Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / BAKAN BİNALİ YILDIRIM, BULGAR ULAŞTIRMA BAKANI İLE YARIN İSTANBUL’DA BULUŞACAK

BAKAN BİNALİ YILDIRIM, BULGAR ULAŞTIRMA BAKANI İLE YARIN İSTANBUL’DA BULUŞACAK

BAKAN BİNALİ YILDIRIM, BULGAR ULAŞTIRMA BAKANI İLE YARIN İSTANBUL’DA BULUŞACAK10.10.2013
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bulgaristan Ulaştırma Bakanı Christian Krastev ile yarın İstanbul’da bir araya gelerek TIR’lara karşılıklı kesilen cezaları konuşacak.

Bu buluşmanın, aynı zamanda AB’nin sınır kapısı da sayılan Bulgaristan ile Türkiye arasında karşılıklı çıkarlara dayanan pazarlık anlamına da geldiği ifade ediliyor.

Konunun uzmanlarının değerlendirmelerine göre, Bulgaristan’ın Türk araçlarına engel çıkarması aslında çok yönlü ve çok boyutlu bir sorun. Ticari araçların engellenmesi; Avrupa Birliği, Gümrük Birliği, Dünya Ticaret Örgütü ve Birleşmiş Milletleri de devreye sokan uluslararası hukuka da aykırılık teşkil eden bir sorun. Sorun yeni değil, ancak Türk tarafının canına tak etmiş durumda ki, tüm uluslar arası nakliye çevreleri isyanda…

Hatırlayacağınız gibi, iki taraf restleşmiş, geçtiğimiz ayın sonunda Bulgaristan Ulaştırma Bakanı Christian Krastev, Türkiye tarafında Bulgar TIR’cılara ceza kesildiğini söyleyerek Türk TIR’larına yönelik önlem alacaklarını açıklamıştı.

7 Ekim 2013 tarihinde başlayan uygulamalar kapsamında araçlar teknik donanımından, taşıma evraklarına kadar yüzde yüz kontrole tabi tutulmuş ve tüm araçlar 1.500 ile 2 bin Euro arasında cezaya maruz kalmışlardır. Ceza yazılacağı kesin olan sürücüler işlemleri bitmiş olmasına rağmen Bulgaristan topraklarına girmeyi reddetmiş ve Kapıkule ile Hamzabeyli sınır kapılarımız her iki yönde de geçişe kapanmıştır.

Bunun üzerine dün akşam (9 Ekim 2013) Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım devreye girerek muhatabını aradı ve kalıcı çözüm için 11 Ekim Cuma günü İstanbul’da bir toplantı yapılmasına karar verildi. Bakanlar ayrıca toplantı sonucuna kadar ceza yazılmamasını kararlaştırdı.

Kaynak:Lojistik Haber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr