Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / “İSTANBUL; DOĞU AVRUPA, KAFKASYA VE ORTA DOĞU PAZARINA EN KOLAY ERİŞİMİN LOJİSTİK MERKEZİDİR”

“İSTANBUL; DOĞU AVRUPA, KAFKASYA VE ORTA DOĞU PAZARINA EN KOLAY ERİŞİMİN LOJİSTİK MERKEZİDİR”

“İSTANBUL; DOĞU AVRUPA, KAFKASYA VE ORTA DOĞU PAZARINA EN KOLAY ERİŞİMİN LOJİSTİK MERKEZİDİR”13.05.2014
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Mayıs ayı Meclis toplantısına katıldı.

Toplantıda, Avrupa kentlerinin gayrimenkul alanında beklenti ve gelişimlerine yönelik 2013 tarihli bir raporda, İstanbul'un liderliği elinde bulundurduğuna dikkati çeken Yazıcı, "Raporda, 'Riskten kaçanlar için Berlin ve Londra, fakat fırsat için İstanbul' vurgusu yapılıyor. Raporun tespiti, değerlendirmesi son derece önemli. Bankacılık ve sigorta alanındaki yeni yatırımcıların yanı sıra küresel ölçekte faaliyet yürüten sanayi ve ticaret erbaplarının oluşturduğu kuruluşlar, ofislerini artık İstanbul'da da açmaya başladı. Doğu Avrupa, Kafkasya ve Orta Doğu pazarına en kolay erişimin lojistik merkezidir İstanbul. Bu tercihi, bu şekilde değerlendirmek gerekir" diye konuştu.

Yazıcı, "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi" kapsamında "İstanbul'un öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi olması" vizyonuyla çalışmaların yürütüldüğünü hatırlatarak, bu çerçevede yapılan çalışmalara değindi.

Biri Avrupa yakası diğeri Asya yakasında olmak üzere İstanbul'da 2 uluslararası deniz limanı bulunduğuna işaret eden Yazıcı, şunları kaydetti:

"Böylesi dünya kenti olan İstanbul'un farkında olan hükümetimiz, bu şehri çok kıymetli takılarla güzelleştirmekte ve zenginleştirmektedir. Bu takılardan bir tanesi Marmaray projesidir. Yine üçüncü havaalanı, bir cesaret bir vizyon işi, inşallah onu da hayata geçireceğiz. Boğaz'dan bir başka geçişi sağlayan Avrasya Tüneli... Elbette sanayi, ticaret, üretim tesisleri, üretim faktörleri, sermaye önemli ama yaptığınızı, ürettiğinizi, en kolay, en seri şekilde pazarlara eriştirmenin altyapısına sahip bir şehir olması da lojistik imkanları da son derece önemli."

"Neredeyse Tüm İhracatımızın Yarısı İstanbul'dan Yapılıyor"

Yazıcı, Türkiye'nin 2013 yılı ihracatının 151 milyar 812 milyon dolar, İstanbul'dan yapılan ihracatın ise 70 milyar 910 milyon dolar olduğunu hatırlatarak, "Yani neredeyse tüm ihracatımızın yarısı İstanbul'dan yapılıyor" dedi.

Geçen yıl toplam ithalatın 251 milyar 651 milyon dolar, İstanbul'un ithalatının ise 136 milyar 601 milyon dolar olduğunu anımsatan Yazıcı, "Toplam ithalattaki İstanbul'un payı yüzde 54. İstanbul'un 2002 yılında 49 milyar 899 milyon dolar olan dış ticaret hacmi, 2013 yılında 207 milyar 506 milyon dolara yükselmiştir. Yani 2002-2013 arasında 4 kattan fazla artmıştır. 2013'te ülkemiz toplam vergi gelirlerinin yüzde 43,28'i İstanbul'da toplanmıştır. Ülkemizde toplanan vergilerin yaklaşık yüzde 20'si gümrük vergileridir" bilgilerini de paylaştı.

Yazıcı, gümrük uygulamalarını gerçekleştirirken ortaya koydukları hedefin Türkiye'yi ticaretin en kolay ve güvenli yapıldığı bir ülke haline getirmek olduğunu belirtti.

Gümrük kapılarında işlemlerde geçirilen süreyi azaltmaya çalıştıklarını ifade eden Yazıcı, Bakanlığın gümrüklerde gerçekleştirdiği yenilikleri anlattı.
 
Yazıcı, gümrük kapılarının ortak kullanım olması dolayısıyla komşu ülkenin işlemleri kolaylaştırıcı yaklaşım içinde olması gerektiğini aktararak, şunları dile getirdi:

"Bulgar komşumuz tır taşımacılığıyla ilgili geçiş belgelerini vermeyince sorun oluyor. Burada önleyici tedbirleri devreye sokuyoruz. Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasını devreye soktuk. Bu uygulamayla gümrük işlemlerini ofisinizde, deponuzda yapma imkanı getiriyoruz. Ama görüyorum ki piyasada bir çoğu bunu anlamamış. Türkiye'de yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasına mazhar olmuş bir ticaret erbabı ABD, Avrupa, Kore'de benzerleriyle aynı statüde olacak.

10-11 Haziran'da Güney Kore ile bir protokol imzalayacağız. Türkiye'de yetkilendirilmiş yükümlü, yerinde gümrükleme ve izinli gönderici sertifikası almış bir ticaret erbabı aynen Güney Kore'de buradaki kolaylıkla işlemlerini yapabilecek. 2014 yılı itibariyle yetkilendirilmiş yükümlü, ithalatta yerinde gümrükleme, izinli alıcı uygulamalarını hayata geçiriyoruz."

Kaynak: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr