Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / LİMAN VE LOJİSTİK SEKTÖRÜ ALİAĞA’DA BULUŞUYOR

LİMAN VE LOJİSTİK SEKTÖRÜ ALİAĞA’DA BULUŞUYOR

LİMAN VE LOJİSTİK SEKTÖRÜ ALİAĞA’DA BULUŞUYOR13.08.2013
Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) Başkan Yardımcısı ve Aliağa Ticaret Odası(ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka ALOSBİ ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Sanayileşme açısından Türkiye’de bir cazibe merkezi haline gelen ve 9 milyon 220 bin metrekarelik bir alanı kaplayan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin (ALOSBİ), İzmir’in 65 kilometre kuzeyinde, Aliağa İlçesi’nin 9 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor. ALOSBİ kurulduğu ilk yıllarda teşvik sorununa takılmış ve uzun süre yatırım alma konusunda sıkıntılar yaşadı. İzmir’in 1. teşvik bölgesinde yer almasından dolayı yatırımcıların birçoğu 3. teşvik bölgesinde yer alan Manisa’yı tercih etti. Bu süre içinde bankalarla ALOSBİ olarak sorunlar yaşadıklarını ve yatırım alma konusunda büyük sıkıntılar çektiklerini belirten Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, “2011 yılında açıklanan teşviklerle ALOSBİ bir cazibe merkezi haline gelmeye başladı ve bir anda yer satışlarında patlama yaşandı. Büyük yatırımcılar, yabancı yatırımcılar fabrika inşaatlarına başladılar bile. ALOSBİ 2011 yılında açıklanan teşviklere paralel bankalarla yaşadığı sıkıntıları da çözünce çok olumlu yönde bir ivme kazanmış oldu”dedi.

ŞİMDİ DAHA BÜYÜK YATIRIMLAR BEKLİYORUZ

Adnan Saka, kara, deniz ve demiryollarının kesişim noktasında bulunması, ALOSBİ’yi yatırımcılar açısından lojistik anlamda bir cazibe merkezi yaptığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Aliağa, stratejik konumu, coğrafi yapısı, kimya ve demir çelik sektörü başta olmak üzere sanayi yatırımları ve liman yatırımları ile lojistik bir merkez olarak da tüm dikkatleri çekiyor. Aliağa Türkiye’nin en önemli demir çelik üretim merkezinden biri. Türkiye’nin demir çelik üretiminin yüzde 22’si Aliağa’da yapılıyor ve Aliağa bu istatistikle Türkiye’de demir çelik üretiminde 3. sırada yer alıyor. Türkiye’nin tek gemi söküm tesisi Aliağa’da bulunuyor. Aliağa coğrafi yapısı ile liman yatırımları için de çok uygun durumda. Son yıllarda bölgede liman yatırımları artmış olmakla birlikte yeni liman yatırımları da gerçekleşecektir. Aliağa liman ve iskelelerinde 2010 yılında yapılan elleçleme 34 milyon ton olurken 2011 yılında 39 milyon ton 2012 yılında 54 milyon ton elleçleme yapıldı. Son dönemde İzmir Alsancak Limanı’nın kapasitesinin Aliağa’ya kayması ile Aliağa limanlarının önemi daha da arttı. Hemen Aliağa ilçesinin kuzeyinde Çandarlı limanı yapım çalışmaları da hızla devam ediyor. Bu liman uluslararası öneme sahip, ülkenin de en büyük konteyner limanı olması özelliğine sahip.”

ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa Ticaret Odası olarak bölgeyi analiz etmeye çalışıp, liman – lojistik ve sanayiyi birleştirerek 12 Ekim 2013 tarihinde gerçekleştirmek üzere “Uluslararası Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi”ni planladıklarını belirtti ve sözlerine şunları ekledi: “Yatırım hareketliliğinin oldukça yoğun olduğu ve hızla gelişen ilçemizde gerçekleştireceğimiz, 6 farklı ülkenin katılacağı bu zirve ile Aliağa’nın uluslararası bilinirliğini arttırmayı, liman yönetimi ve lojistik konularda dünyada yaşanan gelişmelerin Aliağa’ya yansımasını ve ülke ekonomisine Aliağa’nın katkısının artmasını amaçlıyoruz. Aliağa’nın yakın gelecekte Türkiye’nin sanayi ve lojistik alanlarında stratejik bir konumuna geleceğini düşünüyorum. Tüm dinamikler gelişmelerin bu yönde olduğunu açıkça ortaya koyuyor.”

Kaynak:Hizmetix
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr