Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / LİMANLARIYLA BÜYÜYEN KENT

LİMANLARIYLA BÜYÜYEN KENT

LİMANLARIYLA BÜYÜYEN KENT30.04.2015İzmir''in her zaman limanları ile var olduğuna dikkat çeken Yusuf Öztürk, doğru planlama ve hızlı yatırımlarla kentin limancılıkta Türkiye''de ve dünyada önemli bir noktaya geleceğini söyledi

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, bilgi ve teknoloji üretmeyen üniversitelerin sıradanlaştığını söyledi, "Geleceğin dünyasını inşa edecek mezunlar yetiştireceğiz" dedi. İEÜ Balçova Kampüsü''nde 7 bin 500 öğrencinin eğitim gördüğünü, fiziksel altyapının mükemmel işlediğini belirten Demirtaş, 3 milyon dolar yatırımla ''Akıllı Kampus'' yapacaklarını söyledi. Demirtaş, "2015-2016''da akıllı sınıflarımız olacak. Öğrencilerimiz, sisteme şifreleriyle girerek, gelemedikleri dersleri takip edebilecek. Bu sistem, Türkiye''de bu kapsam ve içerikte hiçbir üniversitede yok. Dünyada ise çok az sayıda" diye konuştu. Demirtaş, TÜBİTAK endeksinde bulunan Ege''deki tek üniversite olduklarını, ODTÜ URAP Raporu''na göre dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına girdiklerini de aktardı. Teknoloji kampüsüne doğru Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "2016-2017 akademik yılında ''İEÜ Bilim ve Teknoloji Kampusu'' bölüm bölüm hizmete girecek. Burada, mühendislik fakülteleri, teknopark, anaokulundan üniversiteye kadar, fen ve teknoloji ağırlıklı üç dilde eğitim veren Ekonomi Koleji ile sosyal ve sportif tesisler bulunacak. Güzelbahçe Kampusu tam bir ''Teknoloji Vadisi'' olacak." Dünyanın gelişme hızına ayak uyduran üniversitelerin fark yaratacağına dikkat çeken Başkan Demirtaş, "Üniversitemiz 14''üncü yılında 33 profesör, 38 doçent, 88 yardımcı doçent olmak üzere, toplam 436 tam zamanlı akademik personelle eğitimini sürdürüyor. Ama artık vaaz verir gibi ders veren hocalarla bilgisayar çağının gençliğini yetiştiremeyiz. Oysa biz geleceğin dünyasını inşa edecek mezunlar yetiştireceğiz. Kuruluşumuzdan bu yana hayallerimizle, hedeflerimize doğru hiç sapmadan ilerledik. Atatürk''ün yolundan ayrılmadık. Önce ülkemiz sonra dünya için başarılı mezunlar yetiştiriyoruz" ifadelerini kullandı. İzmir''in tarihin en eski çağlarından bu yana bir liman kenti olduğunu hatırlatan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir''in var oluş sebebinin, dün olduğu gibi bugün de liman ve denizcilik faaliyetleri olduğunu söyledi. İzmir''in 1980''li yıllara kadar Türkiye''de limancılıkta ikinci sırada yer aldığını belirten Öztürk, "Bugün Marmara Bölgesi''ndeki ve Mersin''deki limanın gerisine düşmüştür. Türkiye limanlarında elleçlenen yük miktarında İzmir''deki limanların payı yüzde 15 civarındadır. Buna rağmen Alsancak Limanı, 2014''te 680 bin TEU''luk konteyner elleçleme hacmi ile bölge ve ülke ekonomisi için stratejik konumunu devam ettiriyor" dedi.

Çandarlı''da ihale beklentisi

Aliağa''daki limanlar ve iskelelerin de limancılık faaliyetleri açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Öztürk; "Aliağa''da bulunan iki konteyner limanı, geçen yıl 536 bin TEU''luk bir yük elleçleme hacmine ulaştı. Önümüzdeki aylarda faaliyete geçecek olan Petkim Limanı ise 1.5 milyon TEU''luk hacmi ile bölgemizi limancılık alanında bir üst basamağa yükseltecek. Tamamlandığında, 12 rnjlyon TEU''luk hacmi ile Türkiye''nin en büyüK konteyner limanı olması öngörülen Kuzey Ege Çandarlı Limanı''nı da, ülkemizin 2023 hedefleri ve Türkiye''nin aktarma yüklerinden daha fazla pay alması için çok önemli. Bu limanın yeniden ihaleye çıkarılmasını bekliyoruz" diye konuştu. Türkiye''nin 2023 hedefinde denizciliğimizin ve limanlarımızın çok önemli4bir rol oynayacağına inandıklarını vurgulayan Öztürk, şunları söyledi: "Bu nedenle yatırımların doğru planlanıp, önünün açılmasını istiyoruz. Hükümetimizin İzmir Alsancak Limanı''na yatırımların devam edeceğini açıklaması çok önemli. Limanının kapasitesini artıracak ekipman ve dolgu yatırımları tamamlanıp, bağlantı yolları yapılmalı.

Doğru planlama/ hızlı yatırım

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD Genel Müdürlüğü''nün işbirliği yaptığı Büyük Kanal Projesi, bir an önce gerçekleşmeli. Bu yatırım sayesinde körfeze daha büyük gemilerin girmesi mümkün olacak. Limanların demiryolu ve karayolu bağlantısı çok önemli. Kemalpaşa Lojistik Merkezi''nin bir an önce tamamlanması gerekiyor. Aliağa limanlarının demiryolu ve karayolu bağlantısındaki sorunlar da çözülmelidir. Çandarlı''dan Kuşadası''na kadar bütün bölgeyi birbirine ve limanlara bağlayacak bir lojistik altyapı oluşturulmalıdır. Doğru bir planlama ile yatırım yapılması ve imanların entegre çalışması sonucu İzmir, limancılıkta Türkiye''de ve dünyada önemli bir noktaya gelecektir."

Kaynak: Posta
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr