Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / BAKAN ELVAN’DAN ÇANDARLI LİMANI AÇIKLAMASI

BAKAN ELVAN’DAN ÇANDARLI LİMANI AÇIKLAMASI

BAKAN ELVAN’DAN ÇANDARLI LİMANI AÇIKLAMASI06.01.2015
Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, "Çandarlı Limanı yapılınca İzmir Limanı kapatılacak" şeklindeki haberlerin kesinlikle doğru olmadığını, İzmir Limanı’nın canlandırılarak tarama çalışmalarının yapılacağını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yağmura rağmen İzmir’deki incelemelerini sürdürdü. İzmir Limanı’nı araçla gezen Bakan Elvan, daha sonra İzmir Liman İşletmesi Müdürlüğü’nde yetililerden İzmir Liman projesine ilişkin bilgi aldı. Elvan’ın bir sonraki durağı ise İzmir Ticaret Odası Meclis Toplantısı oldu. Toplantıya İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı. Elvan, projelerin iptal edileceğine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtirken, Çandarlı ve İzmir limanları hakkında bilgiler verdi.

"Hiçbir şekilde itibar etmeyiniz"

Elvan, İzmir’e yapılacak yatırımlarda Bakanlığın projeleri iptal ettiğine yönelik asılsız haberleri eleştirdi. Çandarlı Limanı ile ilgili haberlere değinen Elvan, “İzmir, liman şehridir. Liman şehri kalmaya da devam edecektir. Bu işin sahibi biziz. Bizlere sorulmuyor ama birileri çok değişik, nereden gediği belli olmayan bir takım haberler yapıyorlar. İzmir Limanı kaldırılacakmış. Kim diyor bunu? Bunun sahibi biziz arkadaşlar. İzmir Limanı kaldırılmayacak bilakis güçlendirilecektir. Şunu söylüyorlar; ‘Çandarlı’ya liman yapılacakmış. İzmir ve Çandarlı limanları birlikte olmazmış. İzmir Limanı’nı başka amaçla kullanmalıymışız’ gibi beyanatlar var. İzmir bırakın mevcut kapasitesindeki İzmir Limanı’nı, Çandarlı Limanı bu bölgeye yetmeyecektir. Kim söylüyorsa doğru söylemiyor. Hiçbir şekilde bunlara itibar etmeyiniz” dedi.

"Tarama çalışmalarına derhal başlayacağız"

İzmir Limanı’ndaki tarama çalışmalarına yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuru olduğunu ve başvurunun Bakanlıkta beklediğini kaydeden Elvan şöyle konuştu:

“Müsteşarla da görüştüm. Bu konuya eğilmeleri ve neticelendirmeleri gerektiğini ifade ettiler. Yasal süreçler elbette önemli. O süreçleri tamamlamamız gerekiyor. Emin olunuz; yasal süreçlerin Bakan olarak takipçisi olacağım.

Yasal süreçlerin tamamlanmasını müteakip İzmir Limanı’nın taranması işi geliyor. Büyük gemilerin yanaşması mümkün değil. 9 metreden 14-15 metreye çekilmesi gerekiyor. Proje hazır. Gerekli talimatları verdik, yasal süreç tamamlanır tamamlanmaz tarama işlemlerinin gerçekleşmesi için derhal çalışmalara başlayacağız. Bunu da buradan ilan ediyoruz.”

“Çandarlı Limanı 12 milyon TEU olacak"

İzmir Limanı’nın canlandırılacağını, Çandarlı Limanı için de çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Elvan, şunları kaydetti: "Gerçek dışı İzmir merkezli bir haber çıktı. Haber şuydu; '12 milyon TEU’luk Çandarlı Limanı, 4 milyon TEU’ya düşürüldü.' Bakanlığı suçluyorlar. Bırakın artık siyaset yapmayı. Ararsınız bir genel müdürümüze sorarsınız. Buradaki kapasitemiz 12 milyon TEU olacak. 4 milyon TEU filan olmayacak. Teklif gelmediği için 12 milyon TEU’luk kısım büyük olduğu için ‘üç aşamada yapalım, birinci aşamada 4 milyon TEU’luk kısmını ihaleye çıkın’ dedim. ‘Firmalarla görüşün. Yaklaşımlar nedir ve buna göre ihaleye çıkalım’ dedim."

"Dokuz yat limanı projesinin ikisi hariç problemi yok"

İzmir’de ödeneğini tahsis ettikleri dokuz yat limanı projesi olduğunu, ikisi hariç diğerlerinde problem olmadığı bilgisini veren Elvan, “Bir tanesi şüpheli. Çalışmalar devam ediyor. Hiçbir sıkıntı yok. Bir kısmında imarla ilgili, ÇED ile ilgili süreç devam ediyor. ‘ÇED süresi doldu projeyi iptal etti’ diyorlar. Öyle bir şey yok” dedi. Projelerin iptal edilmesi gibi bir durum olmadığını söyleyen Elvan, paralarının olduğunu ve bu parayı İzmir için harcamak istediklerini kaydetti.

Kaynak: Ulaşım Online
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr