini ifade ederek, "Ülkemizin bu pastadan daha fazla pay alma zarureti ortaya çıkmaktadır. Bu hedefi yakalayabilmemiz için limanları, deniz taşımacılığını ve gemi inşa sanayimizi el birliği ile geliştirmemiz ve büyütmemiz gerekiyor" dedi.

Hükümet olarak en çok önem verdikleri ve yatırım yaptıkları alanların başında ulaştırma ile lojistik sektörlerinin geldiğini belirten Bakan Tüfenkci, demiryoluna göre 4, karayoluna göre 7 ve havayoluna göre 22 kat daha ucuz olması nedeniyle deniz taşımacılığının çok önemli olduğunu söyledi.

Bakan Tüfenkci, belirli bölgelerde lojistik üslerin kurulmasının ülkede deniz yolu taşımacılığının gelişimine katkı sağlayacağına ifade ederek "Ülkenin 3 tarafı denizlerle çevirili ve bu bizim için aynı zamanda fırsatları da içinde barındırmaktadır. Coğrafi konumumuz ve tarihten gelen birikimimizle dünyanın en önemli aktörlerinden biri olabiliriz" şeklinde konuştu.

Denizcilikte yapılması gereken birtakım işler olduğunu söyleyen Bakan Tüfenkci, ticaret odalarının bu konudaki çalışmalarının etkin bir şekilde sürdürülebilmesinin önemini vurguladı.

Deniz taşımacılığını ve gemi inşa sanayimizi el birliği ile geliştirmeliyiz

Bakan Tüfenkci, Türkiye'deki ihracatın yüzde 54,3'ünün, ithalatın ise yüzde 60,1'inin deniz yoluyla yapıldığını belirterek, "İhracat ve ithalatın yarısından fazlası deniz yoluyla gerçekleştirilmektedir. Dünyada ise uluslararası ticaretin yüzde 90'ından fazlası deniz yoluyla gerçekleştirilmektedir. Ülkemizin bu pastadan daha fazla pay alma zarureti de ortaya çıkmaktadır. Bu hedefi yakalayabilmemiz için limanları, deniz taşımacılığını ve gemi inşa sanayimizi el birliği ile geliştirmemiz ve büyütmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Yetersiz lojistiğin ticaret maliyetlerini artırdığını ve Bakanlık olarak bu anlamda çeşitli mevzuat değişiklikleri yaptıklarını da belirten Bakan Tüfenkci, sözü Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a bıraktı.

Bakan Yıldırım: "Taşımacıların hiçbiri hak ettikleri navlun gelirlerini elde edemiyor"

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım konuşmasında denizcilik sektöründeki arz kapasitesinin talebin iki katından fazla olduğunu belirterek, "Taşımacıların hiçbiri hak ettikleri navlun gelirlerini elde edemiyor" dedi.

Bakan Yıldırım, taşımacılığın da ekonomi ile çok yakından ilgisi bulunduğunu vurgulayarak, ekonomide 1 birim küçülme yaşandığında taşımacılıkta 4 birim küçülme olduğunu belirtti.

Duruma bu pencereden bakıldığında 2008 öncesi sunulan arz kapasitesinin bugün talebin üzerinde kaldığını belirten Yıldırım, "Bu yüzden de navlun fiyatları giderek düşmeye devam ediyor, yakıt fiyatları düştüğü halde, burada bir çelişki var. Çelişkinin sebebi yeterli emtianın olmaması, piyasada fiyatların düşmesidir. Bu bir nevi 2003'te Türkiye'nin içinde bulunduğu kara taşımacılığı sektörünün durumu gibi" diye konuştu.

Kaynak: T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr