Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / 300 MİLYAR $’LIK GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLEMESİ GELİYOR

300 MİLYAR $’LIK GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLEMESİ GELİYOR

300 MİLYAR $’LIK GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLEMESİ GELİYOR12.02.2015
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB ile Gümrük Birliği’nin güncellemek için görüşmelere başlayacaklarını belirterek “Güncellediğimizde yıllık ticaret hacmi 300 milyar dolara çıkacak” dedi.

GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ

Türkiye’nin AB’ye üye olmadan Gümrük Birliği’ne giren tek ülke olduğuna işaret eden Bozkır, “Hiçbir ülke buna cesaret edemedi ama Türkiye gerçekten büyük bir çabayla, bütün sanayisini, ticaret sistemini yeniden yapılandırarak bugün (Gümrük Birliği içinde) 150 milyar ticaret hacmine ulaştı” ifadesini kullandı. AB ile Gümrük Birliği’nin güncellemek için görüşmelere başlayacaklarını belirten Bozkır, “Mevcut sistemde Gümrük Birliği tarım, hizmetler ve kamu alımlarını kapsamıyor. Bunları dahil etmek üzere müzakerelere başlıyoruz ve bunu çok kısa zamanda bitirmeyi umuyoruz. Bunu başardığımızda 150 milyar dolar olan ticaret hacmi 300 milyar dolara çıkacak” diye konuştu.

Bu müzakerelere başlamadan önce sivil toplum ve iş dünyasının görüşlerini alacaklarını ve her alanda Türkiye’ye artısını ve eksisini analiz edeceklerini belirten Bozkır, özellikle tarım alanında belli geçiş dönemleri koymak zorunda olduklarını ifade etti. Bozkır, müzakereleri süren AB-ABD serbest ticaret ve yatırım ortaklığı anlaşmasının (TTIP) Türkiye’yi de kapsaması gerektiğini belirterek “Başka bir aşamaya geçip iki tarafın da zarara uğrayacağı bir noktaya gelmemek için çok basit bir cümlenin, TTIP anlaşmasının Gümrük Birliği ülkelerine uygulanacağı maddesinin anlaşmaya dahlini istiyoruz” derken, Türkiye’nin bu konudaki taleplerinin hem AB hem ABD yetkililerince iyi anlaşıldığını vurguladı.

Volkan Bozkır, “Çok garip bir durum var, Gümrük Birliği üyesi bir ülke gümrük birliği faslını henüz açamamış durumda. Ancak bu garip durumlar bir müddet sonra, Türkiye üye olduğunda ortadan kalkacak” ifadesini kullandı.

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr