Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / “MERSİN LİMANI EN HIZLI BÜYÜYEN LİMAN OLDU”

“MERSİN LİMANI EN HIZLI BÜYÜYEN LİMAN OLDU”

“MERSİN LİMANI EN HIZLI BÜYÜYEN LİMAN OLDU”20.01.2015
AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Mersin Limanı işletmesini devralmalarından sonra geçen 8 yıllık sürede 1 milyar 170 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, Mersin''in en hızlı büyüyen liman olduğunu açıkladı.

AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Mersin Limanı işletmesini devralmalarından sonra geçen 8 yıllık sürede 1 milyar 170 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, zaman zaman ortaya çıkan yükleme sıkıntılarını ortadan kaldırmak üzere yatırıma devam edileceğini ve Mersin''in en hızlı büyüyen liman olduğunu açıkladı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası''nda, liman ile ilgili sorun ve gelişmelerin ele alındığı bir toplantı düzenlendi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile ilgili oda başkanları ve dış ticaret firma temsilcilerinin katıldığı toplantıya Holding CEO''su İbrahim Süha Güçsav ve Mersin Uluslararası Limanı Genel Müdürü İsmail Hakkı Tas ile birlikte katılan Hamdi Akın, açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Milletler teşkilatının Suriye''ye yardım için Mersin''i aktarma merkezi seçtiğini hatırlatan Hamdi Akın, bu nedenle yükleme-boşaltma faaliyetlerindeki tıkanıklık yakınmalarını haklı bulduğunu kaydetti. Hamdi Akın, şunları söyledi:

"2007''de aldığımızda biz yatırım olarak ilave 4 bin 500 metrekare TIR parkı yaptık. 40 bin metrekare saha düzenlemesi ve araç yatırımları yaptık. 67 bin 450 metrekare saha düzenlemesi yaptık. 1 milyon TEU''ya yaklaştık. 2011''de terminal operasyon sistemlerini devreye koyduk. 2012''de araç yatırımları sürdü. 2013''te de araç yatırımları devam etti. Liman kapasitesini 2.6 milyon TEU''ya çıkaracak dünyada en büyük yük gemilerinin yanaşabileceği rıhtım inşaatına başladık. 170 milyon dolar toplam maliyeti olacak. Mersin Limanı''na özelleşmeden bu güne kadar 1 milyar 170 milyon dolarlık yatırım yapmış oluyoruz. Bundan sonra da Mersin Limanı''nın yatırımlarının aynı şekilde devam edeceği açıkça görülüyor. Yatırım yapılmazsa Mersin Limanı''nda şikayetler sürecek.
Hiçbir Liman Bu Kadar Büyümedi
Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir''in beklenti ve yakınmalarını anlattığı konuşmasından sonra AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın, şu bilgileri verdi:

"Genel kargoda konvansiyonel yükte 8.8 milyon ton yüke çıktık. Mersin''i konteyner limanına dönüştüreceğimizi düşünüyorduk. Genel kargonun daha az olacağını düşünüyorduk. Konvansiyonel yük beklediğimizden hızlı büyüdü. Konteyner artışı beklenen hızla sürüyor. 2.6 milyon TEU''ya çıkarmalıyız ve tüm çalışmalar başladı. 15 milyon tona kadar genel kargoyu çıkaracağız. Tüm izinlerimiz tamam. Bu alanda da rahatlama sağlanacak. Büyük gemilerin Mersin''e girmesi sorun olmaya başladı, onu çözmeliyiz. 2016 ilk çeyreğine kadar bu yatırımı bitireceğiz, sorun kalmayacak. Biz kazandığımızın yarısını yatırıma ayırmaya razıyız. Yeter ki önümüze engeller çıkmasın. 1 milyon metrekareye sıkışmış bir limanı 5 milyon TEU''ya taşımaya çalışıyoruz. Türkiye''nin toplam konteyner kapasitesi zaten 8 milyon. Biz burayı 5''e, 5.5''a çıkarmaya çalışıyoruz. Büyüme imkanımız var. Bizim Singapurlu ortağımız olmasa bu büyümeyi yakalayamayabilirdik. Bunlar uluslararası anlamda yapılan önemli çalışmaların sonucu. Hiçbir liman bu kadar büyümedi.

Kaynak: Habertürk
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr