Anasayfa / Sektörel / Duyurular / Karayolu / Macaristan EKAER Sistemi İle İlgili Değişiklikler

Macaristan EKAER Sistemi İle İlgili Değişiklikler

Sayı: 2021/49
Tarih: 19.01.2021
Sayın Üyemiz,

CLECAT (Avrupa Taşıma İşleri Organizatörlüğü, Taşımacılık, Lojistik ve Gümrükleme Hizmetleri Derneği) tarafından Derneğimize iletilen bilgiler doğrultusunda Macaristan EKAER Sistemi (Electronic Trade and Transport Control System)'nde bir takım değişiklikler yapıldığı bildirilmiştir.

EKAER Sistemi Macaristan'da kullanımı zorunlu olan, KDV konusunda yaşanan sorunlar ile mücadele etmeyi, Macaristan içindeki mal kaçakçılığını önlemeyi ve Avrupa Birliği üye ülkeleri arasındaki yollarda taşınan yükleri izlemeyi amaçlayan bir sistemdir.

Yapılan değişiklikler ile sisteme bildirilmesi gereken riskli ürünler listesinin güncellendiği, daha önce riskli ürünler olarak adlandırılan ürün yelpazesi dışında çoğu ürün için EKAER bildiriminin kaldırıldığı, herhangi bir motorlu taşıtın tehlikeli madde taşıdığı durumlarda EKAER numaralarının talep edilmesi gerekeceği belirtilmiştir. EKAER bildirimi gerektiren riskli ürünler listesinde değişiklikler yapılabileceği, bu sebeple firmaların taşınan malların EKAER kaydı gerektirip gerektirmediğini kontrol etmelerinin faydalı olacağı ifade edilmiştir.

Ayrıca EKAER raporlama düzenlemelerine uyulmamasının cezalara sebep olabileceği bildirilmiştir.

Söz konusu EKAER Sistemi hakkında detaylı bilgiyi ve sisteme bildirilmesi gereken riskli ürünlerin güncel listesini ekte bilgilerinize sunar, işlerinizde başarılar dileriz.
UTİKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr